Σας κάνουμε γνωστή τη δήλωση του Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και Υποψήφιο Περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία:
«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκονται μακριά τόσο από τις ανάγκες των φοιτητών-σπουδαστών και των εργαζομένων στα ιδρύματα, όσο και από τις λαϊκές ανάγκες, συνολικά. Αποτελούν συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά» της κυβέρνησης των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κινούνται στις ίδιες «ράγες», στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση των σπουδών, καθώς γίνεται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία πληρώνει ακριβά ο λαός και τα παιδιά του, με χτύπημα στα δικαιώματά τους.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι οι φοιτητές-σπουδαστές και οι οικογένειές τους είναι τεράστια. Το κριτήριο όμως, της όποιας αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι το συμφέρον της κοινωνίας και των φοιτητών και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, μέσα στα ιδρύματα διαχρονικά πάλευα και παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα εξασφαλιστεί ένα «ισχυρό, ανταγωνιστικό ίδρυμα» στη Δυτική Μακεδονία, όπως διατρανώνουν από κοινού το Υπουργείο και οι βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ ή διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι συγχωνεύσεις δίνουν απάντηση στις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών-σπουδαστών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Είναι ξεκάθαρο πως τα σχέδια της κυβέρνησης δε δίνουν απάντηση στο αν οι φοιτητές θα σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς, αν οι σπουδές τους θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες, ώστε να μάθουν πλήρως το αντικείμενό τους, αν θα βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, αν θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή, επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς πολλών φοιτητών και σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται ως όχημα για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ανταγωνιστικά» Πανεπιστήμια που σημαίνουν υποβάθμιση των πτυχίων και περαιτέρω σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.
Οι φοιτητές-σπουδαστές, οι οικογένειές τους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα για τις εξελίξεις, καθώς τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων είναι δεμένα άμεσα με τα σχέδια για την «ανάπτυξη» που διατυμπανίζουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και διάφοροι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, δήμαρχοι κλπ. Άλλωστε στο περιβόητο “περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο”, στο οποίο παρέλασαν όλοι τους, παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για μια ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών πάνω στις πλάτες του λαού και των παιδιών του. Να απομονώσουν τις δυνάμεις που σχεδιάζουν τη ζωή και το μέλλον των φοιτητών με κριτήρια μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των διάφορων εκλεγμένων, ιδιαίτερα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το παζάρι του αριθμού των τμημάτων σε κάθε πόλη, που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ως «μαγαζιά» και τους φοιτητές ως «πελάτες», μακριά από κάθε συζήτηση για τους όρους σύγχρονης φοίτησης, την εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την πάλη για: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κάθε αντικείμενο σπουδών. Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας! Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής».
Από το Γραφείο Τύπου της Ε.Π. Δυτ. Μακεδονίας
Κοζάνη 11/2/2019