Δέκα συμβουλές με τη σφραγίδα των ειδικών που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σαν μωρό
Η κρίση της πανδημίας οδήγησε σε ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας το οποίο αύξησε τα επίπεδα του στρες και οδήγησε σε προβλήματα αϋπνίας ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είχαν τέτοια προβλήματα στο παρελθόν.
Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας σε κατάσταση ύπνου. Ο ύπνος είναι ζωτικός για πολλές πτυχές της υγείας μας γι΄αυτό και πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατάλληλης διάρκειας.
Οι επιστήμονες κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις για καλύτερο ύπνο βάσει των διαθέσιμων ερευνών και βιβλιογραφίας
- Καθιερώστε ένα συστηματικό πρόγραμμα. Οι τακτικές ώρες ύπνου και αφύπνισης θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή ρουτίνα ύπνου.
- Διατηρήστε επαφή με το φυσικό φως του ήλιου. Ανοίξτε τα παράθυρά σας και εκθέστε τον εαυτό σας στο φως του ήλιου όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τη βελτίωση της διάθεσής σας και τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματός σας.
- Διατηρήστε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι έτσι ώστε να κουράσετε αρκετά το σώμα σας και να κοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο βαθιά.
- Αποφύγετε τους υπνάκους. Μόνη εξαίρεση αν έχει προηγηθεί μια αύπνη νύχτα. Διαφορετικά η επόμενη θα είναι… άυπνη.
- Διατηρήστε την κοινωνική σας ζωή. Ακόμη και σε συνθήκες απομόνωσης ή μερικής επανένταξης στην κανονικότητα είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κοινωνικό δίκτυο φίλων για τη βελτίωση της ψυχικής σας διάθεσης και υγείας. Η συμβουλή αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους μένουν μόνοι ή μακριά από την οικογένειά τους.
- Προσοχή στη διατροφή σας. Αποφύγετε την καφεΐνη το απόγευμα και τα βαριά γεύματα το βράδυ.
- Κλείνετε το κινητό. Όλοι είμαστε έως ένα βαθμό εθισμένοι στο κινητό ή το τάμπλετ μας. Είναι όμως σημαντικό να τα κλείσουμε μισή ώρα πριν πέσουμε για ύπνο. Εναλλακτικά θέστε τα σε night mode που μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης.
- Μη μένετε στο κρεβάτι όταν δεν κοιμάστε. Εάν έχει περάσει μισή ώρα και δεν έχετε αποκοιμηθεί σηκωθείτε, κάντε μια ήπια δραστηριότητα και επιστρέψτε όταν θα νιώθετε τα σημάδια της κόπωσης και της νύστας.
- Αποδεχθείτε ότι δεν θα είναι όλες οι νύχτες σας ιδανικές. Όλοι μας δεχόμαστε τις επιπτώσεις του στρες και δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν τύχει να έχουμε μια ή περισσότερες άγρυπνες νύχτες. Μην απογοητεύεστε. Συνήθως χάνουμε τον ύπνο μας εξαιτίας ενός προβλήματος, μιας διαμάχης ή ενός ζητήματος στη δουλειά. Αναγνωρίστε την πηγή του άγχους σας και προσπαθήστε να τη διαχειριστείτε. Είναι μια καλή αρχή.
- Αποφύγετε τα υπναγωγά χάπια. Η παρατεταμένη λήψη βενζοδιαζεπινών ή αγχολυτικών χωρίς την συμβουλή γιατρού μπορεί να επιδεινώσει μια κατάσταση η οποία αρχικά δεν ήταν τόσο σοβαρή. Είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρά να καταφεύγετε στα φάρμακα, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες πανδημίας.
Να εργάζεστε παραγωγικά, να τρώτε υγιεινά, να διασκεδάζετε, να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε τους αγαπημένους σας – σε συνθήκες κανονικότητας αλλά και σε δύσκολους καιρούς – και θα καταφέρνετε να κοιμάστε σαν μωρό.
Πηγή:ygeiamou.gr