• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Δεν χάνετε βάρος; Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος…

26 Μαΐου 2021
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Πάρος: Νεκρός 23χρονος εποχικά εργαζόμενος στο νησί

22 Ιουλίου 2025
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΣΑΜΙΑ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ

Σιάτιστα: Η Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος στο Μπούρινο

22 Ιουλίου 2025
Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης

Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης

22 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς

22 Ιουλίου 2025
Η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση του NT της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης για το σχέδιο νόμου περί αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων

Η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση του NT της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης για το σχέδιο νόμου περί αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων

22 Ιουλίου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

22 Ιουλίου 2025
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00

22 Ιουλίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Μειώθηκαν τα αποθέματα νερού. Έκκληση ηια οικονομία στην κατανάλωση

ΔΕΥΑΒ: Μειώθηκαν τα αποθέματα νερού. Έκκληση ηια οικονομία στην κατανάλωση

22 Ιουλίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Φλώρινα: Σύλληψη κτηνοτρόφου για παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ – Έπαιρνε επιδότηση για πρόβατα που δεν είχε

22 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

22 Ιουλίου 2025
Πανηγύρι Λευκοπηγής

Πανηγύρι Λευκοπηγής

22 Ιουλίου 2025
Εορτή Αγίας Παρασκευής πόλεως Κοζάνης

Εορτή Αγίας Παρασκευής πόλεως Κοζάνης

22 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν χάνετε βάρος; Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος…

sierafm by sierafm
26 Μαΐου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να χάσουν βάρος, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Μια μελέτη έχει εντοπίσει ένα μόριο στα λιπώδη κύτταρα που θα μπορούσε να είναι ο “υπαίτιος”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λιπώδη κύτταρα των παχύσαρκων ατόμων παρουσιάζουν υψηλότερη έκφραση ενός μορίου που ονομάζεται λυσυλ-οξειδάση (lysyl-oxidase – LOX).

Το LOX σχετίζεται με την ίνωση, ή “ουλές” του λιπώδους ιστού, γεγονός που, όπως έδειξε προηγούμενη έρευνα, μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Katarina Kos, η οποία εργάζεται στην Ομάδα Έρευνας για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες της, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism.

Σύγχρονη “επιδημία” η παχυσαρκία

Θεωρείται ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή είναι οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι σε μια προσπάθεια να χάσουμε τα κιλά.

Αλλά αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να έχουν μεικτά αποτελέσματα: μερικά άτομα βλέπουν τα κιλά να πέφτουν, ενώ άλλοι το βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο. Η νέα μελέτη μπορεί να έχει αποκαλύψει μια εξήγηση γι’ αυτήν τη διαφορά.

Υψηλότερα επίπεδα LOX σε άτομα που είναι παχύσαρκα

Για τις ανάγκες της έρευνας, η δρ. Kos και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δείγματα κοιλιακού ιστού που είχαν ληφθεί από παχύσαρκα άτομα, προτού αυτά υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Συγκριτικά με τα δείγματα ιστών από κοιλιακούς λιπώδεις ιστούς πιο αδύνατων ατόμων, η ανάλυση έδειξε ότι ο λιπώδης ιστός των παχύσαρκων ατόμων είχε μεγαλύτερη έκφραση του μορίου LOX, γεγονός που αποτελεί αιτία της ίνωσης του λιπώδους ιστού.

Σε περαιτέρω έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της έκφρασης LOX οφείλεται στην αύξηση της στέρησης οξυγόνου και της φλεγμονής στα λιπώδη κύτταρα, η οποία συμβαίνει όταν τα λιπώδη κύτταρα γίνονται μεγαλύτερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όταν τα λιπώδη κύτταρα υφίστανται αυτό το είδος στρες, χάνουν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν τις περιττές θερμίδες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος γύρω από σημαντικά όργανα, όπως το συκώτι και η καρδιά, και αυτό συνδέεται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι η ίνωση του λιπώδους ιστού μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα να χάσουν βάρος. “Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ουλές στον λιπώδη ιστό κάνουν αδύνατη την απώλεια βάρους”, τονίζει η δρ. Kos.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μια κάπως μειωμένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνει το στρες στον λιπώδη ιστό. Γνωρίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το σάκχαρο του αίματος και είναι το κλειδί στη διαχείριση του διαβήτη”.

«Πρέπει να φροντίσουμε το λίπος μας»

Επιπλέον, τα ευρήματα της ομάδας δείχνουν ότι η στόχευση του μορίου LOX θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος πρόληψης της ίνωσης των λιπωδών κυττάρων και πιθανόν να καταστήσει την απώλεια βάρους ευκολότερη, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Η δρ. Kos σημειώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό άλλων τρόπων πρόληψης της ίνωσης των λιπώδους ιστού. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι η αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας θα μπορούσε να βοηθήσει.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν ο λιπώδης ιστός πληγεί (δημιουργούνται ουλές, δηλαδή ίνωση), τότε παρά την απώλεια βάρους, μπορεί να μην ανακάμψει πλήρως. Πρέπει να φροντίσουμε τον λιπώδη ιστό μας, ο οποίος μπορεί να σταματήσει να αντεπεξέρχεται εάν καταπονείται όταν παράλληλα αναγκάζεται να απορροφήσει όλο και περισσότερες θερμίδες”.

“Ως ιατρός”, συμπλήρωσε η δρ. Kos, “θα συμβούλευα σωματική άσκηση, ή τουλάχιστον μια ‘βόλτα’ μετά από κάθε κύριο γεύμα, που μπορεί να επιφέρει μεγάλη θετική διαφορά στην μεταβολική μας υγεία”.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Tags: ΔΙΑΙΤΑ
Previous Post

Πιθανό σημάδι διαβήτη αν προσέξετε πρήξιμο σε αυτά τα τρία σημεία του σώματος

Next Post

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca στην Ελλάδα – Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής για την μη χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες

Next Post
κορονοιος εμβολιο

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca στην Ελλάδα – Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής για την μη χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πάρος: Νεκρός 23χρονος εποχικά εργαζόμενος στο νησί
  • Σιάτιστα: Η Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος στο Μπούρινο
  • Μαρκίδες Πούλιου: 50 χρόνια ζωής και δράσης
  • Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  • Η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση του NT της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης για το σχέδιο νόμου περί αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  2. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  3. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  4. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  5. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr