Αυτή η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά, ίνες, και απλά σάκχαρα, πράγμα που βοηθά το στομάχι να αδειάσει και να μειώσει την παραγωγή οξέων. Έτσι, βοηθά να μειωθούν τα συμπτώματα και η δυσφορία που προκαλεί η γαστρίτιδα.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές ώστε να δημιουργήσετε μια σωστή διατροφή για τη γαστρίτιδα. Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου η οποία προκαλεί δυσφορία, καούρα, ακόμη και ναυτία και εμετό. Άνθρωποι με χρόνια γαστρίτιδα συχνά φοβούνται να φάνε συγκεκριμένα πράγματα προκειμένου να αποφύγουν τη δυσφορία.
Τι προκαλεί τι γαστρίτιδα;
Μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης γαστρίτιδας είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο με το όνομα Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το βακτήριο αυτό μπορεί να μολύνει έως και το 50% του πληθυσμού, αν και μόνο το 15% θα νοσήσει από αυτή την ασθένεια.
Αυτό δείχνει ότι η εμφάνιση της γαστρίτιδας εξαρτάται ιδιαίτερα από γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες (φαγητό, κάπνισμα, κ.λπ.). Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες αιτίες πρόκλησης γαστρίτιδας όπως:
- Συνεχής χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), παραδείγματος χάρη ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καπνού, ή ναρκωτικών.
- Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η κακοήθης αναιμία.
- Υψηλά επίπεδα άγχους, καθώς αυτό αυξάνει τα γαστρικά υγρά και προκαλεί τη λεγόμενη νευρική γαστρίτιδα.
- Η υπερκατανάλωση βαριών ή καυτερών φαγητών.
Διατροφή για τη γαστρίτιδα – Τι διατροφή θα πρέπει να φτιάξει ένα άτομο με γαστρίτιδα;
Μία διατροφή για τη γαστρίτιδα θα πρέπει να είναι θρεπτική και υγιεινή. Σε αυτή θα πρέπει να μειώσουμε και ν’ αποφύγουμε την κατανάλωση των τροφών που θα ερεθίσουν το στομάχι, ενώ θα πρέπει ν’ αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που έχουν καταπραϋντική ή θετική επίδραση σε αυτό.
Με τη σωστή διατροφή είναι δυνατή η βελτίωση της πέψης, η μείωση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων, άρα της φλεγμονής και της εντερικής δυσφορίας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι απαιτείται ιατρική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας.
Διατροφή για τη γαστρίτιδα – Γενικές διατροφικές οδηγίες για τη γαστρίτιδα
Όταν προετοιμάζετε μία διατροφή για άτομα που υποφέρουν από γαστρίτιδα, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω συμβουλές:
- Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφριά: Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να τρώτε πιο συχνά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε πλήρως.
- Προτιμήστε τροφές υγιεινές για το στομάχι: Πατάτες, ρύζι, καρότα, κολοκύθα, μαγειρεμένο λάχανο, μήλα, ώριμες μπανάνες, και ελαιόλαδο.
- Ελαφρύ μαγείρεμα: Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε στον ατμό, να φτιάχνετε βραστά, πουρέ, ή σούπες. Αποφύγετε τα τηγανιτά, τη σχάρα, το ψήσιμο, ή άλλες πολύ ξηρές ή άψητες τροφές.
- Μην πίνετε οτιδήποτε πολύ καυτό.
- Να πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Διατροφή για τη γαστρίτιδα – Παραδείγματα καθημερινής διατροφής
Να θυμάστε πως παρότι αυτή η διατροφή θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο και τη δυσφορία που προκαλεί η γαστρίτιδα, δεν αποτελεί θεραπεία.
Πρωινό
- Ημι-αποβουτυρωμένο γάλα με ζάχαρη / Γιαούρτι.
- Λευκό ψωμί με μαρμελάδα / Μπισκότα / Δύο φέτες λευκό ψωμί με γαλοπούλα ή ζαμπόν.
- 1 κουταλιά της σούπας αποβουτυρωμένο λευκό τυρί.
Πρωινό σνακ
- Ψητό φρούτο ή κομπόστα / Ροδάκινο, μήλο, ή χυμό σταφυλιού.
Μεσημεριανό
- Συνοδευτικό πιάτο: Πουρέ κολοκυθάκι / Βραστές πατάτες με σέσκουλο / Ρύζι με λαχανικά / Λευκά μακαρόνια μαγειρεμένα με ζαμπόν ή μπέικον, κολοκυθάκι, και μελιτζάνα.
- Κυρίως πιάτο: Ψητό μπούτι κοτόπουλο χωρίς την πέτσα / Μοσχάρι στη σχάρα / Βραστό μπακαλιάρο / Μπακαλιάρο Μερλάν στο φούρνο.
- Επιδόρπιο: Ώριμη μπανάνα / Ροδάκινο σε σιρόπι / Ψητή κολοκύθα / Κρέμα με ζάχαρη / Σπιτική κρέμα από αποβουτυρωμένο γάλα.
Απογευματινό σνακ
- Τσάι ή έγχυμα με λίγα μπισκότα / Φυσικό γιαούρτι / Ελαφρύ φρούτο
Δείπνο
- Ορεκτικό: Βραστά φασολάκια, καρότα, και πατάτες / Πουρές λαχανικών / Κοτόσουπα με νουντλς / Μπουράντζα και πατάτα.
- Κυρίως πιάτο: Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με πατάτες στον ατμό / Ψητό ζαμπόν / Γλώσσα στη σχάρα με μαγειρεμένα καρότα / Ιππόγλωσσο στο φούρνο / Ομελέτα από αβγά ή κολοκυθάκι.
- Επιδόρπιο: Ψητό μήλο / Ώριμο αχλάδι / Φρέσκο τυρί με ζελέ κυδώνι / Κρέμα βανίλια
Σημείωση: Αν θέλετε να βελτιώσετε την πέψη σας, να πίνετε περισσότερα εγχύματα με δυνατές χωνευτικές ιδιότητες.
Τέλος, να θυμάστε πως δε θα πρέπει να περιορίζετε τη διατροφή σας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές μας σαν οδηγό και να θυμάστε πάντα τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τους διατροφικούς περιορισμούς.
Επίσης, προσπαθήστε να κάνετε τη διατροφή σας, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όσο πιο ισορροπημένη και με ποικιλία μπορείτε. Επιπλέον, μπορείτε να εισάγετε περισσότερες τροφές στη διατροφή σας σταδιακά, εφόσον βελτιώνεται η κατάστασή σας.
Πηγή:meygeia.gr