Κάποια κενά μνήμης, που όλοι βιώνουμε σε ανύποπτο χρόνο, συνήθως δε σημαίνουν κάτι για τη διανοητική μας υγεία. Ωστόσο, αν συνέχεια ξεχνάς πού έχεις βάλει τα πράγματά σου, γιατί πήγες στην κουζίνα ή ονόματα ανθρώπων, είναι πολύ πιθανό να αγχώνεσαι μήπως πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, όπως άνοια ή Αlzheimer. Ανακάλυψε εδώ κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης, τα οποία συνήθως είναι παροδικά και μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με διάφορους τρόπους.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να επιφέρει τέτοια συσκότιση στο μυαλό, ώστε να “νεκρώσει” τη μνήμη, τη συγκέντρωση, ακόμα και την ενσυναίσθησή σου. Είσαι τόσο αδύναμη να αντιδράσεις σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σου, ώστε σταδιακά όλες οι νοητικές διεργασίες εμφανίζουν σταδιακή κατάπτωση. Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και στον ύπνο, δυσχεραίνοντας έτσι την ικανότητά σου να θυμάσαι πληροφορίες. Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Συνήθως η θεραπεία που προσφέρεται από ειδικούς σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή βοηθούν σημαντικά στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Υπερβολικό άγχος
Αν μπροστά από ένα τεστ για το οποίο έχεις προετοιμαστεί εξαιρετικά καλά δεν μπορείς να γράψεις λέξη, να ξέρεις ότι μοναδικός υπεύθυνος είναι το υπερβολικό σου άγχος. Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, εμφανίζουν αυτό το υπερβολικό άγχος σε περιπτώσεις δοκιμασίας, άλλοι όμως ζουν κάτω από τέτοιες εξαντλητικές συνθήκες λόγω άγχους, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την κάθε μέρα τους και, φυσικά, τη μνήμη τους. Πώς θα το ελέγξεις: Συνειδητοποίηση και καλός χειρισμός, ίσως με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά και τη μνήμη σου.
Θλίψη/πένθος
Τα συναισθήματα αυτά απαιτούν, όσο κι αν δεν μπορείς να το καταλάβεις, μεγάλες δόσεις σωματικής και συναισθηματικής ενέργειας προκειμένου να σταθείς στα πόδια σου, κάτι που σταδιακά δυσχεραίνει την ικανότητά σου να επικεντρώνεται σε γεγονότα, πληροφορίες, ανθρώπους. Αποτέλεσμα; Έκπτωση και στη διαδικασία μνήμης και ανάκλησης όλων αυτών. Το πένθος είναι μια εξαιρετικά σοβαρή στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου και χρειάζεται να αφιερωθεί χρόνος σε αυτό, προκειμένου να ξεπεραστεί. Το άτομο θα νιώσει “γυμνό”, στεγνό από συναισθήματα στην αρχή, αλλά πρέπει να πάρει το χρόνο του. Τι να θυμάσαι: Η συμβουλευτική διαδικασία και η συμμετοχή σε group therapy θα βοηθήσει.
Φάρμακα
Η λήψη φαρμάκων μπορεί να βλάψει το σώμα, όπως και τη μνήμη. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι ένα φάρμακο ποτέ δεν είναι τόσο αθώο και ενδεχομένως, ενώ θεραπεύει κάτι, δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα κάπου αλλού. Υπάρχει και η εξής περίπτωση. Ενώ εσύ είσαι απολύτως συνεπής στη συνταγογράφηση του γιατρού, αν λαμβάνεις συνδυασμό διαφορετικών φαρμάκων μεταξύ τους, μπορεί όλες αυτές οι χημικές ενώσεις να διαταράξουν για μια περίοδο την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά και να θυμάσαι. Τι μπορείς να κάνεις: Ενημέρωσε το γιατρό σου και μην παίρνεις φάρμακα χωρίς συνταγογράφηση.
Χημειοθεραπεία
Η επίπτωση της χημειοθεραπείας στο μυαλό σου είναι γνωστή ως το σύνδρομο “chemo brain” και περιγράφει μια νεφελώδη κατάσταση του μυαλού κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι παροδικό και θα τερματιστεί με το τέλος των χημειοθεραπειών ή και λίγο αργότερα. Τι μπορείς να κάνεις: Συζήτησέ το με το γιατρό σου, μπορεί να σου συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα σε βοηθήσει.
Χαμηλά ποσοστά βιταμίνης Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: Σε βαριές περιπτώσεις, βλάβη στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε περιπτώσεις όπου τα επίπεδα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά μπορεί να παρατηρηθούν, μεταξύ άλλων, συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλομό δέρμα. Συχνά τα συμπτώματα εξαιτίας της ανεπάρκειάς της μοιάζουν με αυτά τα άνοιας, αλλά με τη χορήγησή της και την επάνοδο στα φυσιολογικά επίπεδα παρατηρείται άμεσα βελτίωση ή και εξάλειψή τους. Τι χρειάζεται να γίνει: Μια αιματολογική εξέταση θα δείξει τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό σου. Από κει κι έπειτα ο γιατρός θα μπορεί να σου δώσει τις ανάλογες οδηγίες.
Συνεργάστηκε η Όλγα Λυμπεροπούλου, γνωστική νευροψυχολόγος, MSc, Κέντρο Διαταραχών Μνήμης (trainyourbrain.gr).
Πηγή: shape.gr