Από σήμερα Πέμπτη 26/1 έως Κυριακή 29 Γενάρη πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας . Το Σωματείο να έχει απευθύνει μαζικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους, συμβασιούχους και εργολαβικούς σε όλα τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ, στις ΑΠΕ, στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος να συμμετάσχουν μαζικά, προκειμένου να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον οδοστρωτήρα της απολιγνιτοποίησης και για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μπροστά στις εκλογές ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ, Σταύρο Μωυσιάδη.
Συνέντευξη με τον Σταύρο Μωυσιάδη, πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ του ΣΕΕΕΝ
— Σε τι συνθήκες για τους εργαζόμενους πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Σωματείου;
— Την τριετία που διανύσαμε βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την απολιγνιτοποίηση να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί το τελευταίο στάδιο όλης αυτής της κατρακύλας που μεθοδεύτηκε εδώ και δεκαετίες με την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματά της τα βιώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα και ειδικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, που αντιμετωπίζουν την εργολαβοποίηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία ή εργασία με ελαφριά ένσημα.
Ολο αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, περίπου οι μισές απ’ αυτές μόνιμες. Εχουν κλείσει 3 ορυχεία, αυτά της Καρδιάς, του Αμυνταίου και της Αχλάδας, και οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) ΛΙΠΤΟΛ, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Καρδιάς.
Η μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ ΑΕ έφερε επέκταση της εργολαβοποίησης σε μεγάλο βαθμό, καθώς αυτήν τη στιγμή στο ενεργειακό λεκανοπέδιο εργάζονται λίγο περισσότεροι από 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους εργαζόμενους σε χωματουργικά κ.λπ., οι συμβασιούχοι και οι εργολαβικοί είναι περισσότεροι.
Πρόκειται για έκτακτο προσωπικό, που δεν αμείβεται με την επιχειρησιακή Σύμβαση, καθώς δεν υπάρχει κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά με την κατάπτυστη Εθνική Συλλογική. Οσο μειώνεται το προσωπικό, η εντατικοποίηση αυξάνεται. Στους ΑΗΣ τα 12ωρα εργασίας έχουν παγιωθεί, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας συνεχώς υποβαθμίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοδοτικό έγκλημα τον Απρίλη του 2021 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο έργο της αποθείωσης της 5ης Μονάδας, όπου δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο.
— Πώς οργάνωσαν οι εργαζόμενοι την απάντησή τους σε αυτόν τον «οδοστρωτήρα»;
— Απέναντι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, όλο αυτό το διάστημα όταν κάποιοι έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά», δίνοντας ουσιαστικά χείρα βοηθείας στη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, με τις εργοδοτικές – συνδικαλιστικές ηγεσίες σε σωματεία να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, το Σωματείο μας πρωτοστάτησε για τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.
Συγκεκριμένα, στο συνεργείο μηχανημάτων στο Ορυχείο του Κύριου Πεδίου πραγματοποιήσαμε μέσα στην πανδημία στάση εργασίας και μεγάλη κινητοποίηση στο διοικητήριο του ορυχείου, όταν η ασυδοσία της εργοδοσίας χτύπησε «κόκκινο», μην παίρνοντας μέτρα για την πανδημία, με αποτέλεσμα να κολλήσουν COVID οι 16 από τους 45 εργαζόμενους. Τότε κατακτήσαμε να γίνεται συνεχής απολύμανση και 2 rapid test ανά βδομάδα για κάθε εργαζόμενο, με ευθύνη της εργοδοσίας.
Μεγάλη κατάκτηση για την οργάνωση της πάλης, η οποία έχει τη σφραγίδα και του Σωματείου μας, ήταν το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση, στο οποίο συσπειρώθηκαν διάφοροι φορείς και εργατικά σωματεία της περιοχής, τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι. Το Συντονιστικό οργάνωσε δράσεις, πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις στις πύλες των ΑΗΣ και των ορυχείων. Παράλληλα το Σωματείο είχε δράση και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, π.χ. ενάντια στην απόλυση μέλους του ΔΣ του Σωματείου από μονοπώλιο των ΑΠΕ.
— Ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση;
— Στην προμετωπίδα βρίσκεται το αίτημα για κατάκτηση της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με μισθούς που να ανακουφίζουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους.
Μόνο για τον μήνα Αύγουστο τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος φτάσανε τα 1,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κατασκευή της νέας μονάδας, της «Πτολεμαΐδα 5», έχει κοστίσει εδώ και τόσα χρόνια 1,4 δισ. Επομένως βλέπουμε ότι «μπουκώνουν» το κεφάλαιο και τους παραγωγούς με αμύθητο χρήμα, και από την άλλη οι εργαζόμενοι που παράγουν το ρεύμα με την εργασία τους δεν μπορούν να απολαύσουν το προϊόν το οποίο παράγουν, μη έχοντας να το πληρώσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλο τον λαό.
Το Σωματείο πρωτοστατεί στην πάλη για τη σύναψη κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάναμε δύο Γενικές Συνελεύσεις στους δύο μαζικότερους χώρους, στα ορυχεία Κύριου και Νότιου Πεδίου, όπου συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και ανοίξαμε τη συζήτηση, και θα ακολουθήσουν κι άλλες μετά τις αρχαιρεσίες. Μέσα από τις συνελεύσεις ορίζεται 3μελής επιτροπή προεργασίας, που ενοποιεί και ομαδοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων.
— Τι ξεχωρίζει στις συνελεύσεις αυτές;
— Οι εργαζόμενοι πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό βγάζουν συμπεράσματα για τη ζωή τους, που χειροτερεύει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Γιατί όλες κινήθηκαν στις ράγες της πολιτικής της ΕΕ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και, φυσικά, τελευταίο στάδιο αυτής της πολιτικής είναι η απολιγνιτοποίηση, το ταμείο «δίκαιης μετάβασης» και η «πράσινη ανάπτυξη». Οι εργαζόμενοι λοιπόν βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα από αυτές τις «ράγες», και αποδεικνύεται ότι το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι η οργάνωση στο Σωματείο και η συλλογική διεκδίκηση με άξονα τις δικές τους ανάγκες, και όχι με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», τις προτεραιότητες των «πράσινων» μπίζνες κ.ο.κ.
Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, να το ενισχύσουν αποφασιστικά, αφού αποτελεί το πραγματικό αποκούμπι τους για τα δικαιώματά τους. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το Σωματείο να βγει πιο δυνατό, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
https://www.rizospastis.gr/page.do?id=18914&publDate=26%2F1%2F2023&pageNo=12