Η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ώς Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
- Το 1/6 του πληθυσμού της γής, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
- 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
- 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
- 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
- 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
- 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Χώρες όπως η Ελλάδα δεν βρίσκονται στις ζώνες άμεσου κινδύνου λειψυδρίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να προσέχουμε και να μεριμνούμε πάντα για την ορθολογική χρήση του νερού και την εξοικονόμηση του με κάθε τρόπο.
Στο Δήμο Κοζάνης η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) φρόντισε μέσα από μία σειρά έργων να εξασφαλίσει καθ’όλο το 24ωρο την επάρκεια παροχής καθαρού νερού για την πόλη και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του, μέσα απο ένα δίκτυο ύδρευσης 1.000.000 μέτρων, περίπου, που τροφοδοτείται απο 98 πηγές και γεωτρήσεις και συνδεμένα 24 αντλιοστάσια και 67 δεξαμενές.
Σε κάθε περίπτωση όπου χρειάστηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έδρασε άμεσα λύνοντας προβλήματα που προϋπήρχαν (π.χ. περιοχή Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου κ.λ.π.- εξασθενές χρώμιο) και αξιοποιώντας δικούς της πόρους καθώς και πόρους διαφόρων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων φρόντισε έτσι ώστε να μη στερηθεί το νερό κανένας οικοσμός του Δήμου Κοζάνης, όσο μακριά και αν βρίσκεται.
Συνεχίζοντας με τη λογική και την τακτική που ακολουθεί από τη μέρα που ιδρύθηκε, φροντίζει καθημερινά για :
τη βελτιστοποίηση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων
τη λειτουργική αρτιότητα του συστήματος
την ελαχιστοποίηση των διαρροών
την άμεση αποκατάσταση των βλαβών
την οικονομικότερη διαχείρηση του συστήματος
την εξάλειψη των παρανόμων συνδέσεων
την μείωση του ποσοστού του μη ανταποδοτικού νερού
την περιβαλλοντική προστασία από την υπεράντληση,
τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονων και πρωτοποριακών έργων που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, και
τη συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν καινοτόμες δράσεις.
Η εξοικονόμηση νερού είναι υποχρέωση όλων μας.
Η αξία και η χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και ο κίνδυνος έλλειψης του, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι μας στην όσο τον δυνατόν καλύτερη χρήση του και στην εξοικονόμηση του.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
To 1992 η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει σε όλους ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος περιβαλλοντικός πόρος που εξαντλείται. Επομένως, η ορθολογική και βιώσιμη χρήση του είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διασφάλιση των μελλοντικών γενεών.
Το 2010 το νερό αναγνωρίσθηκε από τον ΟΗΕ ως ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ το 2015 συμπεριέλαβε το νερό στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs): Υγιεινό νερό και αποχέτευση για όλους. Είναι ο στόχος 6 που αναλύεται σε υποστόχους, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δείκτες για την υλοποίησή τους. Για να υλοποιηθούν, όμως, αυτοί οι στόχοι θα πρέπει το νερό να είναι εκτός από υγιεινό και άφθονο, σε προσιτή τιμή ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα αυτό. Μάλιστα, οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να απολαμβάνουν νερό ποιότητας ανάλογης με αυτήν που απολαμβάνουν οι σημερινοί πολίτες έχοντας ταυτόχρονα και απρόσκοπτη πρόσβαση στο φυσικό αυτό αγαθό.
Στην Ελλάδα οι 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που δραστηριοποιούνται στους Δήμους πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε άφθονο και υγιεινό νερό. Με έργα πολλών δισ. ευρώ σε ύδρευση, αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς, εργαστήρια που ελέγχουν επιστημονικά την ποιότητα του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διεθνή πρότυπα και τιμολόγια που λαμβάνουν υπόψη τις ευάλωτες ομάδες πολιτών εγγυώνται ότι κανείς πολίτης της περιφέρειας της χώρας μας δεν θα στερηθεί το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό. Κανείς δεν θα μείνει πίσω.
Ταυτόχρονα, με ενημερωτικές καμπάνιες και συμμετοχή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση οι Δ.Ε.Υ.Α. επιχειρούν να διαμορφώσουν «κουλτούρα νερού» ώστε ο σεβασμός του πολύτιμου αυτού περιβαλλοντικού πόρου να ξεκινάει από την παιδική ηλικία με στόχο να εμπεδωθεί ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση.
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) με μέλη της 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, συμμετέχει φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, συνδιοργανώνοντας στη Θεσσαλονίκη (ΚΕΔΕΑ), στις 22 Μαρτίου, με το Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ), την Ε.ΥΔ.Α.Π, την Ε.Υ.Α.Θ, και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διεθνές Forum με θέμα: «Νερό και αποχέτευση: Κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας». H εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, θα συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι φοιτητές, πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες και εργαζόμενους από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, που σκέπτονται, δρουν και εργάζονται για το νερό, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 για το Νερό και την Αποχέτευση. Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου θα παρουσιάσει την προσέγγιση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την υλοποίηση του Στόχου, καθώς και τις ενέργειες και δράσεις των Δ.Ε.Υ.Α. προς την κατεύθυνση αυτή. Σε στρογγυλό τραπέζι για την εφαρμογή του στόχου 6 και των υποστόχων από τις Δ.Ε.Υ.Α. θα συμμετέχει ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής Περιβάλλοντος της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας.