• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Βιταμίνη Α: Μάθετε τι κάνει και πώς λειτουργεί

5 Δεκεμβρίου 2020
Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας

Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας

24 Μαρτίου 2026
Με κλειστές ΜΕΘ, ακριβές δημόσιες σχέσεις με απευθείας ανάθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας !

Γιώργος Χριστοφορίδης: Με πρόχειρες ατάκες ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να καλύψει ένα κακοστημένο σύστημα διαμεσολάβησης !

24 Μαρτίου 2026
φυσικο αεριο

Το φυσικό αέριο έφτασε στα Γρεβενά

24 Μαρτίου 2026
Εκφώνηση Πανηγυρικού λόγου στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου της «25ης Μαρτίου» στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας

Εκφώνηση Πανηγυρικού λόγου στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου της «25ης Μαρτίου» στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας

24 Μαρτίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

10 η Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γυμναστήριο Revolution Fit

24 Μαρτίου 2026
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη για την 25η Μαρτίου

24 Μαρτίου 2026
Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει και παίζει δυνατά σε πέντε νέες πόλεις  

Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

24 Μαρτίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Απάντηση στον  Π.Σ. Γιώργο Χριστοφορίδη για τον Σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου που αφορά τις υποδομές οδοποιίας για στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

24 Μαρτίου 2026
«Εθνεγερσία»: Το ορατόριο που υμνεί την επανάσταση του 1821 από τη Musicart- Νέο Ωδείο Κοζάνης

«Εθνεγερσία»: Το ορατόριο που υμνεί την επανάσταση του 1821 από τη Musicart- Νέο Ωδείο Κοζάνης

24 Μαρτίου 2026
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει για τον Αφθώδη πυρετό

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει για τον Αφθώδη πυρετό

24 Μαρτίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Κερδίσαμε τη μάχη για τη γούνα και την εκτροφή γουνοφόρων ζώων!!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Κερδίσαμε τη μάχη για τη γούνα και την εκτροφή γουνοφόρων ζώων!!

24 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Νοικοκυρεύεται» επιτέλους η περιοχή του ΟΣΕ μετά από χρόνια – Σε πλήρη εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Δήμος Κοζάνης: «Νοικοκυρεύεται» επιτέλους η περιοχή του ΟΣΕ μετά από χρόνια – Σε πλήρη εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

24 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Α: Μάθετε τι κάνει και πώς λειτουργεί

sierafm by sierafm
5 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη βιταμίνη Α μπορούμε να τη βρούμε σε τροφές όπως ψάρι, γάλα, φρούτα με πορτοκαλί χρώμα και λαχανικά. Συντηρεί και ενδυναμώνει την όραση και το ανοσοποιητικό, ενώ προάγει την υγεία του δέρματος. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα υγιεινά οφέλη και τις πηγές της.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία βρίσκεται φυσικά σε συγκεκριμένες τροφές. Εκδηλώνεται ως ρετινόλη σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και με τη μορφή προβιταμίνης Α σε φρούτα και λαχανικά.

Όπως συμβαίνει με όλες τις βιταμίνες, οι άνθρωποι τη χρειάζονται σε μικρές ποσότητες για να παραμένουν υγιείς. Έτσι, θα πρέπει να την προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Τι κάνει όμως;

Βιταμίνη Α – Οι λειτουργίες και τα υγιεινά οφέλη της

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ορισμένων λειτουργιών του σώματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει διάφορες επιδράσεις σε πολλαπλά συστήματα.

Λειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αρχικά, αυτή η βιταμίνη είναι ένα αντι-μολυσματικό καθώς αποτελεί το κλειδί για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προλαμβάνει τις λοιμώξεις, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις του λαιμού, η φαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα, κ.λπ..

Η βιταμίνη Α συμμετέχει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό, αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη ορισμένων μεταδοτικών ασθενειών.

Αναπαραγωγή και ανάπτυξη

Η βιταμίνη Α παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εμβρυονική ανάπτυξη. Πρόκειται για μία από τις πρώτες λειτουργίες που ανακάλυψε η επιστήμη. Μια ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον σχηματισμό του ουροποιητικού συστήματος, του διαφράγματος, και των νεφρών των εμβρύων.

Επίσης, επιστημονικές έρευνες αποκάλυψαν ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή αναπαραγωγή και στα δύο φύλα.

Προστασία των ματιών

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία της όρασης. Τα επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης επιτρέπουν στο φως να μετατραπεί σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία μπορεί να μεταφράσει ο εγκέφαλος.

Επίσης, βελτιώνει την όραση και αποτρέπει τη νυχτερινή τύφλωση (μειωμένη όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού). Ακόμη, βοηθά στην αποτροπή ορισμένων οφθαλμολογικών ασθενειών χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση. Σε αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνονται οι: πρεσβυωπία, εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, καταρράκτης, γλαύκωμα, μυωπία, και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Αντιοξειδωτικό

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της βιταμίνης Α είναι πως αποτελεί εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Έτσι, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη συγκεκριμένων εκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η στεφανιαία νόσος, και οι χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως προστατεύει και ενάντια στην ανάπτυξη μη μεταδοτικών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος.

Δέρμα και βλεννογόνοι μεμβράνες

Η βιταμίνη Α βοηθά στη συντήρηση του δέρματος. Επιπλέον, κάνει καταπληκτική δουλειά στην προστασία των βλεννογόνων μεμβρανών, ειδικά της πεπτικής και αναπνευστικής οδού. Το σώμα μας τη χρειάζεται επίσης για την αναγέννηση των ιστών. Έτσι, αποτελεί τέλεια θεραπεία για την επούλωση των πληγών στην πεπτική οδό, όπως είναι τα έλκη και τα εκκολπώματα.

Πολλές εταιρείες καλλυντικών ενσωματώνουν τη βιταμίνη Α στα προϊόντα τους. Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής και στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων, αλλά και στην αποτροπή της γήρανσης του δέρματος.

Στις μέρες μας, πολλά καλλυντικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Α καθώς είναι μια θρεπτική ουσία η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος ενάντια στην πρόωρη γήρανση.

Από πού μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α;

Είδαμε ήδη ότι το σώμα μας χρειάζεται αυτή τη βιταμίνη προκειμένου να ολοκληρώσει σημαντικές λειτουργίες. Οι άνθρωποι δε τη συνθέτουν, και έτσι θα πρέπει να την αποκτούν από τα τρόφιμα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές:

1. Προσχηματισμένη βιταμίνη Α

Αυτή βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το σώμα μπορεί να την απορροφήσει και να την αποθηκεύσει εύκολα, αλλά και να τη μετασχηματίσει σε ρετινόλη μέσω υδρόλυσης. Από αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν οι ακόλουθες πηγές:

  • Συκώτι μοσχαριού
  • Μουρουνέλαιο
  • Κρόκος αβγού
  • Βούτυρο και πλήρες γάλα
  • Γοφάρια όπως σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, τόνος, και σολομός

2. Προβιταμίνη Α (πρόδρομοι βιταμίνης Α)

Ορισμένα φυτικά καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η β-καροτένη η οποία μετατρέπεται σε ρετινόλη μέσω της ενζυματικής δράσης του εντέρου.

Τα καροτενοειδή εντοπίζονται κυρίως σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, αλλά υπάρχουν και σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ειδικά στα σκούρα πράσινα. Το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα των καροτενοειδών “κρύβεται” κάτω από το χρώμα της χλωροφύλλης.

Οι καλύτερες πηγές καροτενοειδών είναι:

  • Κόκκινες πιπεριές, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, και καρότα
  • Πεπόνι, μάνγκο, και σε μικρότερες ποσότητες στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια
  • Σπανάκι, μπρόκολο, σέσκουλο, λαχανίδα

Για να τα απορροφήσετε θα πρέπει να μαγειρέψετε τα λαχανικά και να τα ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, ειδικά τα κίτρινα και πορτοκαλί, είναι εξαιρετικές πηγές β-καροτένης.

Οι επιπτώσεις στην υγεία που έχει η ανεπάρκεια βιταμίνης Α

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α προκαλείται συνήθως από φτωχή διατροφή μακράς διαρκείας. Δεν είναι συχνή σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά εμφανίζεται σε ορισμένα μέρη της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί σπανίζουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες διαταραχές που επηρεάζουν την απορρόφηση λιπαρών στο έντερο που ίσως αυξήσουν τον κίνδυνο της ανεπάρκειας. Ειδικότερα, χρόνια διάρροια, κοιλιοκάκη, ορισμένα προβλήματα με το πάγκρεας, και απόφραξη της χοληδόχου κύστης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Κάποια από τα σημάδια της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α είναι:

  • Υπερβολικά ξηρό δέρμα, εξανθήματα, ρυτίδες, και φολίδες
  • Εύθραυστα νύχια
  • Φτωχή όραση, νυχτερινή τύφλωση, και πάρα πολύ ξηρά μάτια εξαιτίας έλλειψης λίπανσης
  • Έλλειψη όρεξης και μυρωδιάς
  • Λοιμώξεις

Οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση βασιζόμενοι στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος. Τα συμπληρώματα είναι ένας καλός τρόπος για να αντιστρέψετε την ανεπάρκεια, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα κάτω από την καθοδήγηση του γιατρού σας. Εκείνος θα μπορέσει να σας γράψει την απαιτούμενη ποσότητα για την περίπτωσή σας.

Βιταμίνη Α – Προσέξτε την υπερβολική της ποσότητα

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να την κάνει τοξική. Για την ακρίβεια, αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως υπερβιταμίνωση Α. Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αν καταναλώσετε δεκαπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Γενικά, είναι δύσκολο να λάβετε μεγάλες ποσότητες από το φαγητό. Έτσι, οι δηλητηριάσεις συμβαίνουν κυρίως σε άτομα που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από συμπληρώματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές ενός επαγγελματία.

Η υψηλή κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε προβιταμίνη Α δεν οδηγεί, συνήθως, σε προβλήματα τοξικότητας. Το σώμα απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται και αποβάλλει την παραπανίσια. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες β-καροτένης μπορούν να μετατρέψουν το δέρμα σας σε πορτοκαλί!

Γενικά, είναι εύκολο να γεμίσετε το πιάτο σας με πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά το φθινόπωρο. Αν προσθέσετε και γάλα, ψάρια, και αβγά, τότε θα μπορέσετε να κρατήσετε μακριά την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α.

Πηγή:meygeia.gr

Previous Post

Ματιές στη Βόρεια Ελλάδα από τους Δανούς εκτροφείς μινκ

Next Post

Κορονοϊός: 54 κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία – Που εντοπίζονται τα 1383 κρούσματα του Σαββάτου

Next Post
κορονοιος

Κορονοϊός: 54 κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία - Που εντοπίζονται τα 1383 κρούσματα του Σαββάτου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας
  • Γιώργος Χριστοφορίδης: Με πρόχειρες ατάκες ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να καλύψει ένα κακοστημένο σύστημα διαμεσολάβησης !
  • Το φυσικό αέριο έφτασε στα Γρεβενά
  • Εκφώνηση Πανηγυρικού λόγου στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου της «25ης Μαρτίου» στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας
  • 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γυμναστήριο Revolution Fit

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr