Πρώτη συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για να αποφασιστεί ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν ώστε να υλοποιηθεί η υπογεγραμμένη “αποεπένδυση” του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα προσπαθήσει να πείσει τα στελέχη της Κομισιόν, ότι το πακέτο μονάδων που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι το κατάλληλο και δεν χρειάζονται αλλαγές.
Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ απεύχονται το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, καθώς αυτές μόνο εύκολες δε θα είναι, δεδομένου ότι για την κατάρτιση της λίστας που έχει παρουσιαστεί στους κοινοτικούς παράγοντες έχουν εξαντληθεί σχεδόν τα περιθώρια και οι όποιες αλλαγές θα φέρουν προβλήματα, τόσο για λόγους οικονομικούς (σχετιζόμενους με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ με το εναπομείναν λιγνιτικό δυναμικό), όσο και πολιτικούς.
Η πρόταση που έχει τεθεί υπόψη των οργάνων της Κομισιόν, περιλαμβάνει τις δυο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη Μελίτη 1 και την άδεια για τη Μελίτη 2, με το «πακέτο» να συμπληρώνεται και από τα ορυχεία που εφοδιάζουν τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι για την κατάρτιση της λίστας έχουν ληφθεί υπόψη και ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί, τόσο σε σχέση με την επενδυτική ελκυστικότητα, όσο και ως προς τα χαρακτηριστικά των μονάδων.
Κι αυτό γιατί οι μονάδες της λίστας αντιπροσωπεύουν ποσοστό 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, βάσει των συμφωνηθέντων και έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το δυναμικό που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της επιχείρηση.
Φυσικά, το μείζον ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτό το «πακέτο» μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού, ακόμα και αν τελικά η DG Comp ανάψει το πράσινο φως, αν δεν βρεθούν αγοραστές το εγχείρημα θα αποτύχει και τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει, άλλωστε, ότι οι φωνές που ζητούν να παραχωρηθούν και υδροηλεκτρικά δεν έχουν σωπάσει.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το market test του Οκτωβρίου θα είναι επιτυχημένο και προς τούτο θα προσκομίσει σήμερα στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι γνωστό ότι, ιδίως από την πλευρά της ΔΕΗ, γίνεται προσπάθεια να μπουν στο παιχνίδι οι Κινέζοι, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, μάλιστα, να απευθύνει και δημοσίως κάλεσμα στη Shenhua να πάρει μέρος στη διαδικασία της αποεπένδυσης. Πέραν της Κίνας, όμως, ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί και από εταιρείες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, που άλλωστε διαθέτουν ήδη ισχυρό λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, τα συγκεκριμένα σχήματα δεν σκοπεύουν να κατέβουν αυτόνομα στο διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά στοχεύουν σε συνεργασίες με επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Πηγή:http://news247.gr/