• Latest
ασεπ

ΑΣΕΠ: Κενές θέσεις διορισμών στο δημόσιο – Οι 3 λόγοι που οι διοριστέοι λένε όχι

2 Φεβρουαρίου 2024
Υπό βροχή και με την “Πανδώρα” το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοζάνης -Βίντεο

Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων

2 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

2 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Βράβευση της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου

2 Δεκεμβρίου 2025
ΤΡΑΚΤΕΡ

Δυτική Μακεδονία: Οι αγρότες στα μπλόκα

2 Δεκεμβρίου 2025
Πρόσκληση Συνοδών για Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ατόμων με Αναπηρία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για το έτος 2025

Σπάρτακος: Η διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης

2 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

2 Δεκεμβρίου 2025
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

Απονομές Βραβείων «Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025»

2 Δεκεμβρίου 2025
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο

2 Δεκεμβρίου 2025
Άρθρο του βουλευτή Ν Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

Στάθης Κωνσταντινίδης: Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κατ’ εξαίρεση διατήρηση κρατικών δομών και υπηρεσιών, ιδίως σχολικών μονάδων

2 Δεκεμβρίου 2025
Άνοιξε και επίσημα για πρώτη φορά τις πύλες του  το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας στη Γαλατινή του Δήμου Βοΐου με τη συμμετοχή 80 εκπαιδευόμενων

Άνοιξε και επίσημα για πρώτη φορά τις πύλες του  το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας στη Γαλατινή του Δήμου Βοΐου με τη συμμετοχή 80 εκπαιδευόμενων

2 Δεκεμβρίου 2025
Σε ισχύ από την Δευτέρα 28/10 το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου».

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας του ΔΑΚ Γρεβενών, λόγω ανεπαρκούς φωτισμού.

2 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλεται λόγω καιρού η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Νέα ημερομηνία η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

2 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΑΣΕΠ: Κενές θέσεις διορισμών στο δημόσιο – Οι 3 λόγοι που οι διοριστέοι λένε όχι

sierafm by sierafm
2 Φεβρουαρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ασεπ
0
SHARES
117
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε «βραχνά» εξελίσσεται για το ΑΣΕΠ και κατ’ επέκταση για το Δημόσιο η μη αποδοχή του διορισμού στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποχή για τους διοριστέους μπορεί να φτάσει και το 70%, όπως σε προκήρυξη για το υπουργείο Υγείας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προκηρύξεων είναι η 6Κ/2020, όπου από τις 483 θέσεις, οι 357 επιτυχόντες αρνήθηκαν να διοριστούν, ενώ επίσης και στην περίπτωση της 5Κ/2021, όπου από τις 62 θέσεις, οι 45 επιτυχόντες γύρισαν την πλάτη τους στο Δημόσιο.

Βασικές αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και κατά την υποβολή των αιτήσεων καταγράφεται κοσμοσυρροή, και όταν έρχεται η ώρα του διορισμού, είναι άφαντοι οι υποψήφιοι;

1 Ενας από τους βασικούς λόγους είναι σίγουρα η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων προκηρύξεων με πολλούς φορείς και θέσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και 18 μήνες από τη δημοσίευση του διαγωνισμού στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» μέχρις ότου εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Στο μεσοδιάστημα αυτό, οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία μπορεί να έχουν βρει στον ιδιωτικό τομέα ή μπορεί να έχουν μετακομίσει σε άλλη πόλη ή πολύ απλά να έχουν αλλάξει γνώμη. 

2 Ενας ακόμη λόγος είναι οι χαμηλοί μισθοί στο Δημόσιο, που ξεκινούν από 700-800 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, που είναι και οι περισσότερες θέσεις στο Δημόσιο. Αλλά και για τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ οι εισαγωγικοί μισθοί δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί με πολλούς υποψηφίους να υποστηρίζουν ότι στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να λάβουν περισσότερα χρήματα, δεδομένου ότι στο Δημόσιο δεν δίνονται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και δεν επιτρέπεται η παράλληλη εργασία. Μάλιστα, ακόμα και με τις τελευταίες αυξήσεις που δόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου, ο πρώτος μηνιαίος μικτός βασικός μισθός ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εντάσσεται στο πρώτο Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ 1) και δεν διαθέτει προϋπηρεσία, παιδιά ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διαμορφώνεται στα 1.162 ευρώ μικτά. Δεδομένου ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται υπηρεσία, και συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ απαιτείται υπηρεσία δύο ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας λαμβάνουν σχετικά χαμηλούς μισθούς. 

3 Ο βασικότερος ωστόσο λόγος της αποχής, και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, που μίλησε αποκλειστικά για αυτό το θέμα στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι η απεριόριστη επιλογή των θέσεων στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θάνος Παπαϊωάννου ανέφερε: «Η μη αποδοχή των διορισμών από μέρους των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων έχει καταστεί ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί τη μεγάλη χρονική διάρκεια των διαδικασιών πρόσληψης. Οι υποψήφιοι δηλώνουν μεγάλο αριθμό προτιμήσεων ακόμη και για περιοχές που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, και έτσι, όταν έρθει η ώρα του διορισμού, δεν τον αποδέχονται. Τα ποσοστά μη αποδοχής κυμαίνονται από 40 έως 70% και αφορούν ακόμη και διαδικασίες που τα οριστικά αποτελέσματα εκδίδονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. η προκήρυξη 13Κ/2021). Ετσι ξεκινάει η περιπέτεια των αναπληρώσεων μέχρι να βρεθούν οι υποψήφιοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις κενές θέσεις».

Σχέδια για επιβολή «κόφτη» στις επιλογές

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο λόγος της μη αποδοχής, όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα αυτό δεν είναι λειτουργικό και θα πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα, προκειμένου και οι διαδικασίες να προχωρούν πιο γρήγορα και να μη χρειάζεται να καλύπτονται οι θέσεις του Δημοσίου με εποχικό προσωπικό και αναπληρωτές.

Σίγουρα ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός που καθιερώθηκε από πέρσι θα βοηθήσει κατά πολύ την ταχύτερη κάλυψη των θέσεων από τις λίστες επιτυχόντων που θα δημιουργηθούν, ωστόσο δεν λύνει όλα τα προβλήματα, γιατί και στις περιπτώσεις των 3ΒΓ/2023 και 2ΒΓ/2023 δόθηκαν απεριόριστες επιλογές θέσεων στους υποψηφίους, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Προκειμένου λοιπόν να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη δυσλειτουργική διαδικασία που κοστίζει χρόνο και χρήμα, το υπουργείο Εσωτερικών από τον επόμενο κιόλας γραπτό διαγωνισμό, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το 2025, προσανατολίζεται να βάλει «κόφτη» ως προς τις επιλογές των υποψηφίων, για να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Το ίδιο ωστόσο θα πρέπει να γίνει και στις προκηρύξεις «Κ» με μόρια για τις ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στον γραπτό διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία, όπου και εκεί τα ποσοστά της μη αποδοχής διορισμού παραμένουν αρκετά ψηλά.

Οι προκηρύξεις με τα μεγαλύτερα «κενά»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΕ 110 70
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΥΕ 167 66
2Κ/2019 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΔΕ 381 167
6Κ/2020 ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΕ 483 357
13Κ/2021 ΟΤΑ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ 1.468 572
5Κ/2021 ΑΕΙ ΠΕ 62 45

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΑΣΕΠ
Previous Post

Τον έβαλε στο ταξί για να μην κρυώνει και εκείνος τον εκτέλεσε: Το σοκαριστικό βίντεο

Next Post

Σιάτιστα: Οι Αμπελουργοί κόβουν την βασιλόπιτα

Next Post

Σιάτιστα: Οι Αμπελουργοί κόβουν την βασιλόπιτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων
  • Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη
  • Βράβευση της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου
  • Δυτική Μακεδονία: Οι αγρότες στα μπλόκα
  • Σπάρτακος: Η διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr