• Latest
πυρκαγια

Βαρυμπόμπη: Η φωτιά περιορίστηκε σε ένα μέτωπο

4 Αυγούστου 2021
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
Κωνσταντινίδης

Στάθης Κωνσταντινίδης: Αν δεν είχε νομοθετηθεί το αλκοτέστ πριν από 55 χρόνια, σήμερα κάποια κόμματα θα το καταψήφιζαν

4 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Πόσο ρεύμα καίνε, τι να προσέχετε στο στόλισμα

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»

4 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 2 άτομα για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης

4 Δεκεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Οικογένεια Ρομά άρπαξε 16χρονη για να τη βιάσει ο 19χρονος γιος τους

4 Δεκεμβρίου 2025
ΚΚΕ

Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ: Η πρόσφατη πρόσκρουση φορτηγού στο Καπνοχώρι Κοζάνης σε κολόνα του ΔΕΔΔΗΕ που μετέφερε πολεμικό υλικό προς στρατόπεδο της Κοζάνης επιβεβαιώνει πως η ασφάλεια του λαού βρίσκεται σε κίνδυνο

4 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Επιπλέον 50 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αποζημιώσεις και απώλεια εισοδήματος και σε Περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

4 Δεκεμβρίου 2025
καιρος

Εκτακτο της ΕΜΥ: 48ωρο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Βαρυμπόμπη: Η φωτιά περιορίστηκε σε ένα μέτωπο

sierafm by sierafm
4 Αυγούστου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πυρκαγια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Η μάχη που δίνεται για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι τιτάνια.

Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
φωτιά Βαρυμπόμπη ενάερια

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Εντολή εκκένωσης είχε δοθεί από χθες και για Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν προκληθεί ζημιές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
φωτιά Βαρυμπόμπη καταστροφές
φωτιά Βαρυμπόμπη καταστροφές

Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Άννα Ευθυμία σήμερα το πρωί απηύθυνε παράκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της πολύ χαμηλής ορατότητας λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.
Μητσοτάκης από Βαρυμπόμπη: Δεν είχαμε απώλεια ζωής, το σύστημα των εκκενώσεων λειτούργησε -Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα το ξημέρωμα μάς βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές, αλλά νομίζω ότι όλοι οι άντρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως ενημέρωσε μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. «Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει. Υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή να κλείσουν τα μέτωπα ώστε να πάμε σε μία οριοθέτηση της κατάστασης», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βραδύ κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής διότι το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά, οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω απ’ όλους να παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ενώ εξέφρασε ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που επιχείρησαν στο μέτωπο και «με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».
Λέκκας για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αυτανάφλεξη λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμη ύλη και έλλειψη υγρασίας

Στη φωτιά της Βαρυμπόμπης αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. «Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε. Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση», περιέγραψε ο καθηγητής.
φωτιά Βαρυμπόμπη καταστροφές
SOS από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη -Συστάσεις και από το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Η έντονη μυρωδιά από καπνούς, αλλά και ένα νέφος έχουν κατακλύσει περιοχές σε δυτικά και βόρεια προάστια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
φωτιά Βαρυμπόμπη καπνοί

Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας από νωρίς, τα ξημερώματα, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναφέρει:

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου».

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των φωτιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
Παιδιά, καθώς και
Άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σε λειτουργία τα κυκλώματα που τέθηκαν εκτός, βελτιωμένη η εικόνα στην ηλεκτροδότηση

Τέλος, όσον αφορά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η κατάσταση είναι βελτιωμένη καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Previous Post

Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 06-08-2021

Next Post

Στέρεψε η λίμνη Γκιτζή στα Τρίκαλα – Δεκάδες νεκρά ψάρια

Next Post
ΛΙΜΝΗ

Στέρεψε η λίμνη Γκιτζή στα Τρίκαλα – Δεκάδες νεκρά ψάρια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου
  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12
  • ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»
  • ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr