Οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισήχθη στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.
Τι ισχύει με τις βάσεις 2023
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη εβδομάδα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η εικόνα δεν είναι καλή.
Η βία κατά των γυναικών και ο φεμινισμός, παρότι θέμα επίκαιρο και σημαντικό, φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τελικά τους υποψήφιους.Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της ΟΕΦΕ, το Δ ́ ερώτημα ήταν «διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτείται σχεδιασμός της απάντησης ώστε να προκύψει επιτυχία στο σύνολο των μορίων».
«Κάποιες σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρικές, νομικές και υψηλόβαθμα τμήματα του Πολυτεχνείου μπορεί να έχουν ανοδική τάση, αλλά όχι και η πορεία των υπόλοιπων σχολών», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
Την καθοδική πορεία σχολών που δεν ανήκουν στα «ρετιρέ» των επιστημονικών πεδίων εκτιμούν εκπαιδευτικοί με βάση τα θέματα στη Βιολογία επί παραδείγματι, τα οποία η ΟΕΦΕ έκρινε ως «αναμενόμενα και μέτριας δυσκολίας, αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα αντεπεξέλθουν».
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων αναφέρει ότι «τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης.
Το περιεχόμενο των θεμάτων είναι αντίστοιχο με θέματα παλαιότερων ετών και αναμένεται να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με κριτική σκέψη, οι οποίοι θα πρέπει να αιτιολογήσουν επαρκώς τις απαντήσεις τους».
«Τα θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά. Καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», σύμφωνα με την ΟΕΦΕ για τα Μαθηματικά, ενώ η Ελληνική
Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε ότι «καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της ύλης, τα θέματα παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά». Πέρυσι πάντως στα Μαθηματικά είχε πέσει κάτω από τη βάση περίπου το 60% των υποψηφίων.
Υποβολή Μηχανογραφικού
Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις
Στο διάστημα 26-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ.
Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.
Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Πηγή: dikaiologitika.gr