Τα συμπτώματα της περιστασιακής απώλειας μνήμης και της λήθης είναι φυσιολογικά, ακόμη και αν προκαλούν ανησυχία στους ανθρώπους που τα βιώνουν, ειδικά όταν είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά πλήρως διαχειρίσιμα, ακόμη και αναστρέψιμα. Πάσχετε μήπως από απώλεια μνήμης ή ξεχνάτε πολύ;
Πολλοί από εμάς αναρωτηθήκαμε τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό όταν πρόκειται για την απώλεια μνήμης. Αυτό δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, καθώς συχνά ξεχνάμε πράγματα και δεν οφείλεται απαραίτητα σε ένα πρόβλημα όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε υπερβολικό άγχος ή άλλους προσωρινούς παράγοντες.
Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που η απώλεια μνήμης μπορεί να υποδηλώνει την αρχή της γνωστικής επιδείνωσης που μπορεί ή όχι να προηγείται της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για να εξαλείψετε τυχόν αμφιβολίες, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με αυτό το θέμα και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς.
Απώλεια μνήμης: Μήπως δεν θυμάστε πολλά πράγματα;
Ξεκινώντας από την ηλικία των 20, όλοι αρχίζουμε να χάνουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η απώλεια αυξάνεται καθώς γερνάμε. Ομοίως, το σώμα μας μειώνει σταδιακά το σχηματισμό διαφόρων χημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των νευρώνων.
Όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις πληροφορίες της μνήμης. Και καθώς γερνάμε, οι απώλειες μνήμης γίνονται πιο συχνές και η ικανότητα να μαθαίνουμε νέα πράγματα μειώνεται επίσης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας.
Αυτές οι αλλαγές στη μνήμη αναφέρονται συχνά σε συγκεκριμένα ζητήματα που είναι συνήθως ελάχιστης σημασίας. Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεχάσετε πού βρίσκονται τα γυαλιά σας ή τις υποχρεώσεις σας για αύριο. Ωστόσο, αυτοί οι τύποι απώλειας μνήμης συμβαίνουν κυρίως σε ηλικιωμένους και δεν επηρεάζουν την ικανότητα να εργάζονται, να ζουν μια κοινωνική ζωή και να ζουν ανεξάρτητα.
Αναστρέψιμη απώλεια μνήμης
Υπάρχουν στιγμές που η απώλεια μνήμης σχετίζεται με σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αλλά αυτά είναι θεραπεύσιμα και αναστρέψιμα. Ορισμένοι παράγοντες οδηγούν σε συχνή δυσκολία στη μνήμη, αλλά δεν περιλαμβάνουν μια διαδικασία μόνιμης απώλειας μνήμης. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:
- Ασθένειες του εγκεφάλου, όπως όγκος ή λοίμωξη
- Προβλήματα του θυρεοειδούς
- Τραυματισμοί στο κεφάλι
- Υψηλός πυρετός ή αφυδάτωση
- Κατανάλωση αλκοόλ ή συνέπειες του αλκοολισμού
- Αντίδραση σε φάρμακο
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
- Υποσιτισμός
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό, ώστε να μπορεί να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Ομοίως, είναι επίσης κοινό οι απώλειες μνήμης να οφείλονται σε μια συναισθηματική κατάσταση άγχους, θλίψης, στρες και άλλων συναισθηματικών προβλημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά
Αμετάκλητη απώλεια μνήμης
Η δυσκολία στη μνήμη μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ήπιας γνωστικής βλάβης, της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας. Τα άτομα με ήπια γνωστική αμνησία έχουν περισσότερα προβλήματα μνήμης από το συνηθισμένο. Ωστόσο, αυτά δεν είναι πολύ σοβαρά και σπάνια τους εμποδίζουν να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.
Αυτός ο τύπος φθοράς είναι ύποπτος όταν συχνά ξεχνάμε σημαντικά γεγονότα. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τις σωστές λέξεις όταν εκφράζετε τον εαυτό σας, για παράδειγμα. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει αυτό το πρόβλημα.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι απώλειες μνήμης μπορεί να οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ ή στην αγγειακή άνοια. Τα συμπτώματα αυτών των τύπων άνοιας περιλαμβάνουν:
- Μια γενικευμένη δυσκολία στο να θυμούνται πράγματα.
- Ρωτούν την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά ή επαναλαμβάνουν την ίδια ιστορία συνέχεια.
- Χάνονται σε γνωστά μέρη ή σε κανονικές συνθήκες που πρέπει εύκολα να θυμούνται.
- Αποπροσανατολισμός χώρου-χρόνου.
- Προβλήματα με τη διαχείριση χρημάτων και τραπεζικών λογαριασμών.
- Αυξημένο άγχος ή επιθετικότητα.
Άλλες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη
Όποιος ανησυχεί για τη λειτουργία της μνήμης του πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό. Μόνο αυτοί μπορούν να προσδιορίσουν τις πιθανές αιτίες και, εάν είναι απαραίτητο, να διαγνώσουν το υποκείμενο πρόβλημα υγείας το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει επειδή η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση.
Οι ασκήσεις μνήμης και η συνεχής μάθηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή της απώλειας μνήμης. Επιπλέον, η τακτική σωματική άσκηση είναι ένα εξαιρετικό μέτρο για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες για να σταματήσει η πρόοδός της. Τα καλά νέα είναι οι πολλές συνεχιζόμενες έρευνες που δείχνουν ότι η θεραπεία για αυτήν την ασθένεια θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων 10 ετών.
Πηγή:meygeia.gr