Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας «από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων».
Για την υπόθεση συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα 3 μέλη αυτής που αναζητούνται και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης το θύμα εντοπίστηκε από περαστικούς να κρέμεται από μπαλκόνι διαμερίσματος πολυκατοικίας στην Αθήνα και θεωρώντας ότι επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας, ενημερώθηκε αρχικά σταθμός της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης. Στη συνέχεια η παθούσα από κοινού με το μεταγενέστερα συλληφθέν μέλος της οργάνωσης προσήχθησαν στο αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και τελικά της υπόθεσης επιλήφθηκε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Όπως πρόεκυψε προανακριτικά η εγκληματική οργάνωση προέβαινε στη γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, προερχομένων από το Ουζμπεκιστάν, μέσω δύο οίκων ανοχής, που εκμεταλλεύονταν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της.
Ειδικότερα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν γυναίκες που βρίσκονταν στο εξωτερικό σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση και τις έπειθαν να έρθουν στη χώρα μας για δήθεν νόμιμη εργασία με μεγάλες χρηματικές απολαβές. Ακολούθως τις μετέφεραν στην Αθήνα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους.
Στην συνέχεια, με τη χρήση έντονης σωματικής και ψυχολογικής βίας ή με το πρόσχημα αποπληρωμής χρέους, επέβαλαν σε αυτές να εκδίδονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής που εκμεταλλεύονταν, παρακρατώντας το σύνολο των πορνικών τους εσόδων, προβαίνοντας κατά τον τρόπο αυτό στη γενετήσια εκμετάλλευσή τους.
Με τον τρόπο αυτό έπεισαν και την διασωθείσα για την οποία μάλιστα υπέβαλαν εν αγνοία της ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση άδειας διαμονής και απαίτησαν την αποπληρωμή χρέους 1.000 ευρώ. Έτσι, την εξανάγκασαν να εκδίδεται σε οίκο ανοχής έναντι του χρηματικού ποσού των 10 ευρώ.
Το συνολικό κέρδος που αποκόμισαν από τη γενετήσια εκμετάλλευση της παθούσας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 37.000 ευρώ, ενώ προέκυψε ότι τουλάχιστον άλλες εννέα (9) αλλοδαπές γυναίκες απασχολούνταν σε οίκους ανοχής, τους οποίους εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2.600 ευρώ,
- κινητό τηλέφωνο,
- διαβατήριο, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων και εγγράφων αλλοδαπών γυναικών,
- παραστατικά μεταφοράς χρημάτων,
- έγγραφα που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών διαμονής και
- σημειωματάριο με ονόματα εκδιδομένων γυναικών και χρηματικά ποσά.
Στην παθούσα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός της, κατόπιν σχετικής επιθυμίας της.
Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.
Πηγή: dikaiologitika.gr