Υπό κανονικές συνθήκες, μια γυναίκα χάνει 50-100 τρίχες την ημέρα από τα μαλλιά της. Εάν, όμως, έχεις παρατηρήσει πιο έντονη και πιο συχνή απώλεια μαλλιών τότε η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και θα πρέπει να επιληφθείς άμεσα του θέματος.
Η κατάσταση αυτή έχει όνομα και λέγεται γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία και υπολογίζεται ότι περίπου το40% των γυναικών θα το εμφανίσει μια φορά στη ζωή της.
Μολονότι η αλωπεκία «χτυπάει» άνδρες και γυναίκες, στη δεύτερη περίπτωση η μορφή της είναι εντελώς διαφορετική. Η τρίχα αδυνατίζει, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αραιώνουν και να μειώνεται ο όγκος τους.
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα σε αυτή την περίπτωση είναι η αίσθηση ότι η τρίχα αδυνατίζει και δεν είναι δυνατή όπως παλιότερα.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι λιγότερη συχνή στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες, αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου και γενικά οι γυναίκες διατηρούν τον ίδιο όγκο μαλλιών για ολόκληρη τη ζωή τους σε ποσοστό μικρότερο του 50%.
Πού οφείλεται η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία;
Οι παράγοντες, στους οποίους οφείλεται η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία είναι πολλοί. Ο πιο βασικός από αυτούς είναι τα γονίδια, με απλά λόγια το στοιχείο της κληρονομικού ιστορικού που φέρει μια γυναίκα. Μάλιστα, είναι γονίδιο το οποίο μπορεί να κληρονομηθεί είτε από τον πατέρα είτε από τη μητέρα.
Αν και έχει παρατηρηθεί σε μικρότερες ηλικίες, συνήθως αναπτύσσεται στην εμμηνόπαυση, οπότε σύμφωνα με τους ειδικούς οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται είναι ένας βασικός παράγοντας εκδήλωσης της γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Εκτός, όμως, από την κληρονομικότητα υπάρχουν και κάποιες άλλες αιτίες που ευνοούν την αυξημένη εμφάνιση ανδρογόνων στον γυναικείο οργανισμό και συντελούν στην γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.
Αυτοάνοσα νοσήματα: Κάποια από αυτά έχουν την τάση να πλήττουν τους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια μαλλιών.
Φαρμακευτική αγωγή: Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια μαλλιών. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε περίπτωση αγωγής κατά κάποιου τύπου καρκίνου. Εφόσον, όμως διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή τα μαλλιά επανέρχονται κανονικά.
Ασθένεια: Απώλεια μαλλιών μπορεί να σημειωθεί και στην περίπτωση ασθένειας, με υψηλό πυρετό ή σοβαρή μόλυνση ή και μετά από χειρουργείο.
Σημειώνεται ότι απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά από συχνή «ταλαιπωρία» τους στο κομμωτήριο ή από χρήση σχετικών προϊόντων.
Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία;
Φαρμακευτική αγωγή
Μινοξιδίλη και σπιρονολακτόνη είναι τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της. Σημειώνεται ότι το δεύτερο είναι διουρητικό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα λαμβάνει κανείς χωρίς προηγούμενη έγκριση από γιατρό.
Εμφύτευση μαλλιών
Σε περιπτώσεις που οι συνέπειες από την απώλεια μαλλιών είναι ιδιαίτερα εμφανείς προτιμάται και η εμφύτευση μαλλιών.
Θεραπεία με λέιζερ
Για τον ερεθισμό του θύλακα της τρίχας αρκετές είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συσκευές λέιζερ.
Πρόληψη
- Μπορείς να προλάβεις την γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία με τους εξής τρόπους:
- Περιόρισε την «ταλαιπωρία» των μαλλιών σου στο κομμωτήριο (βαφές, ισιωτικές κλπ.)
- Βάλε στη διατροφή σου πρωτεΐνη, βιταμίνες και σίδηρο
- Φόρα καπέλο και προστάτεψε τα μαλλιά σου από την ηλιακή ακτινοβολία
- Μην βουρτσίζεις τα μαλλιά σου όταν είναι βρεγμένα και εύθραυστα
- Χρησιμοποίησε χτένα ή τα δάχτυλά σου για να τα ξεπλέξεις
Πηγή: medicalnewstoday.com