Ας ξεκινήσουμε από κάτι πολύ βασικό. Για να κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε άπλετο χρόνο. Αν δεν έχετε χρόνο, σας συμβουλεύουμε να μην μπείτε καν στον κόπο ν’ αρχίσετε. Το νόημα της γενικής είναι να καθαρίσετε σε βάθος και ουσιαστικά το σπίτι και όχι να «ξεπετάξετε» κάποιες δουλειές που δεν κάνετε τους υπόλοιπους μήνες. Δεν το λες κι εύκολο, όμως είναι είμαστε της άποψης πως αν πρέπει να γίνει μια δουλειά, πρέπει να γίνει εξαρχής σωστά. Διαφορετικά, προτιμότερο είναι να μην γίνει καθόλου.
Όλο αυτόν τον πρόλογο τον κάναμε γιατί μάλλον δεν θα σας αρέσουν αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, αφού το πιθανότερο είναι πως στη λίστα σας με τις δουλειές της γενικής θα προστεθούν μερικές ακόμα που μάλλον είχατε ξεχάσει…
Κουζίνα
Καθαρίστε όλες τις μικροσυσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά
Μια δουλειά «μπελαλίδικη», απαραίτητη όμως να γίνει. Όλες οι μικροσυσκευές της κουζίνας μαζεύουν μικρόβια, λίπη και άλλους ρίπους από την καθημερινή χρήση. Σε σχετικό άρθρο μας θα δείτε πώς να καθαρίσετε με τον λιγότερο δυνατό κόπο από την καφετιέρα μέχρι τον φούρνο μικροκυμάτων.
Ντουλάπια μέσα- έξω και… πάνω
Αρχίστε αδειάζοντας όλα τα ντουλάπια, και στη συνέχεια ανεβείτε ψηλά (ή βάζοντας μια εφημερίδα για να πατήσετε πάνω στον πάγκο) για να καθαρίσετε πρώτα απ’ όλα το πάνω μέρος τους (εκείνο που συνήθως βάζουμε 3-4 διακοσμητικά για να μην είναι άδειο), απομακρύνοντας αρχικά τη σκόνη και στη συνέχεια καθαρίζοντας με ένα βετέξ που θα έχετε βουτήξει σε λίγο νερό με υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Στη συνέχεια, καθαρίστε τα με συμβουλές που θα βρείτε εδώ, ανάλογα με την επιμονή των λεκέδων.
Ο χώρος κάτω απ’ τον νεροχύτη
Ναι, αυτός ο χώρος τον οποίο δεν τολμάμε να πιάσουμε στο στόμα μας γιατί δεν μας… συμφέρει είναι συνήθως γεμάτος με το λάδι απ’ το χωριό, με τα καθαριστικά του σπιτιού κ.ο.κ. Αφού τον αδειάσετε, καθαρίσετε και πετάξετε ό,τι δεν χρειάζεστε, πάρτε ιδέες για το πώς να τον αξιοποιήσετε.
Κάντε το πλυντήριο πιάτων να αστράφτει
Για να είναι τα πιάτα σας καθαρά, θα πρέπει να είναι και το πλυντήριο πιάτων καθαρό, κάτι που σημαίνει ότι για να νικήσετε τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στη συσκευή, πρέπει να αφαιρέσετε το φίλτρο. Αρχικά, ξεβιδώστε το (εκτός αν οι οδηγίες του δικού σας πλυντηρίου είναι διαφορετικές) και στη συνέχεια ξεπλύνετέ το με ζεστό νερό και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων, τρίβοντάς το ελαφρά με μια οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε το με νερό, αφήστε το να στεγνώσει και τοποθετήστε το πάλι στη θέση του.
Για τον κάδο, γεμίστε ένα ποτήρι ή δοχείο μαγειρικής με λευκό ξύδι, τοποθετήστε το στο πάνω ράφι και βάλτε το σε λειτουργία στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε συνήθως όταν πλένετε τα πιάτα. Όταν τελειώσει, πασπαλίστε τον πάτο του πλυντηρίου με μαγειρική σόδα και ξαναβάλτε τη συσκευή σε λειτουργία στο ίδιο πρόγραμμα.
Καθαρίστε σε βάθος το ψυγείο
Σε παλαιότερο κείμενό μας θα δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε από τη πόρτα από τις δαχτυλιές έως τις σχάρες και τα λάστιχα.
Μπάνιο
Οι αρμοί στα πλακάκια
Αν προτιμάτε μια φυσική λύση, βρέξτε μια οδοντόβουρτσα με λίγό νερό, βάλτε μαγειρική σόδα και τρίψτε τους αρμούς. Εναλλακτικά, προτιμήστε ένα ειδικό καθαριστικό για τους αρμούς, που θα εφαρμόσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.
Πλυντήριο ρούχων
Στην ίδια λογική με το πλυντήριο πιάτων, θα πρέπει να το καθαρίσετε σε βάθος για να είναι κι εκείνο αποδοτικό. Εδώ θα δείτε τον τρόπο.
Πλύνετε την κουρτίνα του ντους και το χαλάκι
Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά (ανά 2 εβδομάδες με έναν μήνα), όμως αν την έχετε ξεχάσει καιρό τώρα, είναι ευκαιρία να την ξαναθυμηθείτε. Πλύνετε, λοιπόν, κουρτίνα και χαλάκι στο πλυντήριο ρούχων κανονικά στους 30-40 βαθμούς, αλλά όχι παραπάνω γιατί το υλικό τους μπορεί να μην αντέξει την υψηλή θερμοκρασία.
Το τηλέφωνο του μπάνιου
Το τηλέφωνο της ντουζιέρας μπορεί να νομίζουμε ότι δεν συσσωρεύει βρωμιά, όμως στην πραγματικότητα είναι πηγή μικροβίων και αλάτων. Για να το καθαρίσετε τώρα που θα κάνετε γενική, βάλτε σε μία πλαστική, διάφανη σακούλα μία κούπα λευκό ξύδι και δύο κουταλάκια της σούπας μαγειρική σόδα. Αφού τα αναμίξετε καλά, βάλτε τη σακούλα στο τηλέφωνο όπως φαίνεται στη φωτογραφία, δέστε την σφιχτά με σπάγκο και αφήστε το μίγμα να δράσει για μία νύχτα. Την επόμενη μέρα, το αφαιρείτε, ξεπλένετε και είστε έτοιμοι.
Κρεβατοκάμαρες και σαλόνι
Στρώμα
Το να γυρίσετε από την άλλη μεριά το στρώμα δεν αρκεί. Πρέπει και να το καθαρίσετε για να απομακρύνετε τα ακάρεα, τα νεκρά κύτταρα και όλους τους μικροοργανισμούς που κάνουν πάρτι εκεί που κοιμάστε. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα είτε να το καθαρίσετε με μαγειρική σόδα ή φτιάχνοντας ένα μίγμα από υγρό πιάτων, αμμωνία και νερό. Δείτε εδώ τον τρόπο.
Απομακρύνετε τη σκόνη ακόμα και από τα ταβάνια
Το κλασικό… ξαράχνιασμα καλό είναι να το κάνουμε σε κάθε γενική για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Ντύστε μια απλή σκούπα με ένα πανί ή ξεσκονόπανο, που θα δέσετε πάνω της και στη συνέχεια σκουπίστε το ταβάνι και τις γωνίες του.
Κορνίζες και κάδρα
Κατεβάστε τις κορνίζες, τα κάδρα και ό,τι άλλα διακοσμητικά έχετε κρεμάσει στον τοίχο και ξεσκονίστε τα με προσοχή. Αν κάποιοι πίνακές σας είναι ευαίσθητοι, το κόλπο για να πείτε αντίο στη σκόνη είναι να τους περάσετε με μια φέτα ψωμί του τοστ που θα διώξει τη βρωμιά χωρίς να κάνει γρατζουνιές ή να επηρεάσει το χρώμα του έργου.
Κουρτίνες
Η λύση είναι απλή: κατεβάστε τις, βάλτε τις στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, ειδικά αν είναι ευαίσθητες, και κρεμάστε τις αμέσως μόλις τελειώσει η πλύση -έτσι δεν θα χρειαστεί και να τις σιδερώσετε.
Σκούπισμα πίσω και κάτω από κάθε έπιπλο
Μετακινήστε τα έπιπλα, είτε μιλάμε για το κρεβάτι στην κρεβατοκάμαρα είτε για το τραπέζι και τις καρέκλες στο σαλόνι, και σκουπίστε πολύ καλά. Καλό θα είναι να ζητήσετε και τη βοήθεια του συντρόφου σας για να μην σηκώσετε εσείς όλα τα βάρη! Στη γενική, ξεχάστε τη σκούπα τύπου Σουίφερ, αυτή προορίζεται για όλο τον υπόλοιπο χρόνο…
Ασημικά
Αν θέλετε να κάνετε τα ασημικά της γιαγιάς σας να αστράψουν, ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να τα τρίψετε με ένα πανί και οδοντόκρεμα. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε κι άλλες παρόμοιες επιλογές.
Πηγή:mama365.gr