• Latest
Εθελοντισμός: Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων για την αποφυγή πυρκαγιών

13 Μαρτίου 2024
Μιχάλης Παπαδόπουλος

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για το Βελβεντό

23 Ιανουαρίου 2026
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Μαζί για την Κοζάνη: «Έκδηλη η ταραχή του τέως Δημάρχου, καθώς βλέπει να τρέχουν έργα και δράσεις στον Δήμο Κοζάνης, με χειροπιαστά αποτελέσματα και κοινωνικό όφελος»

23 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»

Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»

23 Ιανουαρίου 2026
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Να μην εγκατασταθεί Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών

23 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου στη Νεάπολη, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

23 Ιανουαρίου 2026
Σε Σιάτιστα και Μικρόκαστρο το Σαββατοκύριακο το Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας

Σε Σιάτιστα και Μικρόκαστρο το Σαββατοκύριακο το Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας

23 Ιανουαρίου 2026
Στον Δήμαρχο Καστοριάς η νέα Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα

Στον Δήμαρχο Καστοριάς η νέα Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα

23 Ιανουαρίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές με το Ταμείο του Δήμου Κοζάνης έως και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026

23 Ιανουαρίου 2026
Νταμάρια, Παναγιάς Κοζάνης

Ετήσιο μνημόσυνο εκτελεσθέντων του 1944 στα Νταμάρια Παναγιάς Κοζάνης την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026

23 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Σύλληψη -2- ανήλικων για  εκβίαση και διακίνηση ναρκωτικών!!

Πτολεμαΐδα: Σύλληψη -2- ανήλικων για εκβίαση και διακίνηση ναρκωτικών!!

23 Ιανουαρίου 2026
Εκλογές για την Ιππική παρέα του Ιππικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος»

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού

23 Ιανουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Παρασκευή 23-1, σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, μέχρι τις 15.00, σήμερα

23 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Γρεβενών: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων για την αποφυγή πυρκαγιών

sierafm by sierafm
13 Μαρτίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Εθελοντισμός: Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γρεβενών
0
SHARES
19
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Δήμος Γρεβενών ενημερώνει για τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καθαρισμό χώρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της (Άρθρο 266 του Ν.5037/2023 & Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 που εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄).

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2023 οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικό υπόδειγμα της ως άνω δήλωσης αποτυπώνεται στο Παράρτημα Α της απόφασης του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄).

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ/ ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος προβαίνει στην ενημέρωση των υπόχρεων  για το περιεχόμενο των ως άνω διατάξεων με κάθε πρόσφορο μέσο.

Εφόσον ο οικείος Δήμος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να αιτηθούν τη διενέργεια καθαρισμού με χρέωση της αντίστοιχης δαπάνης στο όνομά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο οικείος Δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση. Στις παραπάνω περιπτώσεις, μόνη η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει τις προθεσμίες για την διενέργεια καθαρισμού και δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την υποχρέωση καθαρισμού με ίδια μέσα. Η υποχρέωση εκπληρώνεται με την πραγματοποίηση του καθαρισμού και μόνον.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ/ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον οικείο Δήμο, παρελθούσης δε άπρακτης της ως άνω προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της άνω προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο οικείος Δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου.

Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου 5 της απόφασης του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄) εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους της παρ. 4 του άρθρου 5 της απόφασης του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄), η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου, προβαίνει στην διενέργεια αυτοψίας με αξιολόγηση των χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής του χώρου λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη συχνότητα συμβάντων πυρκαγιάς, την κλίση, τη βλάστηση και τη φυτική καύσιμη ύλη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, την πυκνότητα του δομημένου περιβάλλοντος τις υποδομές και δίκτυα, τη γειτνίαση με ευαίσθητες εγκαταστάσεις (όπως ενδεικτικά νοσοκομεία, σχολεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ.), καθώς και με δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα, άλση κ.λπ.).

Ο οικείος Δήμος μετά την έκδοση της βεβαίωσης συνδρομής υψηλού κινδύνου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρεούται, κατά τους ορισμούς του άρθρου 5 της απόφασης του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρ. 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄), σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου για την άρση του κινδύνου με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον απαιτηθεί.

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος βεβαιώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προς τον οικείο Δήμο, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 5 της παρούσας, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο Δήμο προς το σκοπό άμεσης άρσης του κινδύνου.

Για τη διαπίστωση της επείγουσας περίπτωσης και της συνδρομής άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια που ενδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα και την ιδιαίτερα υψηλή επικινδυνότητα, όπως είναι ενδεικτικά,

(α) ο δείκτης επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλός) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

(β) η σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή,

(γ) τα Τακτικά και τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού ή τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα οποία, οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ή την εξάπλωση πυρκαγιάς στην περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη, εφόσον κρίνει απαραίτητο, και τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 της απόφασης Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β΄).

Tags: ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΠΥΡΚΑΓΙΑ
Previous Post

Πώς θα μπαίνουν στο στρατό οι γυναίκες, όλο το σχέδιο

Next Post

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών και τους τρόπους προσέγγισης των Ατόμων, που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

Next Post
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών και τους τρόπους προσέγγισης των Ατόμων, που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών και τους τρόπους προσέγγισης των Ατόμων, που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για το Βελβεντό
  • Μαζί για την Κοζάνη: «Έκδηλη η ταραχή του τέως Δημάρχου, καθώς βλέπει να τρέχουν έργα και δράσεις στον Δήμο Κοζάνης, με χειροπιαστά αποτελέσματα και κοινωνικό όφελος»
  • Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»
  • ΚΚΕ: Να μην εγκατασταθεί Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου στη Νεάπολη, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr