Κατά την γνώμη μου είναι πράξη ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και ΔΙΚΑΙΗΣ προσέγγισης μιας ισόρροπης και δυναμικής αναπτυξιακής προσπάθειας στη Δυτ.Μακεδονία,γιατί:
1)Το Βόιο ήταν πάντα στην σκιά της μονόπλευρης ανάπτυξης του Νομού. Λόγω των πλασματικών μεγεθών του κατά κεφαλήν εισοδήματος στον Νομό (ΔΕΗ-άξονας Κοζάνης-Πτολεμαίδας) ούτε καν ιδιαίτερα Αναπτυξιακά κίνητρα μπορούσε να τύχει το ΒΟ’Ι’Ο σε άλλους τομείς Ανάπτυξης, ανάλογων εκείνων σε όμοιες- δύσκολες και απομονωμένες περιοχές της χώρας (π.χ ΘΡΑΚΗ).Επίσης πολλοί κάτοικοι του Βοίου μετακόμισαν στον άξονα όπου αναπτύχθηκε μονόπλευρα η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την ερήμωση του.
2)Είναι εμφανέστατη και ορατή η ανισότητα οικονομικών δεδομένων εντός του Νομού και μάλιστα σε κοντινές περιοχές (Τηλεθέρμανση-μετεγκαταστάσεις και κίνητρα πέριξ αστικών κέντρων..κ.λ.π)
3)Το Βόιο “προσφέρεται” και ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών και αλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες που αν με σωστό σχεδιασμό προωθηθούν, ίσως να σώσουν την οικονομία της περιοχής για τα επόμενα χρόνια και δωσουν θέσεις Απασχόλησης σε νέους.Οι λίγες επιχειρήσεις που σε δίκτυο αναπτύχθηκαν και πεθαίνουν ,ίσως πάρουν ζωή και ανάσες με το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Επίσης επιχειρήσεις και καινοτόμα σχέδια νέων αγροτών και κτηνοτρόφων θα ενθαρρυνθούν οικονομικά.
4)Η απόσταση της περιοχής του Βοίου απο το Άργος Ορεστικό που θα φτασει το φυσικό αέριο είναι μικρότερη των 30Κm απο ΝΕΑΠΟΛΗ (24Κm),κάτι που επιτρεπει χωρίς ιδαίτερες και χρονοβόρες διαδικασίες την μεταφορά του σε 4-5 καταρχήν σημεία της περιοχής μας. ΤΟ ΒΟ’Ι’Ο βρίσκεται ενδιαμεσα σε Καστοριά-Γρεβενα οπου αποφασίστηκε η μεταφορά του Φυσικού αερίου.Άλλωστε Ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά η περιοχή έχει ενιαία χαρακτηριστικα και σύνδεση.
5)Η περιοχή του Βοίου είναι απο τις πλέον απομακρυσμένες- αδικημένενες περιοχές της πατρίδας μας με δύσκολο και μακρύ χειμώνα αλλά και ακριβό καλοκαίρι,μακριά απο θάλασσες και αστικά κέντρα.
6) Με την τεράστια πλέον ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΟΥΝΑ τα οικονομικά δεδομένα είναι τραγικα στην περιοχη. # Η σύνδεση της περιοχής με το αγαθό του φυσικού αερίου θα ενθαρρύνει την περιοχή και τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της και ίσως αντιστρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.
Παραλληλα με αυτήν την ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ η ΑΜΕΣΗ προωθηση σε κάθε επίπεδο ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα αντιμετωπίζει ΣΥΝΟΛΙΚΑ-ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ και ΜΑΚΡΟΠΝΟΑ την Αναπτυξιακη Προοπτική του Βοίου πρέπει να είναι ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και να έχει την ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ και την ΕΓΚΡΙΣΗ μετά απο ουσιαστικό διάλογο διάλογο όμως, όλων των παραταξεων του Δημ. Συμβουλίου και των φορέων της περιοχης.
Δυστυχως μείναμε λίγοι στον τόπο και πρέπει να βρεθούν χώροι ειλικρινούς συνεργασίας προς όφελος του ΔΗΜΟΥ και των πολιτων.
Κ Α Ν Ω Ε Κ Κ Λ Η Σ Η στην Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας και στον Περιφερειαρχη κ. Γ.Κασαπίδη,στον Δήμο Βοίου και στον Δημαρχο κ. Ζευκλη Χ.,στους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του Νομού μας και δια μέσω αυτών στους αρμόδιους Υπουργούς
και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ έστω και τώρα την σύνδεση της περιοχής του Βοίου στο δίκτυο του ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.
Εκτιμώ οτι η πρόσβαση της περιοχής στο σχεδιασμό έχει στοιχεία βιωσιμότητας,είναι μια εύκολα υλοποιήσιμη δράση,απολύτως επιλέξιμη Αναπτυξιακά και κοινωνικά επιβεβλημένη και δίκαιη.
Τωρα που στο Ενιαίο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας θα υπάρξουν σημαντικά κονδύλια νομίζω ότι ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΒΟ’Ι’ΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.