Φτάνετε τα 40 και ξαφνικά η συστηματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή δεν λειτουργούν. Και παρόλο που κάνετε ό,τι μπορείτε η κλίμακα της ζυγαριάς έχει κολλήσει και δεν κατεβαίνει με τίποτα.
Μερικές φορές, η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας μπορεί να αποδοθεί στην υπερκατανάλωση τροφής ή σε κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς. Όμως οι πιο συχνοί ένοχοι οι ορμόνες.
Η αλήθεια είναι πως η δεκαετία των 40 δεν είναι μια περίοδος ζεν, αφού έχουμε άγχος για την πρόοδο των παιδιών μας, έχουμε άγχος επειδή μεγαλώνουμε, ενδεχομένως έχει γίνει κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας όπως ένα διαζύγιο, αυτά και άλλα πολλά μας δημιουργούν στρες. Και το στρες προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την όρεξη και τη επιθυμία για ζάχαρη και όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ακόμα όμως και άγχος να μην έχουμε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 40 αλλάζει ο μεταβολισμός μας, λόγω της ανισορροπίας των οιστρογόνων κάτι που επηρεάζει έμμεσα την αύξηση ρου σωματικούς βάρους.
Υπάρχει λύση; Η απάντηση βρίσκεται στον ποιοτικό ύπνο. Ναι σωστά διαβάσατε, διότι οι μεταβολικές αλλαγές που προκύπτουν από τον ανεπαρκή ύπνο, είναι περισσότερες από οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα να σαμποτάρονται οι προσπάθειες απώλειας κιλών. Πιο συγκεκριμένα η αϋπνία προκαλεί αύξηση της γκρελίνης, την ορμόνη της πείνας και μείωση της λεπτίνης, την ορμόνη που μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επίσης όταν νιώθετε εξαντλημένοι ένα μεγάλο πιάτο μακαρόνια είναι πολύ πιο ελκυστικό από ό,τι λαχανικά στον ατμό, ενώ η άσκηση γίνεται λιγότερο δελεαστική.
Ο μαγικός αριθμός είναι επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμη και μία νύχτα απώλειας ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως εάν μειώσετε το άγχος και αρχίσετε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, θα χάσετε τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν.
Πηγή:Reader.gr