Είναι τόσο εύκολο να βάλουμε σε χαμηλή προτεραιότητα τις προσωπικές μας ανάγκες υγείας. Ίσως ο σύζυγος, τα παιδιά ή οι γονείς να έχουν το δικό τους πολυάσχολο πρόγραμμα με ραντεβού σε γιατρούς και δραστηριότητες που πρέπει να παρακολουθείτε. Ίσως η δουλειά καταλαμβάνει τόσο πολλή από την ενέργειά σας που δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο για να προσθέσετε ένα ραντεβού υγείας στη λίστα των υποχρεώσεών σας, ειδικά αν δεν αισθάνεστε άρρωστοι.
Αλλά σύμφωνα με τους ογκολόγους, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος είστε, η προτεραιότητα στην προσωπική σας υγεία είναι το κλειδί. Το να σκέφτεστε την υγεία σας μόνο όταν χρειάζεστε ιατρική παρέμβαση θα ήταν λάθος. Υπάρχει ένα πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που συχνά περνά κάτω από το ραντάρ, επειδή πολλοί από εμάς είμαστε «πολύ απασχολημένοι» για να το παρατηρήσουμε.
Σύμφωνα με τη Δρ. Susanna Greer, ανοσολόγο που ειδικεύεται στην έρευνα για την ογκολογία και τις αυτοάνοσες ασθένειες και επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη στο V Foundation for Cancer Research, αυτό το σημάδι που συχνά δεν αντιλαμβάνεστε είναι να αγνοείτε όταν κάτι δεν είναι φυσιολογικό για εσάς ή να απορρίπτετε μια αλλαγή στο σώμα σας που δεν είναι τυπική.
Γιατί η άμεση δράση όταν κάτι φαίνεται περίεργο είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Δρ. Greer λέει ότι παρουσιάζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εάν θέλετε να εντοπίσετε τον καρκίνο νωρίς, η ειδικός λέει ότι το να είστε συντονισμένοι με το σώμα σας (να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και τι όχι) είναι το κλειδί.
«Γενικά, τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όλων των καρκίνων είναι αλλαγές στο σώμα που διαφέρουν από αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς. Συγκεκριμένα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, κόπωση, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, πληγές που δεν επουλώνονται, ασυνήθιστα εξογκώματα, περιοχές με πάχος ή εκκρίσεις, αλλαγές στην αναπνοή, όπως δύσπνοια, βήχας, βραχνάδα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, χρόνια δυσπεψία και αλλαγές στα κονδυλώματα».
Ο Δρ. Alfred Vargas, ογκολόγος και αιματολόγος στο OhioHealth, συμφωνεί με τον Δρ. Greer, λέγοντας ότι κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος, η κόπωση, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, τα εξογκώματα στο δέρμα και η μη επούλωση ελκών ή πληγών στο δέρμα ή στο στόμα.
Για τις γυναίκες, η Δρ. Kellie Rath, γυναικολόγος ογκολόγος στο OhioHealth, προσθέτει ότι η αδυναμία κατανάλωσης ενός ολοκληρωμένου γεύματος, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα, η ακανόνιστη κολπική αιμορραγία, οι μη φυσιολογικές βλάβες στο δέρμα, μια μάζα στον μαστό, ο νέος κοιλιακός ή πυελικός πόνος, η νέα δύσπνοια ή βήχας, οι πρησμένοι λεμφαδένες, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου.
Πόσο σίγουρο είναι ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν σημάδια καρκίνου;
Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εάν ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε κούραση ή αντιμετωπίζετε πεπτική δυσφορία, θα πρέπει αυτόματα να υποθέσετε ότι έχετε καρκίνο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Σημαίνει απλώς ότι οποιεσδήποτε αλλαγές αντιμετωπίζετε δεν πρέπει να παραβλεφθούν και θα πρέπει να ληφθούν ως σημάδι για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έλεγχο.
Κατά την επίσκεψή σας, ο Δρ. Rath συμβουλεύει να εξηγήσετε στον γιατρό ποια είναι τα νέα σας συμπτώματα και γιατί ανησυχείτε. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε καρκίνο, συνιστά να φέρετε μαζί σας κάποιον που εμπιστεύεστε στο ραντεβού σας.
«Πολλές φορές, τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να είναι διακριτικά. Είναι επίσης τρομακτικό να βλέπεις έναν γιατρό όταν ανησυχείς για τον καρκίνο. Το να παίρνετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο μαζί στην επίσκεψη μπορεί να βοηθήσει με αυτά τα συναισθήματα και να προσφέρει “άλλα δύο αυτιά” για να θυμάστε όλα τα πράγματα που συζητάτε στην επίσκεψή σας», καταλήγει.