Είκοσι ένας βουλευτές, που φέρουν και τη διττή ιδιότητα του γιατρού ή του παραϊατρικού προσωπικού, προσφέρθηκαν συνολικά προ ημερών, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε κάποιο από τα νοσοκομεία της χώρας που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Κανένας από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που προχώρησαν σε αυτή την αξιέπαινη ενέργεια δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι και σήμερα σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας και είναι αμφίβολο εάν τελικά θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μπορεί να δήλωσε πως «η αξιοποίηση της προσφοράς τους θα λάβει χώρα κατά προτεραιότητα, με βάση τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη το ΕΣΥ», ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Η βούληση των εθελοντών βουλευτών προσκρούει σε ζητήματα αστικής ευθύνης, όπως για παράδειγμα στο «τι θα γίνει εάν ζητηθούν ευθύνες σε περίπτωση ιατρικού λάθους» αλλά κυρίως στο νομοθετικό κενό αναφορικά με τον ιατρικό εθελοντισμό.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος έστειλε επιστολή στους ενδιαφερόμενους βουλευτές στην οποία αφού τους ευχαριστεί για την κίνησή τους, τους ενημερώνει ότι θα πρέπει να απασχολούνται μονάχα με πλήρες ωράριο, ότι θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό πρόγραμμα των μηνιαίων εφημεριών, ότι θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση ως εθελοντικό ιατρικό προσωπικό άνευ αμοιβής και ότι η παροχή υπηρεσιών θα είναι για «εύλογο χρονικό διάστημα σε σχέση με τον προγραμματισμό».
Με αυτά τα δεδομένα τους ζητούσε να στείλουν αίτηση, αναφέροντας την ειδικότητά τους, ένα αντίγραφο του πτυχίου τους, αλλά και να μεριμνήσουν προσωπικά για «τη σχετική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων ενόψει της εθελοντικής ένταξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ενδέχεται να συνεπάγεται την αποχή σας από την άσκηση των βουλευτικών σας καθηκόντων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο». Παράλληλα εγείρονται από ορισμένους και νομικά ερωτηματικά όπως η τυχόν ανάκυψη κωλυμάτων εκλογιμότητας για τους βουλευτές – ιατρούς που δεν θα ασκούν επαρκώς τα βουλευτικά τους καθήκοντα.
Θυμίζουμε ότι εθελοντικά έχουν προσφερθεί να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας, Κώστας Μπλούχος, Βασίλης Γιόγιακας και Νεοκλής Κρητικός, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Κωνσταντίνος Μάρκου, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Ανδρέας Ξανθός Ανδρέας, ο Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Παύλος Πολάκης και η Μετόπη Τζούφη, από το ΚΙΝ.ΑΛ. ο Ανδρέας Πουλάς, από το Κ.Κ.Ε. ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση η Μαρία Αθανασίου.
Πηγή:Newsbeast.gr