Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε για το ζήτημα των πυρκαγιών με αφορμή αυτή στον Τρίλοφο Καστοριάς.
Αρχικά θέλουμε να εξάρουμε την καταλυτική συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και να συγχαρούμε τις γυναίκες και τους άνδρες της, που κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, δυστυχώς δεν αφορούν μόνο φυσικά φαινόμενα αλλά την διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων με τα ολέθρια νομοθετήματα τους (Ν. 2612/1998). Όταν μιλάμε για Προληπτική δασοπροστασία ουσιαστικά μιλάμε για διαχείριση δασών. Οι αποψιλωμένες, εδώ και δεκαετίες, από προσωπικό και πόρους Δ/σεις Δασών δεν είναι σε θέση σήμερα ούτε αυτό τον ρόλο να διαδραματίσουν ουσιαστικά .
Σε επιτόπια επίσκεψη μελών της ΑΡ.ΣΥ. βρήκαμε από υδάτινους ταμιευτήρες υπό κατάρρευση, είτε εξαφανισμένους μέσα στη βλάστηση έως γραμμές του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος να μπλέκονται με κλαδιά πεύκων.
Βασικότερο πρόβλημα όμως αποδείχθηκαν οι απροσπέλαστοι δασικοί δρόμοι (λόγω έλλειψης πόρων στις Δ/σεις Δασών) οι οποίοι δυσκόλεψαν αφάνταστα την προσέγγιση των εστιών με κίνδυνο για όσες-όσους συμμετείχαν στην πυρόσβεση.
Στη περιοχή της πυρκαγιάς εδώ και χρόνια γίνεται παράνομη υλοτόμηση από την πλευρά της Αλβανίας και έχουν ξεσπάσει κι άλλες πυρκαγιές εκεί στο παρελθόν. Είναι τραγικό μετά από τόσα περιστατικά να ΜΗΝ υπάρχει πρόσβαση για έλεγχο της περιοχής με δασικό δρόμο και οι πυροσβέστες να εξαναγκάζονται σε περπάτημα ωρών και κατασκήνωση τις νύχτες, εντελώς απομονωμένοι στο δάσος, με προφανείς κινδύνους, ειδικά ιατρικής φύσεως.
Κατόπιν εορτής και δύο μέρες μετά τη φωτιά, πληροφορηθήκαμε πως έγινε παρέμβαση με μηχάνημα της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την προσωρινή επισκευή και δρομολόγηση για περαιτέρω διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου.
Όπως γίνεται φανερό η απαιτούμενη και πολυδιαφημισμένη πρόληψη για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών αποτελεί σύντομο ανέκδοτο. Κατάσβεση εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες με ολέθρια αποτελέσματα.
Το περιβάλλον και οι ζωές μας δεν μπορούν να μπαίνουν σε κίνδυνο εξαιτίας υποστελεχωμένων υπηρεσιών, έλλειψης πρόληψης και απαραίτητων πόρων.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας (συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση Δασών και αρωγή σε πόρους), για τα δάση της περιοχής μας και να αφήσει τις επικοινωνιακές κομματικές φιέστες-βραβεύσεις πρώην υπουργού που δήθεν «έδωσε υπόσταση στην έννοια της Πολιτικής Προστασίας».