• Latest
ασεπ

ΑΣΕΠ: Κενές θέσεις διορισμών στο δημόσιο – Οι 3 λόγοι που οι διοριστέοι λένε όχι

2 Φεβρουαρίου 2024
Με επιτυχία η Ημερίδα «Παιδιά και Διαδίκτυο» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βοΐου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης

Με επιτυχία η Ημερίδα «Παιδιά και Διαδίκτυο» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βοΐου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης

17 Δεκεμβρίου 2025
Κατοίκηση του Άρη: υψηλή κίνηση, ρίσκο και τολμηρή καινοτομία

Κατοίκηση του Άρη: υψηλή κίνηση, ρίσκο και τολμηρή καινοτομία

17 Δεκεμβρίου 2025
Τὸ Ἱερὸ Λείψανο τῆς Ὁσίας Σοφίας της ἐν Κλεισούρᾳ στὰ Τρίκαλα, στὴν Ἀθήνα, στὸν Πειραιᾶ καὶ στὴ Ναύπακτο

Τὸ Ἱερὸ Λείψανο τῆς Ὁσίας Σοφίας της ἐν Κλεισούρᾳ στὰ Τρίκαλα, στὴν Ἀθήνα, στὸν Πειραιᾶ καὶ στὴ Ναύπακτο

17 Δεκεμβρίου 2025
μητροπολιτης αντωνιος

Όταν τα βήματα του Αγίου συναντηθούν με τα όνειρα του νέου. Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αντώνιο Κόμπο (1920-2005)

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Δίκαιος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον». (Video)

16 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Σύλληψη 2 Ανήλικων για κλοπή σε Super Market

16 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

16 Δεκεμβρίου 2025
Επεισοδιακή καταδίωξη 23χρονης από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά-Είχε 215 κιλά κάνναβης σε τζιπ στο οποίο ήταν ο 2,5 ετών γιος της, χτύπησε περιπολικά για να διαφύγει

Επεισοδιακή καταδίωξη 23χρονης από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά-Είχε 215 κιλά κάνναβης σε τζιπ στο οποίο ήταν ο 2,5 ετών γιος της, χτύπησε περιπολικά για να διαφύγει

16 Δεκεμβρίου 2025
μητροπολιτης αντωνιος

Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο

16 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

16 Δεκεμβρίου 2025
 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

16 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΑΣΕΠ: Κενές θέσεις διορισμών στο δημόσιο – Οι 3 λόγοι που οι διοριστέοι λένε όχι

sierafm by sierafm
2 Φεβρουαρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ασεπ
0
SHARES
117
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε «βραχνά» εξελίσσεται για το ΑΣΕΠ και κατ’ επέκταση για το Δημόσιο η μη αποδοχή του διορισμού στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή για τους διοριστέους μπορεί να φτάσει και το 70%, όπως σε προκήρυξη για το υπουργείο Υγείας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προκηρύξεων είναι η 6Κ/2020, όπου από τις 483 θέσεις, οι 357 επιτυχόντες αρνήθηκαν να διοριστούν, ενώ επίσης και στην περίπτωση της 5Κ/2021, όπου από τις 62 θέσεις, οι 45 επιτυχόντες γύρισαν την πλάτη τους στο Δημόσιο.

Βασικές αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και κατά την υποβολή των αιτήσεων καταγράφεται κοσμοσυρροή, και όταν έρχεται η ώρα του διορισμού, είναι άφαντοι οι υποψήφιοι;

1 Ενας από τους βασικούς λόγους είναι σίγουρα η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων προκηρύξεων με πολλούς φορείς και θέσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και 18 μήνες από τη δημοσίευση του διαγωνισμού στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» μέχρις ότου εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Στο μεσοδιάστημα αυτό, οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία μπορεί να έχουν βρει στον ιδιωτικό τομέα ή μπορεί να έχουν μετακομίσει σε άλλη πόλη ή πολύ απλά να έχουν αλλάξει γνώμη. 

2 Ενας ακόμη λόγος είναι οι χαμηλοί μισθοί στο Δημόσιο, που ξεκινούν από 700-800 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, που είναι και οι περισσότερες θέσεις στο Δημόσιο. Αλλά και για τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ οι εισαγωγικοί μισθοί δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί με πολλούς υποψηφίους να υποστηρίζουν ότι στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να λάβουν περισσότερα χρήματα, δεδομένου ότι στο Δημόσιο δεν δίνονται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και δεν επιτρέπεται η παράλληλη εργασία. Μάλιστα, ακόμα και με τις τελευταίες αυξήσεις που δόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου, ο πρώτος μηνιαίος μικτός βασικός μισθός ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εντάσσεται στο πρώτο Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ 1) και δεν διαθέτει προϋπηρεσία, παιδιά ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διαμορφώνεται στα 1.162 ευρώ μικτά. Δεδομένου ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται υπηρεσία, και συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ απαιτείται υπηρεσία δύο ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας λαμβάνουν σχετικά χαμηλούς μισθούς. 

3 Ο βασικότερος ωστόσο λόγος της αποχής, και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, που μίλησε αποκλειστικά για αυτό το θέμα στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι η απεριόριστη επιλογή των θέσεων στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θάνος Παπαϊωάννου ανέφερε: «Η μη αποδοχή των διορισμών από μέρους των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων έχει καταστεί ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί τη μεγάλη χρονική διάρκεια των διαδικασιών πρόσληψης. Οι υποψήφιοι δηλώνουν μεγάλο αριθμό προτιμήσεων ακόμη και για περιοχές που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, και έτσι, όταν έρθει η ώρα του διορισμού, δεν τον αποδέχονται. Τα ποσοστά μη αποδοχής κυμαίνονται από 40 έως 70% και αφορούν ακόμη και διαδικασίες που τα οριστικά αποτελέσματα εκδίδονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. η προκήρυξη 13Κ/2021). Ετσι ξεκινάει η περιπέτεια των αναπληρώσεων μέχρι να βρεθούν οι υποψήφιοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις κενές θέσεις».

Σχέδια για επιβολή «κόφτη» στις επιλογές

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο λόγος της μη αποδοχής, όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα αυτό δεν είναι λειτουργικό και θα πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα, προκειμένου και οι διαδικασίες να προχωρούν πιο γρήγορα και να μη χρειάζεται να καλύπτονται οι θέσεις του Δημοσίου με εποχικό προσωπικό και αναπληρωτές.

Σίγουρα ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός που καθιερώθηκε από πέρσι θα βοηθήσει κατά πολύ την ταχύτερη κάλυψη των θέσεων από τις λίστες επιτυχόντων που θα δημιουργηθούν, ωστόσο δεν λύνει όλα τα προβλήματα, γιατί και στις περιπτώσεις των 3ΒΓ/2023 και 2ΒΓ/2023 δόθηκαν απεριόριστες επιλογές θέσεων στους υποψηφίους, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Προκειμένου λοιπόν να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη δυσλειτουργική διαδικασία που κοστίζει χρόνο και χρήμα, το υπουργείο Εσωτερικών από τον επόμενο κιόλας γραπτό διαγωνισμό, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το 2025, προσανατολίζεται να βάλει «κόφτη» ως προς τις επιλογές των υποψηφίων, για να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Το ίδιο ωστόσο θα πρέπει να γίνει και στις προκηρύξεις «Κ» με μόρια για τις ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στον γραπτό διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία, όπου και εκεί τα ποσοστά της μη αποδοχής διορισμού παραμένουν αρκετά ψηλά.

Οι προκηρύξεις με τα μεγαλύτερα «κενά»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΕ 110 70
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΥΕ 167 66
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΔΕ 381 167
6Κ/2020 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΕ 483 357
13Κ/2021 ΟΤΑ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ 1.468 572
5Κ/2021 ΑΕΙ ΠΕ 62 45

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΑΣΕΠ
Previous Post

Τον έβαλε στο ταξί για να μην κρυώνει και εκείνος τον εκτέλεσε: Το σοκαριστικό βίντεο

Next Post

Σιάτιστα: Οι Αμπελουργοί κόβουν την βασιλόπιτα

Next Post

Σιάτιστα: Οι Αμπελουργοί κόβουν την βασιλόπιτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με επιτυχία η Ημερίδα «Παιδιά και Διαδίκτυο» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βοΐου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης
  • Κατοίκηση του Άρη: υψηλή κίνηση, ρίσκο και τολμηρή καινοτομία
  • Τὸ Ἱερὸ Λείψανο τῆς Ὁσίας Σοφίας της ἐν Κλεισούρᾳ στὰ Τρίκαλα, στὴν Ἀθήνα, στὸν Πειραιᾶ καὶ στὴ Ναύπακτο
  • Όταν τα βήματα του Αγίου συναντηθούν με τα όνειρα του νέου. Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αντώνιο Κόμπο (1920-2005)
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Δίκαιος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον». (Video)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr