• Latest
Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

14 Μαρτίου 2025
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου

4 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΧΡΗΜΑ

Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκεμβρίου 2025
Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

4 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

sierafm by sierafm
14 Μαρτίου 2025
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»
0
SHARES
93
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

-Η περιφέρεια έχει δώσει την αρχική της έγκριση για την εγκατάσταση, επιφάνειας 5 στρεμμάτων, η οποία θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 30%

Με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, το «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη», με τον διακριτικό τίτλο «Αγροβόιο», επιδιώκει να προωθήσει τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Δίκτυο, που συγκεντρώνει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Βοΐου και του Δήμου Σερβίων, με την προβλεπόμενη ένταξη των δήμων Κοζάνης και Δεσκάτης, στοχεύει στη δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν πιλοτικά προγράμματα και άλλες ενέργειες, που αποσκοπούν στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και στην επιστροφή της νεολαίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας και της απολιγνιτοποίησης.

Έμφαση στα φυλλώδη λαχανικά

Ένα σημαντικό έργο, που βρίσκεται στα σκαριά από το Αγροβόιο, είναι η δημιουργία ενός γεωθερμικού θερμοκηπίου φυλλωδών λαχανικών, το οποίο έχει λάβει την αρχική έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό το θερμοκήπιο, επιφάνειας 5 στρεμμάτων, θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 30% και θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

«Έχουμε συντάξει μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου γεωθερμικού τύπου, το οποίο έχουμε υποβάλει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχουμε λάβει την αρχική έγκριση. Εάν γίνει αυτό το θερμοκήπιο, θα δώσει μια άλλη δυναμική στην περιοχή. Το θερμοκήπιο θα είναι φυλλωδών λαχανικών.

Στην αρχή, θα είναι διάφοροι τύποι μαρουλιού, που δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια. Τα τετραγωνικά του θερμοκηπίου θα φτάνουν τα 5 στρέμματα. Επειδή θα είναι γεωθερμικού τύπου, θα εξοικονομείται ενέργεια κατά 30%, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, έχουμε εξασφαλισμένη διάθεση», σημειώνει η γεωπόνος Σοφία Κοταΐδου, γενική διευθύντρια του Αγροβόιου.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Βοΐου ως ιδρυτικό μέλος, όπως αναφέρει η κα Κοταΐδου, ετοιμάζει –και σε λίγο καιρό θα έχει– ενεργειακές κοινότητες, οπότε όλο αυτό το εγχείρημα θα συνδεθεί με την ενεργειακή κοινότητα και οτιδήποτε καταναλώνεται από ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι στην ουσία ισοσκελισμένο. «Για τις ενεργειακές κοινότητες υποβάλλουμε τον φάκελο στο Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης και ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει ένταξη», υπογραμμίζει.

Συνέργειες με αγρότες

Από τις κεντρικές πρωτοβουλίες είναι και η επαφή και η συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής, προσφέροντάς τους επιστημονική και άλλη καθοδήγηση, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Αγροβόιου.

«Από τις δράσεις είναι και η επαφή που πρέπει να κρατήσουμε με τους αγρότες της περιοχής μας. Καλούμε τους παραγωγούς να μας πουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, εμείς μπορούμε να τους ενημερώνουμε, π.χ. για τα εργαλεία των χρηματοδοτήσεων, τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών, τι μπορεί να τους βοηθήσει στην παραγωγή τους. Είναι μια συνέργεια. Μπορούμε να τους προσφέρουμε μια επιστημονική καθοδήγηση και πιλοτικά να γίνουν κάποιες δράσεις ευφυούς γεωργίας», επισημαίνει η κα Κοταΐδου.

Όπως λέει, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να καταθέσουν πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την εξοικονόμηση πόρων στο περιβάλλον μέσω ευφυούς γεωργίας, με την τοποθέτηση αισθητήρων για να παρακολουθούν τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και άλλους κρίσιμους παράγοντες για την καλλιέργεια. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό μπορεί να συμπληρωθεί αργότερα, με την απόκτηση drone με φασματογράφο.

Δέκα δράσεις

Η προσέγγιση του Αγροβόιου δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε προστασία του περιβάλλοντος, κυκλική οικονομία, αγροδιατροφή, αθλητικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες κ.ά. Συνολικά, το δίκτυο υλοποιεί δέκα δράσεις.

«Αν και είμαστε σε νηπιακό, ακόμη, στάδιο, προσπαθούμε να δώσουμε επαγγελματικές εναλλακτικές στους ανθρώπους. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, τα οποία σε αυτήν τη φάση δεν είναι εξωστρεφή, δηλαδή έχουμε ετοιμάσει μελέτες, έχουμε υποβάλει προτάσεις σε προγράμματα για χρηματοδοτήσεις, έχουμε εκπονήσει μελέτες σκοπιμότητας για να κάνουμε αργότερα έργα, ενέργειες που δεν φαίνονται τώρα, αλλά θα φανούν σε λίγο καιρό», καταλήγει η κα Κοταΐδου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.ypaithros.gr

 

 

 

Tags: ΑΓΡΟΒΟΙΟΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ
Previous Post

Κοζάνη: Η Advent εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκ. Ευρώ και επενδύει στην περιοχή

Next Post

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ζέσταμα» για το Άμπου Ντάμπι

Next Post

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ζέσταμα» για το Άμπου Ντάμπι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου
  • Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα
  • Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ
  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr