Διακρίνεται σε δύο μεγάλές κατηγορίες. Τις ευφραδείς και τις μη ευφραδείς.
Στις ευφραδείς αφασίες, τα άτομα μιλούν με ευχέρεια και συχνά υπερβολικά σε σημείο που ο λόγος τους να μην έχει περιεχόμενο(Wernicke). Η ακουστική κατανόηση τους είναι κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα (ανομική αφασία) αλλά δυσκολεύονται στην ανάκληση λέξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιούν ακατάλληλες λέξεις κατά την ομιλία τους(αφασία αγωγής).
Στις ευφραδείς αφασίες η βλάβη επικεντρώνεται στο σημείο που σχετίζεται με την κατανόηση της ομιλίας και της ανάγνωσης.Αντιθέτως, στις μη ευφραδείς αφασίες η βλάβη βρίσκεται στο σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζει την έναρξη της ομιλίας. Δύο είναι μη ευφραδής αφασίες. Η αφασία Broca και η Μικτή και ολική αφασία.
Κατά την Broca το άτομο δυσκολεύεται στην ανάκληση λέξεων, η ομιλία είναι αργή, βαριά και δεν έχει επιτονισμό. Συχνά η ομιλία είναι ακατάληπτη. Η κατανόησή τους μπορεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Η μικτή αφορά κυρίως άτομα που δυσκολεύονται τόσο στην κατανόηση της ομιλίας όσο και στην παραγωγή της. Θεωρείται η πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου των αφασιών. Μιας επηρεάζονται όλα τα κομμάτια που αφορούν τον λόγο.
Λίγο καιρό μετά το επεισόδιο, υπάρχει η λεγόμενη ”φυσική ή αυθόρμητη ανάρρωση΄΄ κατά την οποία βελτιώνεται η ομιλία, ο λόγος και άλλες γνωστικές, κινητικές και αισθητηριακές ικανότητες του ατόμου. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών είναι απαιτητική και η θεραπεία της αφασίας απαιτεί χρόνο. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και με άλλες ειδικότητες (γιατρούς ,εργοθεραπευτές,
Δάρδα Ελένη, Λογοθεραπεύτρια