• Latest
κορονοιος

Γιατί ο κορονοϊός επιλέγει τους άνδρες

27 Αυγούστου 2020
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι εκτός του Voucher 750 ευρώ

22 Ιουλίου 2025
Θύμα κλοπής έπεσε τουρίστας λίγα δευτερόλεπτα αφότου ρώτησε ταξιτζή αν είναι ασφαλής η Ομόνοια

Θύμα κλοπής έπεσε τουρίστας λίγα δευτερόλεπτα αφότου ρώτησε ταξιτζή αν είναι ασφαλής η Ομόνοια

22 Ιουλίου 2025
απατη ηλικιωμενοι

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – 52χρονος της απέσπασε 100.000 ευρώ

22 Ιουλίου 2025
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Οδηγούσε μεθυσμένος και έπεσε σε διαχωριστική νησίδα – είχε στο αυτοκίνητο τα τρία σε ανήλικα παιδιά του

22 Ιουλίου 2025
Μαγνητικός τομογράφος ρούφηξε και σκότωσε άνδρα που φορούσε βαριά αλυσίδα

Μαγνητικός τομογράφος ρούφηξε και σκότωσε άνδρα που φορούσε βαριά αλυσίδα

22 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνας: Παράταση για τις ακραίες θερμοκρασίες – Μέχρι πότε θα έχουμε 40άρια

22 Ιουλίου 2025
Γαλατινιώτικα 2025. Το πρόγραμμα

Γαλατινιώτικα 2025. Το πρόγραμμα

22 Ιουλίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Μήνυμα για το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις»

22 Ιουλίου 2025
πανηγυρι

Δήμος ακύρωσε πανηγύρι – Στον «αέρα» οι μικροπωλητές

21 Ιουλίου 2025
Δόμνα Μιχαηλίδου

Επίδομα 100 ευρώ σε ιδιωτικούς υπαλλήλους για σεμινάρια συμπερίληψης – «Παράθυρο» για νέες αιτήσεις ανοίγει η Δόμνα Μιχαηλίδου

21 Ιουλίου 2025
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ

«Δυναμικό ΤΕΕ»: Ανοικτή επιστολή στο ΥΠΕΝ για τα προγράμματα “Εξοικονομώ”

21 Ιουλίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Φωτιά στο Βαρικό Φλώρινας – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εστάλη μήνυμα 112

21 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί ο κορονοϊός επιλέγει τους άνδρες

sierafm by sierafm
27 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος
6
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μελέτη ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι ο διαφορετικός τρόπος που ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ του άντρα και της γυναίκας στην COVID-19 επηρεάζei την κλινική πορεία της νόσου.

Oι επιστήμονες μελέτησαν τις διαφορές της ανοσολογικής απόκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών έναντι του νέου κορονοϊού και τα κύρια σημεία και αποτελέσματα της μελέτης αυτής συνοψίζονται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελο Τέρπο και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).

Είναι πλέον σαφές, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ότι η νόσος COVID-19 σχετίζεται σημαντικά με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η ηλικία αλλά και το φύλο (άντρες ή γυναίκες) επηρεάζουν την κλινική πορεία και τη βαρύτητα της νόσου.

Οι άντρες ασθενείς με COVID-19 φάνηκαν από την αρχή της πανδημίας να είναι πιο ευαίσθητοι και σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 αφορούν άντρες ασθενείς.

Μάλιστα, έπειτα από στατιστική ανάλυση μεγάλου αριθμού περιστατικών, διαπιστώθηκε τόσο σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία) όσο και σε μη Ευρωπαϊκές χώρες (Κίνα, Καναδά, Β. Κορέα), ότι όχι μόνο οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19 είναι συχνότεροι (κατά 1,5 φορά) στους άνδρες, αλλά οι άνδρες ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση ήταν 3-4 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες ασθενείς, και οι άνδρες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ήταν επίσης κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ευαισθησία ανδρών και γυναικών και σε άλλες λοιμώξεις είναι διαφορετική μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για παράδειγμα, η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α και η φυματίωση είναι συχνότερες στους άνδρες, ενώ άνδρες μολυσμένοι από τον ιό της ηπατίτιδας C ή από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχουν σταθερά υψηλότερα ιικά φορτία.

Αντίθετα, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών απαντά ισχυρότερα στα εμβόλια και αδρανοποιεί ικανοποιητικότερα πολλούς λοιμογόνους παράγοντες.

Η διαφορά στους άνδρες και τις γυναίκες

Στα δεδομένα αυτά βασίστηκε η μελέτη των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yale. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με COVID-19 ως προς το ιικό φορτίο, την παραγωγή ειδικών για τον SARS-CoV-2 αντισωμάτων, τις παραγόμενες από τον οργανισμό κυτταροκίνες (διαλυτές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση) και τον φαινότυπο των ανοσοκυττάρων (την παρουσία δηλαδή ειδικών δεικτών σε αυτά) στο αίμα ασθενών με COVID-19.

Στη μελέτη συμμετείχαν 98 ασθενείς, 47 άνδρες και 51 γυναίκες, με επιβεβαιωμένη (με μοριακό έλεγχο) λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που είχαν εκδηλώσει μέσης βαρύτητας νόσο και δεν είχαν λάβει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Εκτός από το φύλο, συνεκτίμησαν την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, τη θεραπευτική αγωγή που έλαβαν οι ασθενείς και τη βαρύτητα της νόσου, ενώ στην ανάλυση συμπεριελήφθη και ο χρόνος, δηλ. οι ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και/ή εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα, φαίνεται ότι η συνολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες-ασθενείς με COVID-19 είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανδρών.

Στις γυναίκες, ακόμα και προχωρημένης ηλικίας, τα χαμηλά επίπεδα παραγόμενων κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή (των IL-8, IL-18 και κυρίως της CCL5) επιδρούν στα μονοκύτταρά τους σταματώντας τη μετάβασή τους προς ενδιάμεσα μονοκύτταρα, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα και ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων.

Στους άνδρες αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή (IL-8, IL-18, CCL5) επιδρούν στα μονοκύτταρά τους μετατρέποντάς τα σε «μη κλασικά» (άρα και μη λειτουργικά), και συγχρόνως επιδρούν στα Τ λεμφοκύτταρά τους οδηγώντας σε μείωση του αριθμού τους.

Το αποτέλεσμα είναι χαμηλή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη δυνατότητα περιορισμού της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, εντονότερη φλεγμονή και τελικά, δυσμενέστερη έκβαση της COVID-19 στους άνδρες-ασθενείς.

Τα ευρήματα αυτά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, δίνουν για πρώτη φορά μια πιθανή εξήγηση για τις παρατηρούμενες φυλετικές διαφορές ως προς την ευαισθησία και την πρόγνωση της COVID-19. Προτείνουν επίσης, ότι λόγω των ανοσολογικών διαφορών, η θεραπευτική προσέγγιση ανδρών και γυναικών με COVID-19 μάλλον θα πρέπει να είναι και αυτή διαφορετική.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Θετικός στον κορονοϊό διασώστης του ΕΚΑΒ Καστοριάς

Next Post

Συνεδρίασε την Τρίτη 25/8/2020 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Next Post
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συνεδρίασε την Τρίτη 25/8/2020 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΥΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι εκτός του Voucher 750 ευρώ
  • Θύμα κλοπής έπεσε τουρίστας λίγα δευτερόλεπτα αφότου ρώτησε ταξιτζή αν είναι ασφαλής η Ομόνοια
  • Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – 52χρονος της απέσπασε 100.000 ευρώ
  • Οδηγούσε μεθυσμένος και έπεσε σε διαχωριστική νησίδα – είχε στο αυτοκίνητο τα τρία σε ανήλικα παιδιά του
  • Μαγνητικός τομογράφος ρούφηξε και σκότωσε άνδρα που φορούσε βαριά αλυσίδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  2. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  3. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  4. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  5. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr