Από τις 13 βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη και συντήρηση, πάνω από τις μισές ανήκουν στο σύμπλεγμα Β.
Η ριβοφλαβίνη, το φολικό οξύ και η νιασίνη, είναι κάποιες από αυτές τις βιταμίνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Επειδή το σώμα δεν παράγει αυτές τις βιταμίνες στις ποσότητες που χρειάζεται, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τις τροφές ή συμπληρώματα.
Η βιταμίνη που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η Β12.
Κάποιοι από τους βασικούς λόγους είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μειώσει την κατανάλωση κρέατος ή ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, προβλήματα του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη κ.α.
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει τη Β12, ακόμη και όταν τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Λόγω της σπουδαιότητας της Β12 για την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη πολλών παθήσεων, είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη 2,4 μικρογραμμαρίων (mcg).
Κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού οι ανάγκες των γυναικών αυξάνονται στα 2,6-2,8 μικρογραμμάρια.
Δείτε τις πιο πλούσιες σε Β12 τροφές:
Σολομός: 4,8 mcg / 85 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Συκώτι: 60 mcg / 85 γραμμάρια.
Μύδια: 84 mcg / 85 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης άπαχες πρωτεΐνες και σίδηρο.
Γαλακτοκομικά: Ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα καλύπτει το 18% των ημερήσιων αναγκών.
Χαβιάρι: Παρά την τσουχτερή τιμή του, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και Β12. Μόλις 30 γραμμάρια παρέχουν πάνω από τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Δημητριακά: Τα περισσότερα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μια μερίδα καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών σας.
Υποκατάστατα γάλακτος: Τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας, σόγιας) είναι εμπλουτισμένα με Β11. Ένα ποτήρι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σας.
πηγή: onmed.gr