Σε σειρά παραγόντων όπως την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, την βιομηχανική κατανάλωση, τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου της Ημαθίας και την οικολογική παροχή οφείλεται η χαμηλή στάθμη της Λίμνης Πολυφύτου, η οποία διαμορφώθηκε στις 31.8.2017, στα 279 μέτρα, με ελάχιστη στάθμη δεκαετίας τα 277 μέτρα και την ελάχιστη στάθμη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού στα 270 μέτρα.
Όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Αλβανός με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας διατίθενται από την Λίμνη Πολυφύτου 90 εκ. κυβικά νερού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, 460 εκ. κυβικά νερού για την άρδευση του κάμπου της Ημαθίας, ενώ μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται για την βιομηχανική κατανάλωση και την οικολογική παροχή.
Μέσα στο Σεπτέμβριο πάντως σύμφωνα με τον κ. Αλβανό οι ποσότητες που διαθέτει η ΔΕΗ στον κάμπο της Ημαθίας θα μειωθούν κατά ένα τέταρτο. Σε περίπτωση ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, που σημειωθεί υπέρβαση των ποσοτήτων, όπως και αυτήν την περίοδο εκδίδονται νέες αποφάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός, πως ο έλεγχος του υδάτινου δυναμικού της Λίμνης Πολυφύτου βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαχείριση τους και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η χαμηλή στάθμη της Λίμνης οφείλεται στην έλλειψη χιονοπτώσεων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα κάτι όμως που δεν έγινε λόγω του ολικού παγετού καθώς και στην αξιοποίηση των υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης