Γιατί η δημόσια εταιρεία ψαλιδίζει τις εκπτώσεις συνέπειας και προπληρωμής. Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ και τα προβλήματα ρευστότητας. Σκληρές διαπραγματεύσεις και με τις βιομηχανίες για τα τιμολόγια. Προτείνει αυξήσεις 10%.
Προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας και των αυξημένων οικονομικών της υποχρεώσεων καταβάλει η ΔΕΗ. Έτσι, μετά το μπλόκο της κυβέρνησης στις αιτούμενες αυξήσεις των τιμολογίων της, προχώρησε στο «ψαλίδι» των εκπτώσεων που χορηγεί στους καλοπληρωτές πελάτες της.
Αλλά δεν σταματά μόνο στα εκατομμύρια των πελατών της χαμηλής τάσης αλλά προχωρά και στην επιβάρυνση των βιομηχανιών υψηλής τάσης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναζητούν το ελατήριο… που θα εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητα τους στη μεταμνημονιακή εποχή…
Η οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρείας, όσο κι αν δεν το επιβεβαιώνουν δημόσια η διοίκησή της και η κυβέρνηση, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Αναμένεται για το 2018 να ανακοινώσει διεύρυνση των ζημιών της. Παράλληλα, αναζητά τρόπους, αφενός, για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου και αφετέρου, για την πραγματοποίηση δαπανών που είναι αναγκαίες προκειμένου να εξοικονομήσει κόστη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης έκανε γνωστό, ότι το περασμένο διάστημα δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί ευκαιρία για αγορά δικαιωμάτων ρύπων σε προνομιακές τιμές. Περίμενε την προκαταβολή του δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να αποπληρώσει μέρος των δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και για να προβεί σε δαπάνες προμήθειας φθηνών δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.
Η διοίκηση της εταιρείας λοιπόν, μην έχοντας άλλο τρόπο, προχωρά για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Απριλίου σε μείωση από το 15% στο 10% της έκπτωσης συνέπειας που επωφελούνται όσοι πληρώνουν εγκαίρως τις οφειλές τους. Από την ίδια ημερομηνία ψαλιδίζει και την έκπτωση προπληρωμής των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος από το 6% στο 4%.
Από αυτά τα «ψαλίδια» προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.
Τα βιομηχανικά τιμολόγια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της δημόσιας εταιρείας ελήφθη και η απόφαση να προτείνει στις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία υψηλής τάσης, για τα νέα τιμολόγια, αυξήσεις 10%. Οι τιμές ρεύματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι αμετάβλητες από το 2016 και η ισχύς τους έληξε την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, η γενική συνέλευση της ΔEΗ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχε αποφασίσει τη χορήγηση και εκπτώσεων όγκου με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Οι βιομηχανίες είναι προφανές ότι δεν θα ήθελαν αυξήσεις στα τιμολόγια, με δεδομένη και την επιβάρυνση που έχουν γνωρίσει επίσης από τα δικαιώματα CO2. Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι αναμένουν τις επίσημες προτάσεις της δημόσιας εταιρείας.
Πηγή: Euro2day