Έχοντας παρακολουθήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη που αφορούν στην «σωτηρία της ΔΕΗ», έχουμε να δηλώσουμε ότι το σχέδιο που ανέπτυξε, σαφώς και δεν έχει να κάνει με την σωτηρία της Επιχείρησης αλλά, με την ολοκληρωτική παράδοση της στου ιδιώτες και τα συμφέροντα που την λυμαίνονται.
Μετά το μπαράζ δηλώσεων που απαξιώνουν την Επιχείρηση και «αποφαίνονται» ότι είναι μια Επιχείρηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή και ότι ο μόνος δρόμος για να σωθεί είναι το ξεπούλημά της, δημιουργώντας έτσι το κλίμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτή τη λύση θα πρέπει να αποδεχθεί (αυτό το παιχνίδι ο κ. Χατζιδάκης το γνωρίζει καλά, το εφάρμοσε άλλωστε και στην Ολυμπιακή), έρχονται πλέον να υλοποιήσουν το σχέδιο τους, σχέδιο που όπως φαίνεται το επεξεργάζονταν πολύ καιρό πριν.
Να δούμε όμως τι είναι αυτά που μας προτείνουν:
- Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σήμερα το κράτος έχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, έχοντας τον έλεγχο των δικτύων. Παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα σημαίνει απώλεια του ελέγχου των δικτύων υψηλής τάσης, το οποίο είχαν κάνει άλλωστε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όπου είχαν δώσει για πώληση το 66% και το κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση που έφερε και το καθεστώς που ισχύει σήμερα.
- Μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ και μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ μιλάμε για μια μονοπωλιακή κατάσταση που υπάρχει σήμερα και αφήνει μόνο κέρδη στη ΔΕΗ. Είναι δεδομένο, επομένως, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα σημαίνει απώλεια κερδών για τη ΔΕΗ και έλεγχο των δικτύων χαμηλής τάσης από τους ιδιώτες.
- Αφού γίνουν όλα αυτά και μετά τα χρυσαφικά της ΔΕΗ (που ήταν ο ΑΔΜΗΕ) πουληθούν και τα ασημικά της (που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ) και αφού γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις στην υπόλοιπη ΔΕΗ (ότι θα έχει μείνει από αυτή), θα βάλουν Στρατηγικό Επενδύτη. Δηλαδή, θα παραχωρήσουν στο σύνολό τους αυτά που θα έχουν απομείνει από : μονάδες λιγνιτικές, αερίου, υδροηλεκτρικά και κοιτάσματα λιγνίτη στους ιδιώτες. Κατόπιν τούτου θα είναι ανέφικτο για το κράτος να έχει οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενέργεια. Αυτό το είδαμε και με τον ΟΤΕ όπου σήμερα το κράτος δεν κατέχει τίποτα. Η ΔΕΗ όμως δεν είναι ΟΤΕ. Η ΔΕΗ δεν είναι τηλεπικοινωνίες. Η ΔΕΗ είναι ταυτόσημη με το κοινωνικό αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτόν τον χαρακτήρα δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να τον απολέσει.
- Εξαγγέλθηκε η κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% σε 6% (κάτι που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση) και αυτό σημαίνει αύξηση των τιμολογίων όσο και να θέλει να λέει ο υπουργός ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.
Απορούμε και ρωτάμε τον Υπουργό και την Κυβέρνηση:
- Πως μια χώρα που θα είναι ενεργειακό σταυροδρόμι, δεν θα έχει καμία πρόσβαση το κράτος στα δίκτυα και στην ενέργεια;
- Πως μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια χώρα με τα προβλήματα που έχει, όταν το κράτος δεν θα μπορεί να κάνει παρέμβαση στο πρώτο εργαλείο ανάπτυξης που είναι το ρεύμα και αυτό θα έχει γίνει προϊόν εκμετάλλευσης των ιδιωτών.
Εμείς σαν παράταξη, καταγγείλαμε στο παρελθόν και παλέψαμε ενάντια στο νόμο της «Μικρής ΔΕΗ» και στο νόμο για την αποεπένδυση, γιατί θεωρούσαμε ότι ήταν ζημιογόνες για την Επιχείρηση και ενάντια στο λαϊκό συμφέρον.
Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα. Θα αγωνιστούμε να μην υλοποιηθούν αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν οι σημερινοί κυβερνώντες καθώς θεωρούμε ότι θα πρόκειται για ολική παραχώρηση της ΔΕΗ και της ενέργειας στους ιδιώτες και τα συμφέροντα που αυτοί εκπροσωπούν.
Για εμάς ήταν και είναι πολιτική θέση ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και το ρεύμα είναι αγαθό στο οποίο θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση όλος ο λαός.
Αυτή τη θέση θα την υπερασπιζόμαστε πάντα.
Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση Εργαζομένων