«Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση, μέσα από μια διαδικασία που θα πάει βήμα-βήμα» απάντησε σε συνομιλητές του, ένα από τα πρόσωπα που ενημερώθηκαν στο Μαξίμου, όταν ερωτήθηκε για την αίσθηση που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας τόσο με τα όσα ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με όσα είπε στο διάγγελμά του δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι έχει τη βούληση να “βρει άκρη” και να καταλήξει σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Οι λόγοι είναι προφανείς: Θέλει να αφήσει τη σφραγίδα της Αριστεράς στη λύση ενός εθνικού ζητήματος και να διαμορφώσει όρους πολιτικής ηγεμονίας στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό πεδίο, με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει με πράξεις ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που μαστίζεται από τριπλή κρίση και σε μια ΕΕ που για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση.
Οι επόμενες κινήσεις
Αναμφίβολα το μπαλάκι για το επόμενο ημίχρονο βρίσκεται στο γήπεδο της γειτονικής πλευράς.
Ο κ. Νίμιτς θα έρθει σε Αθήνα και Σκόπια, και η Αθήνα από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ περιμένει το επόμενο ουσιαστικό βήμα.
Από τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά κυρίως και η κυβέρνηση έθεσαν το θέμα του αλυτρωτισμού ως βασική παράμετρο της λύσης, το όνομα δείχνει πιο εύκολη εξίσωση σε σύνθετη μορφή έναντι όλων.
Το Σύνταγμα όμως;
Η Αθήνα επιδιώκει λύση-πακέτο μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ το Καλοκαίρι (έτσι τουλάχιστον υποστήριξε ο Δ,Τζανακόπουλος). Μπορεί όμως ο Ζόραν Ζάεφ να αλλάξει τα άρθρα εκείνα του Συντάγματος από τα οποία απορρέει (κατά την Αθήνα) ο αλυτρωτισμός;
Ο ίδιος απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «είναι δύσκολο» με δεδομένους και τους πολιτικούς συσχετισμούς στα Σκόπια. Τότε;
Φαίνεται να υπάρχουν δύο μονοπάτια για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
-Το πρώτο, είναι το μονοπάτι Τσίπρα. Να πάει σε Δημοψήφισμα, κι αν το κερδίσει να έχει νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει στους χειρισμούς που επιβάλλει η συμβιβαστική λύση.
– Το δεύτερο είναι πιο σύνθετο. Να αποδεχτεί όνομα που θα επιτρέπει στην Αθήνα να του επιτρέψει είσοδο στο ΝΑΤΟ με παράλληλη όμως δέσμευση (μέσω διεθνούς συνθήκης;) ότι δεν διατηρεί αξιώσεις εναντίον των γειτόνων και ότι σε ορισμένο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε αλλαγές που απαιτούνται.
Επειδή ο δρόμος είναι αχαρτογράφητος γι αυτό και ο Δ.Κουτσούμπας είπε πως κρατά «μικρό καλάθι». Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί βήμα βήμα, και το επόμενο βήμα αναλογεί στην απέναντι πλευρά.
Το πολιτικό σκάκι
Στο εσωτερικό, όσο κι αν ο πρωθυπουργός εισέπραξε τα πυρά όλων των αρχηγών για καθυστερημένη ενημέρωση και ασυμφωνία με τον υπουργό άμυνας, εν τούτοις μόνο από τους κ.κ Μητσοτάκη και Λεβέντη κινείται σε άλλη τροχιά, καθώς οι Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας επί της ουσίας του ζητήματος, τοποθετήθηκαν με πολύ προσεκτικό τρόπο.
Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σε αυτή τη στιγμή με το «ΜΗ ΛΥΣΗ» προκαλεί αρκετές και διαφορετικές απορίες…
Την ίδια ώρα, ολοένα και βαθαίνει το χάσμα με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμένο, αφού μπορεί να μην έχει τη διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο αφήνει βαθιά πληγή στο κυβερνητικό σώμα, όταν σε μια τόσο κρίσιμη επιλογή, τραβά σε δική του κατεύθυνση.
Με όποιο τρόπο κι αν διευκολύνει ο Πάνος Καμένος, είναι βέβαιο ότι η «αποδρομή» του Μνημονίου και το όνομα της ΠΓΔΜ, επανέφεραν την γραμμή αντιπαράθεσης ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ, φέρνοντας πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΟΤΑΜΙ και το Σοσιαλιστικό χώρο.