Όταν συζητάτε με τον γιατρό σας, δεν αντλεί πληροφορίες για την υγεία σας μόνο από αυτά που του λέτε, αλλά και από την εικόνα σας.
Ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για υποκείμενες παθήσεις.
Δείτε ποια σημάδια αναζητούν οι γιατροί κατά την εξέταση των ασθενών αλλά και τι μπορεί να δείχνουν κάποιες αλλαγές στην όψη σας.
Εάν τα συμπτώματα είναι καινούργια, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας.
- Ξηρό, σκασμένο δέρμα ή χείλη: Πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα αφυδάτωσης. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης. Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αίσθημα κρύου, αύξηση βάρους και κόπωση. Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν έντονη δίψα, συχνοουρία και θολή όραση.
- Τριχοφυΐα: Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, ειδικά κατά μήκος της γνάθου, το πηγούνι και το άνω χείλος, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική ανισορροπία στην οποία παρατηρείται αύξηση των ανδρικών ορμονών.
- Μαλακά, κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα: Πρόκειται για ξανθελάσματα, δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες στο εσωτερικό τους συσσωρεύουν υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με δανέζικη μελέτη, όσοι έχουν ξανθελάσματα, είναι 70% πιθανότερο να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση και 50% να υποστούν καρδιακή προσβολή συγκριτικά με όσους δεν έχουν.
- Πρήξιμο και «σακούλες» στα μάτια: Τα κουρασμένα μάτια μπορεί να είναι σημάδι χρόνιων αλλεργιών, οι οποίες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητη και οι αλλεργίες προκαλούν πρήξιμο και της δίνουν μια μωβμπλε απόχρωση.
- Ασυμμετρία προσώπου: Μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι επίσης πιθανό να νιώσετε μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου, να μην μπορείτε να χαμογελάσετε ή να έχετε πρόβλημα στην ομιλία.
- Αποχρωματισμός επιδερμίδας: Ακόμα και κάποιες μικρές αλλαγές μπορεί να δείχνουν ότι κάτι δεν πάιε καλά. Η χλωμάδα αποτελεί ένδειξη αναιμίας, ενώ η κίτρινη επιδερμίδα μπορεί να υποδεικνύει ασθένεια του ήπατος. Μια γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή τα νύχια παραπέμπει σε παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων.
- Εξανθήματα και κηλίδες: Κάποια προβλήματα του πεπτικού μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα στο δέρμα. Το «δέρμα κοτόπουλου» στο πίσω μέρος των μπράτσων είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και βιταμίνης Α που προκαλείται από την δυσαπορρόφηση της γλουτένης. Η ερπητοειδής δερματίτιδα επίσης συνδέεται σε κάποιους ανθρώπους με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Τα αντισώματα που απελευθερώνονται μετά την κατανάλωση γεύματος που περιέχει γλουτένη προκαλούν φαγούρα και υδαρείς φουσκάλες στο δέρμα. Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σε σχήμα πεταλούδας, αποτελεί συνήθως σημάδι του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Οι αλλεργίες, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, καθώς και ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στο προσώπου.
- Δύσμορφο πηγούνι: Οι ήπιες δυσμορφίες στο σαγόνι και τη δομή του προσώπου, όπως ο προγναθισμός και ο υπογναθισμός, είναι πιθανό να συνδέονται με άπνοια, μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο ενώ κοιμάστε. Το ροχαλητό, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η μόνιμη κούραση, αποτελούν επίσης συμπτώματα άπνοιας.
- Απώλεια τριχών: Η απώλεια των βλεφαρίδων ή των φρυδιών μπορεί να αποτελεί σημάδι αλωπεκίας. Πρόκειται για αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, αλλά όχι οριστική θεραπεία.
- Νέες ελιές: Οι περισσότερες ελιές συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία. Αν όμως παρατηρήσετε νέες ελιές ή σπίλους στο δέρμα, πρέπει να σας εξετάσει δερματολόγος, καθώς μπορεί να οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος ή να αποτελούν σημάδι εσωτερικής νόσου ή γενετικού συνδρόμου.
Πηγή: onmed.gr