Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ζητούν συγγνώμη όταν παραφέρονται, αλλά αντίθετα δε θεωρούν απαραίτητο να κάνουν το ίδιο, όταν εκείνοι κάνουν κάτι λάθος. Κι όμως, το να ζητάτε συγγνώμη από τα παιδιά σας, είναι σωστό και διδακτικό.
Διδάσκει έμπρακτα στα παιδιά την αξία της μετάνοιας: Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσα από τις πράξεις. Αν σας δουν να αναγνωρίζετε ένα λάθος σας και να ζητάτε συγγνώμη γι’ αυτό, θα νιώσουν πιο άνετα να κάνουν και αυτά το ίδιο σε μια αντίστοιχη περίπτωση.
Τους μαθαίνει ότι κάνεις δεν είναι τέλειος: Πολλοί γονείς αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη, γιατί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο διακινδυνεύουν τη θέση τους στα μάτια των παιδιών, χάνουν δηλαδή κάτι από τη δύναμή τους. Κι όμως, αν δείξετε στα παιδιά ότι κι εσείς κάνετε λάθη, θα καταλάβουν ότι τα λάθη είναι μέσα στη ζωή, δε θα ντρέπονται για τα δικά τους και δε θα προσπαθούν να τα κρύψουν.
Αποτελεί εφαλτήριο βελτίωσης: Η αναγνώριση ενός λάθους είναι το πρώτο βήμα για τη διόρθωσή του. Δείχνει ότι ο άνθρωπος που ζητά συγγνώμη έχει ισχυρή αυτοπεποίθηση, δεν κρύβεται πίσω από ψευτοεγωισμούς και είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει για να το διορθώσει και να βελτιωθεί. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύνονται οι διαφορές: Ζητώντας συγγνώμη από το παιδί σας, του δείχνετε πώς πρέπει να λύνει τις διαφωνίες τους με τους φίλους του. Με μια παραδοχή του σφάλματος και μια ειλικρινή συγγνώμη, λύνονται ακόμα και οι πιο μεγάλες διαφορές.
Πηγή:mother.gr