Την ανάγκη μιας γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης όλων των Δήμων και δη των περιφερειακών εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2022 από το βήμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δασταμάνης.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ο κ.Δασταμάνης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στα κριτήρια κατανομής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η ορεινότητα, η οδοποιία δασικών και κτηνοτροφικών περιοχών αλλά και η έκταση ενός Δήμου. «Σε δήμους με μεγάλη έκταση συνεπάγεται μεγάλη διασπορά του πληθυσμού και μάλιστα την ύπαρξη πολλών μικρών και απομονωμένων οικισμών. Οι ανάγκες των οικισμών αυτών καθώς και οι τρέχουσες δαπάνες για το Δήμο είναι τεράστιες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Εκπροσωπώντας μία κατεξοχήν ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θέλω για μια φορά ακόμη να υπογραμμίσω ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ανάγκες για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι Δήμοι χρήζουν έκτακτης χρηματοδότησης, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων προκάλεσε σε όλους τους δήμους της χώρας προβλήματα. Κατανοούμε όμως όλοι μας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα. Για αυτό το λόγο ζητούμε και ανάλογη αντιμετώπιση», τόνισε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Γρεβενών.
Μιλώντας για τα ενεργειακά υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από κατεξοχήν Περιφέρεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται πλέον σε μια διαδικασία συνεχούς περιθωριοποίησης», λέγοντας ότι αυτό φαίνεται τόσο στην πληθυσμιακή συρρίκνωση όσο και στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της. Την ίδια στιγμή, η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και του φυσικού αερίου, καθιστούν, όπως είπε, «ένα εκρηκτικό μείγμα στα οικονομικά θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,θέτοντας υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα και εν κατακλείδι την ίδια τη λειτουργία των Δήμων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
«Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω ηχηρά, την ιδέα σύστασης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας. Το εγχείρημα όμως αυτό χρειάζεται ώθηση τόσο θεσμική όσο και χρηματοδοτική από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης», επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Κλείνοντας, ο Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αν και είναι η μόνη πανελλαδικά που επιτυγχάνει το στόχο της νομοθεσίας για την αξιοποίηση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, δυστυχώς, όπως υπογράμμισε, η απαιτούμενη στήριξη από το κεντρικό κράτος δεν είναι ανάλογη.
«Τα δεδομένα, έχουν αλλάξει άρδην στα οικονομικά στοιχεία των Δήμων, αλλά δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτή είναι η αδικία που νιώθουμε εδώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει, γιατί αν δεν γίνει αυτό, οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να σηκώσουν το πρόσθετο οικονομικό βάρος. Όταν υπογράφηκε η σύμβαση ΣΔΙΤ το 2015, υπογράφηκε με άλλους όρους. Προβλεπόταν στα 25 έτη μία μέση επιδότηση του ΠΔΕ ίση με 38%» είπε ο κ.Δασταμάνης και τόνισε στο τέλος: «Όμως σήμερα τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν και τα τεχνικά της διαχείρισης δεν άλλαξαν. Ζητάμε ρητώς και απλά, η μέση επιδότηση της σύμβασης ΣΔΙΤ, της συνεισφοράς του κράτους δηλαδή, από 38% να πάει στο 50%. Με αυτό, αίρεται έστω και προσωρινά, η σημερινή αδικία».