• Latest
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Βόϊο: Η (μη) κοπή των χόρτων ως αιτία διαχωρισμού του Δήμου και της επαναφοράς του στην πρότερη κατάσταση  Του Γιάννη Γουσιόπουλου

5 Μαΐου 2025
Η αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

Η αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

19 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Μαμάτσειο για να δοθεί τέλος στην επιβάρυνση των αιμοκαθαιρόμενων και του προσωπικού

19 Ιανουαρίου 2026
Κορυφή Βοΐου – Στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου

Κορυφή Βοΐου – Στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου

19 Ιανουαρίου 2026
Γαλατινή: Τιμητική διάκριση από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στην Αθανασία Τζίμου

Γαλατινή: Τιμητική διάκριση από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στην Αθανασία Τζίμου

19 Ιανουαρίου 2026
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην ερώτηση για τη λειτουργία και τη στελέχωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ (Βίντεο)

19 Ιανουαρίου 2026
Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους πολύτεκνους

Αίτημα για ένταξη της Αιανής στο πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης

19 Ιανουαρίου 2026

Η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην ερώτηση για τη λειτουργία και τη στελέχωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ

19 Ιανουαρίου 2026
Λαϊκή Συσπείρωση

Εδώ και τώρα στελέχωση του Ακτινολογικού και των άλλων τμημάτων του «Μποδοσάκειου» νοσοκομείου

19 Ιανουαρίου 2026
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας

Φορητούς απινιδωτές καρδιάς απέκτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, για την ενίσχυση των μέτρων υγείας και ασφάλειας του προσωπικού

19 Ιανουαρίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Βιταμίνη D: Οι τροφές που ενισχύουν οργανισμό και ανοσοποιητικό

19 Ιανουαρίου 2026
χιονοδρομικο ΣΚΙ

Ποια χιονοδρομικά κέντρα είναι ανοιχτά στην Ελλάδα

19 Ιανουαρίου 2026
tiktok, TikTok, τικτοκ, ιντερνερτ

Η TikTok θα ενισχύσει τους ελέγχους επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών στην Ευρώπη

19 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόϊο: Η (μη) κοπή των χόρτων ως αιτία διαχωρισμού του Δήμου και της επαναφοράς του στην πρότερη κατάσταση  Του Γιάννη Γουσιόπουλου

sierafm by sierafm
5 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
0
SHARES
422
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ήμουν υπέρ της συνένωσης των δήμων της περιοχής, από τη συνένωση εκτιμούσα πως θα ωφελούνταν η περιοχή.

Πίστευα πως στον νέο μεγάλο δήμο θα δημιουργούνταν  υπηρεσίες που θα κάλυπταν τις νέες ανάγκες των δημοτών και πως η περιοχή και το κράτος θα ωφελούνταν από την οικονομία κλίμακας.

Θεωρούσα πως ο νέος μεγάλος δήμος θα μπορούσε να σχεδιάσει και να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Ήλπιζα ότι το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της Σιάτιστας θα ήταν χρήσιμο στη διάσωση των μικρών οικισμών και οι αγροτικές κοινωνίες των οικισμών θα ήταν χρήσιμες στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Σιάτιστας.

Έπεσα έξω! Όλα ήταν λάθος και θα εξηγήσω γιατί. Δεν θα αναφερθώ στο σύνολο των αρνητικών εξελίξεων, θα σταθώ σε μία εξέλιξη που αφορά κυρίως τους μικρούς οικισμούς στην όμορφη εποχή της Άνοιξης που διανύουμε.

Η αρνητική εξέλιξη είναι η παντελής αδυναμία τιθάσευσης της συνεχώς επεκτεινόμενης φυσικής βλάστησης από την υπηρεσία πρασίνου. Το γεγονός που φέρνει τα επικίνδυνα ερπετά στην αυλή των σπιτιών με κίνδυνο την εισχώρησή τους στο εσωτερικό τους. Το γεγονός που φέρνει τα άγρια ζώα στο μικρό – πρόχειρο ενδιαίτημα τους στο εσωτερικό των μικρών και μεγαλύτερων οικισμών που δημιουργήθηκε από τις συστάδες των εγκαταλειμμένων σπιτιών και από τις όποιες ευνοϊκές για την περίπτωση, ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το πρόβλημα φυσικά και άρχισε να υπάρχει από τότε που μειώθηκε η κτηνοτροφία ή μετατράπηκε σε σταβλισμένη, που ο πληθυσμός των οικισμών μειώθηκε δραματικά λόγω της αστυφιλίας και από άλλους λόγους.

Η αδυναμία ολοκληρωμένης αποψίλωσης των χόρτων οφείλεται στην έλλειψη οργανωμένης υπηρεσίας πρασίνου στον δήμο. Το ένα ή δύο ή τρία μηχανήματα κοπής των χόρτων ανά κατηγορία και οι τρεις ή τέσσερις ή πέντε εργάτες, έκτακτοι αυτοί μέσω του προγράμματος άνω των 55, σίγουρα δεν αποτελούν υπηρεσία πρασίνου που έχει ως σκοπό την αποψίλωση της φυσικής βλάστησης των 70 μικρών και μεγαλύτερων οικισμών του Δήμου.

Την ευθύνη για την έλλειψη οργανωμένης υπηρεσίας πρασίνου έχει η πολιτεία που δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό στους δήμους ή τα κονδύλια για να αναθέσουν οι δήμοι το έργο σε ιδιωτικές εταιρίες. Η ανοργανωσιά αφορά όλες τις υπηρεσίες και δεν οφείλεται υποχρεωτικά στην έλλειψη προσωπικού.

Μία υπηρεσία πρασίνου δημόσια πρέπει να έχει δομή, εργαζομένους, εξοπλισμό. Δηλαδή οργανισμό λειτουργίας,  έναν επικεφαλής πιθανότατα τεχνολόγο, έμπειρους επιστάτες, πιστοποιημένους χειριστές, οδηγούς, εργάτες με ευρωστία.

Η υπηρεσία ενεργεί μέσω οργανωμένων ομάδων. Στην κάθε ομάδα ο καθένας ασκεί το ξεχωριστό, δικό του αντικείμενο.

Οι χειριστές των χορτοκοπτικών, των θαμνοκοπτικών και των ξυλοκοπτικών μηχανημάτων κόβουν τα χόρτα και κλαδεύουν τα δένδρα. Ο οδηγός μεταφέρει το προσωπικό με τον εξοπλισμό του και τα απορρίμματα στους χώρους απόθεσης. Οι εργάτες φορτώνουν, μετακινούν τους κάδους την ώρα της κοπής και κάνουν καθαριότητα. Όλες οι εργασίες γίνονται παράλληλα και ταυτόχρονα. Ο επιστάτης επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών και μεριμνά για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

Στο γραφείο σχεδιάζονται χάρτες των πεδίων εργασίας, καταστρώνεται το σχέδιο δράσης, συντάσσεται το μητρώο χώρων και κρατούνται στατιστικά στοιχεία με σκοπό όλων, τη βελτίωση των επιδόσεων. Από το γραφείο γίνεται ο συντονισμός.

Ο επικεφαλής συνεργάζεται με τον πολιτικό προϊστάμενο, τον ενημερώνει, εκείνος του δίνει κατευθύνσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου.

Στις άλλες εποχές του χρόνου εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης των χώρων (δημόσια οικόπεδα, ερείσματα και πρανή των εσωτερικών δρόμων, πλατείες, νεκροταφεία, παιδικές χαρές κ. α.) έτσι ώστε το έργο της αποψίλωσης να είναι εύκολο, να είναι αποτελεσματικό.

Η υπηρεσία πρασίνου σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία παρακολουθεί την εκτέλεση των υποχρεώσεων των ιδιωτών στην αποψίλωση των ιδιωτικών χώρων, οι οποίες απορρέουν από τη νομοθεσία. Η τεχνική υπηρεσία κατεδαφίζει τα αδήλωτα στο εθνικό κτηματολόγιο εγκαταλειμμένα σπίτια και απομακρύνει τα μπάζα. Απαραίτητος είναι ο συγχρωτισμός των διαφόρων υπηρεσιών.

Όσο ο δήμος δεν αποκτά οργανωμένη υπηρεσία πρασίνου όπως αυτή που περιέγραψα ίσως καταχρηστικά (δυστυχώς υπάρχουν φορές που τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται), οι κάτοικοι των μικρών οικισμών και των μεγαλύτερων, θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας.

Όσο η πολιτεία δεν πράττει τα δεόμενα ο διαχωρισμός του δήμου σε δύο ή και περισσότερους είναι αναγκαίος. Μόνο οι μικροί δήμοι μπορούν να λειτουργήσουν στη λογική που ο σημερινός μεγάλος δήμος λειτουργεί. Στη λογική των έκτακτων αναγκών, του αυτοσχεδιασμού, αλλά και με τον πατριωτισμό των αντιδημάρχων.

Πως ένα πρόβλημα τεχνικής φύσης ορίζει μία μεγάλη διοικητική αλλαγή;

Πόσο το πρόβλημα που δεν φαντάζει ως τόσο σοβαρό, δυστυχώς φαλκιδεύει μία πολλά υποσχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση;

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Δωρεάν Εκπαίδευση Πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στις Πρώτες Βοήθειες και την Απινίδωση

Next Post

Δήμος Βοΐου: Δωρεάν στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση και σε δεσποζόμενα ζώα

Next Post
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2024

Δήμος Βοΐου: Δωρεάν στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση και σε δεσποζόμενα ζώα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου
  • Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Μαμάτσειο για να δοθεί τέλος στην επιβάρυνση των αιμοκαθαιρόμενων και του προσωπικού
  • Κορυφή Βοΐου – Στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου
  • Γαλατινή: Τιμητική διάκριση από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στην Αθανασία Τζίμου
  • Η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην ερώτηση για τη λειτουργία και τη στελέχωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr