• Latest
ΥΠΝΟΣ

Γιατροσόφια απ’ όλο τον κόσμο για καλύτερο ύπνο

3 Μαρτίου 2024
Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Ιανουαρίου 2026
Εράτυρα: Καλωσόρισαν το νέο έτος στην πλατεία. Βίντεο

Εράτυρα: Καλωσόρισαν το νέο έτος στην πλατεία. Βίντεο

1 Ιανουαρίου 2026
Γαλατινή: Βγήκαν οι Γκουνάδες.  Βίντεο

Γαλατινή: Βγήκαν οι Γκουνάδες. Βίντεο

1 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Αγέλη από αδέσποτα στην Αγία Τριάδα. Βίντεο

Σιάτιστα: Αγέλη από αδέσποτα στην Αγία Τριάδα. Βίντεο

1 Ιανουαρίου 2026
Ο Όμιλος Vasko Luxury Suites στη Σιάτιστα. Δύο υπερπολυτελείς σουίτες με υπηρεσίες υψηλής αισθητικής και άψογης φιλοξενίας

Ο Όμιλος Vasko Luxury Suites στη Σιάτιστα. Δύο υπερπολυτελείς σουίτες με υπηρεσίες υψηλής αισθητικής και άψογης φιλοξενίας

31 Δεκεμβρίου 2025

Δήμος Βοΐου: Υποδεχόμαστε το νέο έτος με Μπουμπουσάρια σε Γαλατινή και Εράτυρα

31 Δεκεμβρίου 2025
παιδι

Στο Νοσοκομείο 3χρονο παιδί με σοβαρή επιπλοκή από γρίπη

31 Δεκεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ από 1/1/2026 – Πιτσιλής: Στόχος κάθε ευρώ ενίσχυσης να πηγαίνει μόνο σε όσους πράγματι το δικαιούνται

31 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Αλλαγές σε Αντιδημάρχους στο Δήμο Βοΐου. Που καταλήγει ο Χρήστος Ζευκλής

31 Δεκεμβρίου 2025
Προσφορά ειδών διατροφής από τις διευθύνσεις Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

Προσφορά ειδών διατροφής από τις διευθύνσεις Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

31 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου

31 Δεκεμβρίου 2025

Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) Εράτυρας Κοζάνης, Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026. ‘Εκθεση φωτογραφίας ‘boubousaria reworks’ 29/12/2025-2/1/2026

31 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατροσόφια απ’ όλο τον κόσμο για καλύτερο ύπνο

sierafm by sierafm
3 Μαρτίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΥΠΝΟΣ
0
SHARES
24
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλοι μας έχουμε βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να μην μπορούμε να κοιμηθούμε παρ’ όλη την εξάντληση. Ή να κοιμόμαστε αλλά ο ύπνος να είναι ανήσυχος και με συνεχείς διακοπές.

Η ποιότητα του ύπνου έχει απασχολήσει όλες τις κοινωνίες και καθεμία από αυτές έχει βρει τους δικούς της τρόπους για να εξασφαλίζει έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο. Την επόμενη φορά που θα έχετε αϋπνία ίσως αξίζει να τους δοκιμάσετε.

Κίνα: Ζεστό ποδόλουτρο & Καρποί τζιτζιφιάς

Ποδόλουτρο: Αν σας αρέσουν τα πεντικιούρ spa, πρέπει να του δώσετε μία ευκαιρία. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να καταπραΰνετε τα κουρασμένα πόδια σας, αποκομίζοντας τα οφέλη μιας μικρής και εύκολης θεραπείας με ζεστό νερό.

Εξάλλου το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή λεκάνη. «Η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει στην αποσυμπίεση του μυαλού από την ενέργεια (qi), προσφέροντάς σας αίσθηση χαλαρότητας», σημειώνει η Debbie Kung, γιατρός TCM και βελονίστρια. «Η διαδικασία δίνει σήμα στον εγκέφαλο και το σώμα σας να χαλαρώσουν, προετοιμάζοντάς σας για ύπνο».

Μπορεί να εμπλουτίσετε το ζεστό νερό με διάφορα καταπραϋντικά συστατικά όπως:

  • Άλατα
  • Αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και τριαντάφυλλο
  • Βότανα

Καρποί τζιτζιφιάς: Ο καρπός τζιτζιφιάς (suan zao ren) χρησιμοποιείται στην TCM για να ηρεμήσει το μυαλό και να περιορίσει το στρες, χαρίζοντας χαλαρή διάθεση και έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο. «Η τζιτζιφιά περιέχει δύο χημικές ουσίες, σαπωνίνες και φλαβονοειδή, που καταστέλλουν το στρες και βοηθούν στη χαλάρωση», λέει ο Jamie Bacharach, επαγγελματίας TCM και βελονιστής.

Τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιμήκυνση του χρόνου του ύπνου. Τα φλαβονοειδή ειδικότερα μπορούν να ενισχύσουν τον χρόνο της φάσης του ύπνου αργών κυμάτων (SWS).

«Η φάση SWS είναι το πιο σημαντικό μέρος του ύπνου μας, είναι η φάση της αποκατάστασης», προσθέτει η Kung. «Η έλλειψη αυτού του τύπου ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα και εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και σε ένα αίσθημα μετά το ξύπνημα πως δεν έχετε ανανεωθεί».

Ινδία: Ασβαγκάντα (Βιθάνια)

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα της ιατρικής της αγιουρβέντα, της παραδοσιακής ιατρικής της Ινδίας. Χρησιμοποιείται για τη μείωση του στρες και βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ασβαγκάντα βοηθάει σε πολλά στάδια τον ύπνο, ενώ ενισχύει και την ποιότητα ζωής, καθώς δρα κατά του άγχους, περιορίζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και ενισχύει την πνευματική εγρήγορση.

Σουηδία: Ρόφημα κουάκερ & κατανάλωση κρέατος άλκης

Ρόφημα: Λένε πως το στομάχι είναι ο δρόμος για την υγεία της καρδιάς. Μπορεί όμως να είναι και ο δρόμος για έναν καλό ύπνο.

«Στη Σουηδία ένα κλασικό κόλπο για να κοιμάστε καλύτερα -παιδιά και ενήλικες- είναι το Välling, ένα ζεστό ρόφημα κουάκερ που περιέχει γάλα και βρώμη. Το πίνετε ακριβώς πριν από τον ύπνο», λέει ο Karl Andersson, ειδικός στη σκανδιναβική κουλτούρα.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό, το ρόφημα που παρασκευάζεται από αλεσμένη βρώμη και αγελαδινό γάλα, δίνεται συχνά σε μωρά και νήπια.

Το ζεστό γάλα περιέχει ενώσεις που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν υγιείς κύκλους ύπνου, όπως:

  • τρυπτοφάνη
  • μαγνήσιο
  • μελατονίνη
  • σεροτονίνη

Γεύμα: Το δεύτερο που χρησιμοποιείται στη Σουηδία για έναν βαθύ ύπνο είναι ένα γεύμα με κρέας άλκης. Το κρέας του μεγαλύτερου ζώου της οικογένειας των ελαφιδών, που απαντάται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Εκατό γραμμάρια κρέατος άλκης περιέχουν 0,545 γραμμάρια από αυτό το πρωτεϊνογόνο αμινοξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.

Φινλανδία: Σάουνα ατμού

Μια άλλη σκανδιναβική παράδοση είναι η φινλανδική πρακτική της σάουνας τα βράδια. «Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, χαλαρώνει τους μύες σας και σας κάνει να νυστάζετε», λέει ο Andersson.

Οι σάουνες, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων λειτουργούν υποστηρικτικά για τις θεραπείες:

  • ΧΑΠ
  • συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
  • περιφερικής αρτηριακής νόσου
  • ρευματοειδής αρθρίτιδας
  • κατάθλιψης και άγχους
  • μυϊκή αποκατάσταση

Σύμφωνα με έρευνα, το 83,5% ανέφερε βελτιωμένο ύπνο που διήρκεσε 1 έως 2 νύχτες μετά τη χρήση της σάουνας. Όσοι έκαναν σάουνα 5 έως 15 φορές το μήνα ανέφεραν υψηλότερες επιδόσεις ψυχικής ευεξίας από εκείνους που δεν έκαναν. Φροντίστε μόνο να πίνετε άφθονο νερό. «Όσο ενυδατώνεστε σωστά κατά τη διάρκεια της σάουνας, θα κοιμάστε σαν μωρό», λέει ο Andersson.

Ιαπωνία: Η παράδοση shikibuton

Το shikibuton είναι ένα ιαπωνικό στρώμα futon που τοποθετείται στο πάτωμα. Δεν εξοικονομεί μόνο χώρο, αλλά κατά την ιαπωνική παράδοση προσφέρει οφέλη για τον ύπνο και την υγεία. Πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη ή την ανακούφιση του πόνου στη μέση και παρέχει υποστήριξη για τη σπονδυλική στήλη.

Νότια και Κεντρική Αμερική: Ύπνος στην αιώρα

Πρόκειται για μια δημοφιλή συνήθεια σε Νότια και Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, οι άνθρωποι που ξάπλωναν σε αιωρούμενο κρεβάτι χρειάστηκαν μικρότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, ενώ καταγράφηκε και επιμήκυνση του δεύτερου σταδίου του ύπνου, δηλαδή του σταδίου πριν από τον βαθύ ύπνο.

Παγκοσμίως: Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Το χαμομήλι περιέχει απιγενίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο προκαλώντας υπνηλία και χαλάρωση. Αυτό το καθιστά ένα εξαιρετικό φυσικό βοήθημα για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου.

Η σημαντική θετική επίδραση του χαμομηλιού στην ποιότητα του ύπνου και στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωσή του είναι προτιμότερο να γίνεται περίπου 45 λεπτά πριν από τον ύπνο. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να δράσει στον οργανισμό και να σας προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΥΠΝΟΣ
Previous Post

Ο Δένδιας ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα – Οι γυναίκες στα «χακί»

Next Post

POS: Ανατροπή από τις τράπεζες – Προχωρούν σε μειώσεις στις προμήθειες έως 50%

Next Post
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα

POS: Ανατροπή από τις τράπεζες - Προχωρούν σε μειώσεις στις προμήθειες έως 50%

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Εράτυρα: Καλωσόρισαν το νέο έτος στην πλατεία. Βίντεο
  • Γαλατινή: Βγήκαν οι Γκουνάδες. Βίντεο
  • Σιάτιστα: Αγέλη από αδέσποτα στην Αγία Τριάδα. Βίντεο
  • Ο Όμιλος Vasko Luxury Suites στη Σιάτιστα. Δύο υπερπολυτελείς σουίτες με υπηρεσίες υψηλής αισθητικής και άψογης φιλοξενίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr