Στην μαγειρική δεν χρησιμοποιούμε τα βότανα μόνο για να εμπλουτίσουμε τα πιάτα μας με αρώματα. Η ρίγανη, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, η μέντα, το λεμονόχορτο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούμε συχνότερα καθώς προσφέρουν μια πληθώρα διατροφικών πλεονεκτημάτων για την υγεία.
Αυτά τα οφέλη προέρχονται από φυτικές ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες, τις οποίες έρευνες έχουν συνδέσει με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
«Οι πολυφαινόλες παρέχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων, καθώς και της ευεργετικής τους επίδρασης στο μικροβίωμα του εντέρου», αναφέρει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες. «Οι πολυφαινόλες μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας που τις μετατρέπει σε πολλές ευεργετικές ουσίες».
Εκτός από τις πολυφαινόλες, πολλά από αυτά περιέχουν επίσης βιταμίνες και μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος.
Σύμφωνα με την ίδια, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα υπάρχουν τόσο στα φρέσκα όσο και στα αποξηραμένα. «Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα φρέσκα βότανα είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και ποικιλία σε πολλά πιάτα» αναφέρει η ίδια.
Φρέσκα βότανα VS αποξηραμένων
Δεδομένης της ευκολίας που χαρίζουν τα αποξηραμένα, μιας και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε πώς συγκρίνεται η θρεπτική αξία τους αξία συγκριτικά με εκείνη των φρέσκων.
«Ορισμένα βότανα μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες όταν αποξηραθούν σε σύγκριση με τα φρέσκα, αλλά σε άλλα δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μεταξύ των δύο μορφών» αναφέρει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες.
Επιστημονική μελέτη που περιελάμβανε μια ποικιλία από ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα, όπως μαϊντανό, κόλιανδρο, δεντρολίβανο, άνηθο, ρίγανη και θυμάρι, έδειξε ότι, γενικά, τα φρέσκα βότανα συχνά έχουν περισσότερες πολυφαινόλες ανά γραμμάριο από τα αποξηραμένα.
Άλλη έρευνα αναφέρει ότι το στέγνωμα μειώνει την ποσότητα της βιταμίνης C στη ρίγανη, το βάλσαμο λεμονιού και τη μέντα.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για το καθημερινό μαγείρεμα, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί υπερβολικά, λέει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες, επειδή η διαφορά στη θρεπτική αξία ανάμεσα στις δύο κατηγορίες είναι αμελητέα.
Και, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την ίδια ποσότητα βιταμινών και πολυφαινολών όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα, προσθέτει ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ξηρά βότανα στη μαγειρική σας για να αναπληρώσετε τη διαφορά.
Επειδή η περιεκτικότητα σε νερό έχει αφαιρεθεί, τα ξηρά βότανα τείνουν να έχουν πιο ισχυρή γεύση από τα φρέσκα. Επομένως, όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε τα ξηρά με τα φρέσκα σε μια συνταγή, μια τυπική αναλογία είναι μια κουταλιά της σούπας φρέσκα βότανα προς ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα.
Πηγή: vita.gr