• Latest
ΗΛΙΟΣ

Δεν φτάνει μόνο το αντηλιακό -Η διατροφή που θωρακίζει τον οργανισμό κάτω από τον ήλιο

22 Ιουλίου 2019
16ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου “Μνήμες Λιγνίτη”

16ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου “Μνήμες Λιγνίτη”

7 Αυγούστου 2025

Ηλιοτρόπιο – Ανθίζοντας Μαζί. Το νέο κέντρο ειδικών θεραπειών στα Γρεβενά

7 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ξεκινά η νέα δράση για voucher βρεφονηπιακής φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027», ύψους 2,3 εκ. ευρώ

7 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Καστοριά: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός – Παραβίασε  περιοριστικούς όρους για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

7 Αυγούστου 2025
Στην κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αίτημα Παράτασης για την καύση σκουπιδιών

7 Αυγούστου 2025
Αιθέρια open – Ευχαριστήρια επιστολή

Αιθέρια open – Ευχαριστήρια επιστολή

7 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Παρασκευή 08 Αυγούστου

7 Αυγούστου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας

7 Αυγούστου 2025
Το ευχαριστήριο της μικρής Αθηνάς στο Δήμαρχο Βοΐου για τις κούνιες

Το ευχαριστήριο της μικρής Αθηνάς στο Δήμαρχο Βοΐου για τις κούνιες

7 Αυγούστου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: «DIONYSOS LIVE» 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: «DIONYSOS LIVE» 

7 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Γρεβενά: Πήγε σε βενζινάδικο κι έκλεψε το ψυγείο!

7 Αυγούστου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΣΥ: Να ανακληθεί η πειθαρχική δίωξη δασκάλας απεργού στην Καστοριά

7 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν φτάνει μόνο το αντηλιακό -Η διατροφή που θωρακίζει τον οργανισμό κάτω από τον ήλιο

sierafm by sierafm
22 Ιουλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΗΛΙΟΣ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλές. Για να προστατευθούμε από τον καυτό ήλιο, εκτός από το να φοράμε καπέλο και αντηλιακό, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και τη διατροφή μας.

Παγωμένα ή απλά δροσερά είναι καλύτερα να καταναλώνονται τα υγρά τις ημέρες με μεγάλες θερμοκρασίες; Και η μπύρα είναι τελικά δροσιστική ή ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος; Διατροφικά πού μπορεί κανείς να προσανατολιστεί για να ενυδατώσει σωστά τον οργανισμό του και παράλληλα να προστατευθεί από τον ήλιο;

Απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα για την εποχή ερωτήματα έδωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διατροφολόγος- βιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Ακολουθούν συμβουλές για το πώς μπορούμε να δροσιζόμαστε κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Σε θερμοκρασίες πάνω από 36, 37, 38 βαθμούς που ξεφεύγει και από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, αρχίζει πια το περιβάλλον να γίνεται αρκετά επιθετικό, και για αυτό το πρώτο που πρέπει να προσέχουμε, σε όποια ηλικιακή ομάδα και να ανήκουμε, είναι η ενυδάτωση, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τις συνθήκες που διαβιούμε, αλλά και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο είναι σίγουρα πάνω από ενάμιση λίτρο, και για άτομα με υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να φτάσει και τα δυόμιση –τρία λίτρα, συμπληρώνει ο βιολόγος. «Για όσους δεν μπορούν να πιουν μεγάλη ποσότητα νερού, εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης, που να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό, είναι αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχα, κάποιο τσάι, ή ακόμα κι ένας χυμός που εκτός από την ενυδάτωση, θα μας βοηθήσει να καλύψουμε και να αναπληρώσουμε και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα, που είναι το κάλιο και το νάτριο».

Όχι παγωμένα τα υγρά
Παγωμένα ή όχι για να δροσιστούμε, είναι το εύλογο ερώτημα για τα υγρά που καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Δροσερά απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος, έτσι ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα από τον οργανισμό και να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει. Η μπύρα, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι δροσιστική, δεν αποτελεί καλή επιλογή για να μειώσουμε τη θερμοκρασία μας, γιατί όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος το αλκοόλ απαιτεί ενέργεια για να καταβολιστεί, άρα ουσιαστικά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και παράλληλα αφυδατώνει, αφού προκαλεί διούρηση.

Όχι λιπαρά φαγητά γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος
Όσον αφορά τα γεύματα μας, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τρόφιμα που να μην είναι ιδιαίτερα «βαριά» ως προς τις θερμίδες τους. «Οπότε λαδερά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, σαλάτα σαν κύριο γεύμα με κάποια πρωτεΐνη, φρούτα, ή ένα γεύμα που να βασίζεται σε έναν απλό υδατάνθρακα όπως πχ κάποιο ρύζι, κάποιο ζυμαρικό. Από πρωτεΐνες, επιλέγουμε το ψάρι ή το κοτόπουλο που είναι οι πιο άπαχες επιλογές κι όχι τόσο πολύ μοσχάρι και χοιρινό και δη με σάλτσες ή μαγειρεμένα με παραδοσιακούς τρόπους που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την πέψη. Γιατί όταν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε λιπαρά, αυτό απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη προσπάθεια για την πέψη και συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας».

Ντομάτα, καρπούζι και φράουλες για ισχυρή προστασία από τον ήλιο

Η ηλιοπροστασία πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με τα γυαλιά ηλίου, τα αντηλιακά και την ομπρέλα. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη διατροφή. Όταν ένας οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την έκθεση στον ήλιο. «Από την μία η ντομάτα και από την άλλη το καρπούζι που κυριαρχούν το καλοκαίρι σαν επιλογές, περιέχουν το συστατικό λυκοπένιο που έχει αντιοξειδωτική δράση (ότι βοηθάει την αντιοξείδωση, την προστασία του οργανισμού από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύει το δέρμα μας). Και βέβαια βιταμίνη C για το καροτένιο που βοηθάει στην ανάπτυξη της μελανίνης, της ουσίας που προστατεύει από τον ήλιο. Τη βρίσκουμε σε καρότα και χρωματιστά φρούτα και λαχανικά όπως πχ βερίκοκα, μάνγκο, χρωματιστές πιπεριές, μελιτζάνες κλπ».

Επίσης, και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, θεωρείται κυρίαρχη για την προστασία του δέρματος. Μία χούφτα σταφίδες, ξερό δαμάσκηνο, ή αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερις και τα συναφή που είναι δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρα πολύ βιταμίνη C και προσφέρουν θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Οι ξηροί καρποί έχουν χρήσιμα συστατικά όπως πχ τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Αντίστοιχα και τα λιπαρά ψάρια και κυρίως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η τσιπούρα, είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων. Οι φράουλες από την άλλη φαίνεται πως αποτελούν ισχυρή ασπίδα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος, αφού είναι πλούσιες σε τανίνες.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΗΛΙΟΣ
Previous Post

Τσιγάρο τέλος σε δημόσιους χώρους -Πού απαγορεύεται το κάπνισμα, πόσο είναι το πρόστιμο

Next Post

Η ελληνική τροφή που θωρακίζει το έντερο και προστατεύει από την οστεοπόρωση

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Η ελληνική τροφή που θωρακίζει το έντερο και προστατεύει από την οστεοπόρωση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 16ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου “Μνήμες Λιγνίτη”
  • Ηλιοτρόπιο – Ανθίζοντας Μαζί. Το νέο κέντρο ειδικών θεραπειών στα Γρεβενά
  • Ξεκινά η νέα δράση για voucher βρεφονηπιακής φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027», ύψους 2,3 εκ. ευρώ
  • Καστοριά: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός – Παραβίασε  περιοριστικούς όρους για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αίτημα Παράτασης για την καύση σκουπιδιών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr