Μία 32χρονη που είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα έγινε μητέρα.
Μία υγιέστατη κόρη έφερε στον κόσμο μία 32χρονη γυναίκα, η οποία είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, αλλά κατάφερε να γίνει μητέρα αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας με δότρια μία νεκρή.
Η επέμβαση είχε διαρκέσει 10 ώρες και είχε γίνει το 2016 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Όπως αναφέρει το BBC, έχουν γίνει 39 μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζώντες δότες, μεταξύ άλλων και από μητέρες που δώρισαν τις μήτρες τους στης κόρες τους. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να αποκτήσουν 11 παιδιά.
Όμως, οι δέκα προηγούμενες μεταμοσχεύσεις που είχαν γίνει από νεκρές δότριες είχαν οδηγήσει σε αποβολές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δότρια ήταν μία μητέρα τριών παιδιών, στα 40 της, η οποία έχασε τη ζωή της από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η λήπτρια έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, που εντοπίζεται σε μία στις 4.500 γυναίκες και έχει ως αποτέλεσμα ο κόλπος και η μήτρα να μην αναπτύσσονται κανονικά.
Ωστόσο, τα ωάριά της ήταν υγιή. Και οι γιατροί κατάφεραν να τα αφαιρέσουν, να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του μέλλοντα πατέρα και να τα καταψύξουν.
Η λήπτρια υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση και περίπου έξι εβδομάδες μετά άρχισε να έχει περίοδο.
Επτά μήνες μετά έγινε η εμβρυομεταφορά κι έπειτα από μία κανονική εγκυμοσύνη, το μωρό ήρθε στον κόσμο με καισαρική πριν έναν χρόνο.
«Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες ήταν ιατρικό ορόσημο, δημιουργώντας την πιθανότητα να τεκνοποιήσουν πολλές γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, που μπορούν να έχουν πρόσβαση στους κατάλληλους γιατρούς και τις απαιτούμενες ιατρικές υποδομές» τόνισε ο Δρ Dani Ejzenberg, από το νοσοκομείο Hospital das Clínicas στο Σάο Πάολο.
«Ωστόσο, η ανάγκη ο δότης να είναι ζωντανός θέτει μεγάλους περιορισμούς, καθώς οι δότες σπανίζουν, επιλέγοντας συνήθως να μπουν σε αυτή τη διαδικασία για συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντινούς φίλους» συνέχισε.
«Πολύ ικανοποιητικά» χαρακτήρισε ο Δρ Srdjan Saso, από το Imperial College του Λονδίνου, τα αποτελέσματα. «Επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολύ περισσότερους εν δυνάμει δότες, ρίχνουν το συνολικό κόστος και γλιτώνουν τους ζώντες δότες από τους χειρουργικούς κινδύνους».
Πηγή:Newsbeast.gr