• Latest
χρημα

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας: Ποιοι θα λάβουν 200 ευρώ

14 Φεβρουαρίου 2023
Βόιο: Σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μείωση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Βίντεο

Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία

22 Αυγούστου 2025
Στα 37.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βοΐου το 2025

Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025

Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής

22 Αυγούστου 2025
πορτοφολι, χρημα

«Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

22 Αυγούστου 2025
φεγγαρι

Μαύρο φεγγάρι: Έρχεται στις 23 Αυγούστου η νύχτα του απόλυτου σκοταδιού

22 Αυγούστου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Δυτική Μακεδονία: Στην Αθήνα εκ νέου οι 13 Δήμαρχοι της Περιφέρειας – Συναντήσεις με Υπουργούς

22 Αυγούστου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Γρεβενά: Μαίνεται η πυρκαγιά στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα – Περιορίστηκε σε δύσβατη πλαγιά

22 Αυγούστου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η 40η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

22 Αυγούστου 2025
Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

22 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας: Ποιοι θα λάβουν 200 ευρώ

sierafm by sierafm
14 Φεβρουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης και για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Αυτά προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Οι αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων. Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες:

  • Α΄ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150 ευρώ)
  • Β΄ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105 ευρώ )
  • Γ΄ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70 ευρώ )
  • Δ΄ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35 ευρώ )
  • Ε΄ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30 ευρώ ).

Η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται στην ανώτερη κατηγορία. Έτσι, το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%). Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114%, για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων όπως οι:

  • Φυσικοθεραπευτές / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Εργοθεραπευτές / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Φαρμακοποιοί / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Βοηθοί Φαρμακοποιών / Κατηγορία Γ’ / 150 ευρώ
  • Οδοντοτεχνίτες / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Επόπτες Δημόσιας Υγείας / Κατηγορία Δ΄ / 105 ευρώ

Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου. Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α΄ κατηγορίας (150 €) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α΄ (200 ευρώ) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα :

  • Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης.
  • Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.
  • Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Η μεταρρύθμιση επιχειρείται επί τη βάσει πορισμάτων Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με κύριο έργο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων, που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους και την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα εν λόγω κριτήρια.

«Ο μόνιμος χαρακτήρας που έχει η Επιτροπή εγγυάται την εναρμονισμένη και ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των κλάδων/ειδικοτήτων στο διηνεκές, την οικοδόμηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ένα διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή και ενός ανεξάρτητου φορέα, ώστε να είναι εφικτές και δόκιμες οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως αυτές κάθε φορά υπαγορεύονται από μεταβολές του θεσμικού πλαισίου, της εφαρμογής μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, των επιστημονικών δεδομένων, των νομοθετικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συνθηκών άσκησης των δραστηριοτήτων/αρμοδιοτήτων που συνδέονται με το επίδομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Previous Post

Ανακοινώνεται το μεσημέρι το επίδομα στους συνταξιούχους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Next Post

Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών

Next Post
Αλτσχάιμερ ανοια

Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  • Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
  • Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο
  • Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής
  • «Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr