• Latest
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Δημος Κοζανης

Δήμος Κοζάνης: Σε  διαβούλευση το σχέδιο της πρότασης για μια Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

15 Ιουνίου 2020
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

21 Ιουλίου 2025
10ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Λιβαδερό – Μια γιορτή μνήμης, πολιτισμού και χαράς!

10ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Λιβαδερό – Μια γιορτή μνήμης, πολιτισμού και χαράς!

21 Ιουλίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

21 Ιουλίου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου προσφέρει νέες θέσεις εργασίας

21 Ιουλίου 2025

Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου.

21 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος:  «Να αποτραπεί η συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Σερβίων»

21 Ιουλίου 2025
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Νέο Προσοντολόγιο: Για πρώτη φορά διορισμοί στο Δημόσιο για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

21 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους εν όψει καύσωνα από το υπουργείο Εργασίας

21 Ιουλίου 2025
εξετασεις βασεις

Βάσεις εισαγωγής 2025: Ανακοινώνονται την Παρασκευή – Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις

21 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Κύμα καύσωνα στη χώρα: Τι είναι η θερμική εξάντληση – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

21 Ιουλίου 2025
ασθενοφορο

Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε ταράτσα πολυκατοικία

21 Ιουλίου 2025
συνταξιουχοι, συνταξη

Συντάξεις: Κρυφές εκκρεμότητες στον επανυπολογισμό – Ποιους αφορά και τι πρέπει να κάνουν

21 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Κοζάνης: Σε  διαβούλευση το σχέδιο της πρότασης για μια Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

sierafm by sierafm
15 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Δημος Κοζανης
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η μεταλιγνιτική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει. Σημειολογικά, η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από το 2010 με το κλείσιμο της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τ. Μπιρμπίλη. Έκτοτε, η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μειώνεται σταδιακά. Συγκεκριμένα, το 2019 η συμμετοχή αυτή άγγιξε μόλις το 25,4% κατατάσσοντας το λιγνίτη στην τρίτη θέση μετά το φυσικό αέριο (42,33%) και τις ΑΠΕ-νερά (32,27%). Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι μέρες, κατά τις οποίες παρατηρείται μηδενική συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η περιοχή συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά. Οι πιέσεις στην τοπική οικονομία εντείνονται, καθώς ο σταδιακός περιορισμός της λιγνιτικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια επέφερε  τεράστια μείωση στην απασχόληση και το εισόδημα της περιοχής.

Οι εξελίξεις αυτές, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την κατάλληλη προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής, θα επιφέρουν δριμύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan), που θα οδηγήσει την Περιφέρεια στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο εμείς οφείλουμε, να διαμορφώσουμε άμεσα την πρότασή μας, να ορίσουμε τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό μοντέλο με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί  ιδιαίτερα αυξημένους πόρους και κατάλληλη προετοιμασία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να σχεδιάσουμε με συστηματικότητα, αυτογνωσία και διορατικότητα την αναπτυξιακή μας στρατηγική χωρίς το λιγνίτη, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Συνεκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή, θα προχωρήσουμε στη διατύπωση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος με προοπτική δεκαετίας.

Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα εδράζεται σε πρωτοπόρες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προώθησης της παραγωγής και χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που θα συνδυάζει την περιβαλλοντική αειφορία με την οικολογία, την καινοτομία και την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής.

Πρωταρχική  αναγκαιότητα είναι  η άμεση προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, έτσι ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας, πριν μειωθεί ακόμη περισσότερο η λιγνιτική δραστηριότητα και συρρικνωθεί επιπλέον η τοπική οικονομία.

Προκειμένου να καταστεί η περιοχή μας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης, χρησιμοποιώντας  κάθε διαθέσιμο θεσμικό εργαλείο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει σήμερα να διεκδικήσουμε τη θεσμοθέτηση ενός πλέγματος κινήτρων που θα καθιστά την περιοχή ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στον χάρτη των κρατικών ενισχύσεων η περιοχή μας βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από την Κεντρική Μακεδονία.  Το πλέγμα αυτό  θα αφορά σε επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, ώστε να εξασφαλισθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού, αλλά και να αναπτυχθούν όλοι οι παραγωγικοί τομείς της περιοχής και κυρίως όσοι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Επιβάλλεται να καταστήσουμε την περιοχή μας όχι μόνο έναν από τους πιο ελκυστικούς επιχειρηματικούς προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και έναν μοναδικό ανταγωνιστικό τόπο επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διεκδικούμε το αναπτυξιακό ισοδύναμο ,  που θα συναρτά τον χρονικό ορίζοντα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και την κατάργηση των θέσεων εργασίας που αυτή συνεπάγεται, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να διασφαλίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης για την περιοχή.

Ζητούμε τη  διασφάλιση της τροφοδοσίας του συστήματος τηλεθέρμανσης από   εναλλακτική πηγή θερμικής ενέργειας,  πριν την  παύση της λειτουργίας των ΑΗΣ που τις τροφοδοτούν σήμερα.

Καταθέτουμε την Πρόταση μας για μια Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανακύπτουν, αναδεικνύοντας τον Δήμο Κοζάνης σε ισχυρό οικονομικό πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και περιβαλλοντικής αειφορίας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων του τόπου, τους κοινωνικούς φορείς, τους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς, τους επιστήμονες, το Πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά ιδρύματα, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τη νέα γενιά αλλά και κάθε ενεργό πολίτη που στηρίζει τον τόπο του.

Ζητάμε από όλους σας να συμμετάσχετε ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης επί του Σχεδίου της Πρότασης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον της περιοχής και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Καταθέστε  τις προτάσεις σας μεταβαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο

https://cityofkozani.gov.gr/demosies-diabouleuseis

 

 

 

Tags: ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Λαϊκή Συσπείρωση για επίσκεψη Μουσουρούλη

Next Post

Άσκιο: Καταστρέφουν το τσάι. Πρόστιμα από το Δασαρχείο

Next Post
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Άσκιο: Καταστρέφουν το τσάι. Πρόστιμα από το Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
  • 10ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Λιβαδερό – Μια γιορτή μνήμης, πολιτισμού και χαράς!
  • «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου προσφέρει νέες θέσεις εργασίας
  • Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόσφατα σχόλια

  1. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  2. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  3. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  4. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  5. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr