Η βιταμίνη D είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια. «Είναι πιο συνηθισμένο να βλέπουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Tracy Lockwood Beckerman, διατροφολόγος.
Γιατί η χαμηλή βιταμίνη D είναι συνηθισμένη
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον περισσότερες αλλεργίες και περιορισμούς διατροφής από ποτέ, γεγονός που τους εμποδίζει να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, εξηγεί η δρ. Tracy Lockwood Beckerman.
Ταυτόχρονα είναι λίγα τα τρόφιμα, στα οποία περιλαμβάνετε φυσικά και κατά συνέπεια είναι πιο δύσκολο να πάρουμε επαρκείς ποσότητες. Αλλά είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε, επειδή είναι σημαντική για πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, από την αναπαραγωγική έως την ψυχική υγεία, την υγεία των οστών και την θωράκιση του οργανισμού.
Επιπλέον, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κακή διάθεση και κόπωση.
Πώς θα ενισχύσετε τα επίπεδα σας
Και παρόλο που λίγα τρόφιμα είναι καλές πηγές βιταμίνης D, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε στρατηγικοί με τις διατροφικές μας επιλογές για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας. Μερικά tips για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:
Φάτε τα «λιπαρά» μέρη
«Επειδή η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκευμένη σε λιπώδεις ιστούς στο σώμα, βρίσκεται στα« λιπαρά »μέρη ψαριών, γάλακτος και αυγών», εξηγεί η δρ. Tracy Lockwood Beckerman.
Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει, μιας και αυτά τα μέρη είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α,D, Ε και Κ. Ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος είναι όλα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη D.
Επίσης μην ξεχνάτε τους κρόκους αυγών.
Αυξήστε τα μανιτάρια
Μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τα μανιτάρια που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, ως συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα ή μαζί με κοτόπουλο.
Εάν δεν προτιμάτε την γεύση τους, δοκιμάστε να τα κόψετε σε πολύ μικρά κομμάτια για να «χαθούν» στις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου σας.
Πηγή: vita.gr