Λήψη μέτρων και δράσεις για τον περιορισμό της χρήσης των αναβολικών ουσιών ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης με σχετικό ερώτημά του.
Σε μάστιγα τείνει να εξελιχτεί το φαινόμενο δεδομένου ότι η χρήση των ουσιών πλέον εξαπλώνεται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα γυμναστήρια της γειτονιάς, ενώ παλαιότερα περιοριζόταν σε αθλητές επιπέδου πρωταθλητισμού.
Οι σημαντικές παράλληλα αδυναμίες του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου συντηρούν το φαινόμενο και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη βελτίωσής του.
Με δεδομένη και την επιστημονικά τεκμηριωμένη αρνητική επίδραση των αναβολικών στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, ο κ. Κασαπίδης ζητά από τους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία εκστρατείας ενημέρωσης και επιμόρφωσης των πολιτών για το σκοπό αυτό.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Μυρσίνη Ζορμπά
2.Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κ. Κώστα Γαβρόγλου
ΘΕΜΑ: Έξαρση της χρήσης αναβολικών στην Ελλάδα. Ελλιπές θεσμικό πλαίσιο.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση το φαινόμενο της χρήσης αναβολικών ουσιών. Ενώ παλαιότερα αυτή περιοριζόταν σε επαγγελματίες αθλητές που προσπαθούσαν να βελτιώσουν την αγωνιστική τους επίδοση με αθέμιτα μέσα, πλέον έχει επεκταθεί ευρέως σε ερασιτέχνες αθλούμενους.
Νέοι, οι οποίοι δε συμμετέχουν σε κάποια αγωνιστική δραστηριότητα και αθλούνται με σκοπό τη βελτίωση και μόνο της εμφάνισής τους, καταφεύγουν στη λύση της χρήσης των αναβολικών ουσιών.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές για εκτεταμένη διακίνηση αναβολικών ουσιών από άτομα που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τα γυμναστήρια.
Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση αναβολικών στο ήπαρ, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού, στο μυοσκελετικό σύστημα και ιδιαίτερα στον ψυχισμό. Αρκετές φορές ακούσαμε την τραγική είδηση απώλειας ζωής σε νέους αθλητές.
Από τη μελέτη του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου είναι προφανές ότι οι ισχύουσες διατάξεις εφαρμόζονται σε αθλητές που έχουν σκοπό τη βελτίωση της απόδοσής τους κατά τη διάρκεια αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής τους σε αυτούς. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τους ερασιτέχνες αθλούμενους στα γυμναστήρια.
Επιπλέον η κατοχή και μόνο των αναβολικών ουσιών χωρίς συνταγή ιατρού δεν αντιμετωπίζεται ποινικά, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν έχουν χαρακτηριστεί απαγορευμένες. Η ποινική διαχείριση των υποθέσεων αφορά μόνο τους αθλητές.
Επειδή το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές σχετικά με τη χρήση αναβολικών ουσιών από ερασιτέχνες αθλούμενους,
Επειδή συνεπεία αυτού του νομοθετικού κενού, η διαθεσιμότητα και το εμπόριο των αναβολικών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα,
Επειδή οι επιδράσεις της χρήσης των αναβολικών τόσο στο σώμα όσο και στον ψυχισμό των ανθρώπων είναι καταστροφικές,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
- Ποια τα μέτρα και οι δράσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της χρήσης των αναβολικών ουσιών στο χώρο του αθλητισμού; Είναι επαρκές το σύστημα ελέγχου ντόπινγκ;
- Ποιες οι ενέργειες της Πολιτείας για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση των εν λόγω ουσιών; Υπάρχει σχετική πρόνοια για επιμορφωτική δράση στο πλαίσιο της εκπαίδευσης;