Η θητεία της απερχόμενης διοίκησης της ΕΟΓ ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια χρόνου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και περισσότερες δράσεις.
Ξεκινήσαμε από τα τέλη του 2017 και φτάνουμε μέχρι τις αρχές του 2021.
Ξεκινώ και θα σας πω επιγραμματικά χωρίς να πλατιάσω και να κουράσω το σώμα της Γενικής Συνέλευσης.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα τέλη του 2017 οι δράσεις της ΕΟΓ έχουν ως εξής:
1) Στα τέλη Νομβρίου 2017 ελήφθη στα γραφεία της ΕΟΓ έγγραφο παραχώρησης του Κέντρου Ελληνικής Γούνας από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου (Ε.Τ.Α.Δ.)
2) Κατατέθηκε πρόταση δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ με θέμα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ, ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ» το οποίο και πραγματοποιήθηκε και εκγρίθηκαν 8.000,00 Ευρώ από Περιφέρεια και I.F.F.. Τα υπόλοιπα έξοδα τα κάλυψε η ΕΟΓ.
3) Διοργανώσαμε Ημερίδα με τα ΕΒΕ Καστοριάς, ΕΒΕ Κοζάνης, Περιφέρεια, Δήμο Βοϊου, Δήμο Καστοριάς, Δήμο Άργους, Δήμο Νεστορίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να ξαναγίνει ο φάκελος τον οποίο ξανακαταθέσαμε στο Υπ. Πολιτισμού για την ένταξη της γούνας στο Εθνικό Ευρετήριο προϊόντων. Ακόμη περιμένουμε απάντηση.
Περνάμε τώρα στο 2018
4) Συνάντηση με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την ενίσχυση του Πολιτικού lobing της ΕΟΓ.
5) Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Κατρούγκαλο, με θέμα η απαγόρευση του εμπορίου γούνας στην Ινδία, το αποτέλεσμα ήταν η αποτροπή της απαγόρευσης.
6) Συμμετοχή στη συνέδριο της ΕΣΕΕ
7) Συμμετοχή στις εκλογές της ΕΣΕΕ και στο 40 Συνέδριο της ΕΣΕΕ, με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης».
Συμμετείχα σε πάνελ με θέμα, το επίκαιρο μέχρι και σήμερα, «Η συνεργασία παράγοντας επιτυχίας».
8) Διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζωών, το συνέδριο «Το παρόν και το Μέλλον της Γούνας»
9) Διοργανώσαμε την ημερίδα «Η αλήθεια για την γούνα και τα δικαιώματα των ζώων» (Truth about Fur & Animal Rights). Σκοπός της ημερίδας ήταν η σωστή ενημέρωση σχετικά με την γούνα, ως προϊόν και τα δικαιώματα των εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων.
10) Συμμετοχή στην ετήσια γενική συνέλευση (Annoual General Meeting 2018) της Fur Europe
11)Για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε το 4ο Summer School
12) Διοργανώσαμε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδίου μόδας, όπου η συμμετοχή των νέων σχεδιαστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
13) Αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία έθιγε τα συμφέροντά μας.
14) Αναδείξαμε το θέμα της μη αποδοχής της πλαστικής γούνας στις διάφερες χωματερές της Ευρώπης. Φτάσαμε μέχρι την κομισιόν, που με τους Ευρωβουλευτές μας κατορθώσαμε σήμερα να μιλάμε για απαγόρευση προϊόντων, που προέρχονται από συνθετικές ίνες .
15) Εκδόσαμε το βιβλίο του ειδικού συνεργάτη της ΕΟΓ του κ. Νίκου Ρίζου, με θέμα «Η Τέχνη της Γούνας από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό μέχρι και σήμερα». Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα με την συνδρομή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς.
16) Κλιμάκιο της ΕΟΓ μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετέχει στο THIS Is FUR και ταυτόχρονα να αναδείξει στους Ευρωβουλευτές καίρεα θέματα όπως :
Α) Αντιμετώπιση των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.
Β) Ενημέρωση για το πρόγραμμα WELFUR – FURMARK
Γ) Η μη ένταξη των μινκ στην λίστα των επεμβατικών ειδών της Ε.Ε.
Δ) Ενημέρωση του Έλληνα εκπροσώπου για θέσεις και δράσεις της Ελληνικής γουνοποιίας.
17) Πραγματοποιήσαμε ταξίδι στο Ισραήλ, με στόχο, αφού κάναμε συναντήσεις σημαντικές με εκπροσώπους και φορείς, κατορθώσαμε να αποσύρουμε, για άλλη μια φορά, το νομοσχέδιο που αφορούσε την απαγόρευση της γούνας.
18) Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με πολλά Υπουργεία, Πρεσβείες, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων και με το Enterprise Greece.
19) Εγκρίνεται το πρόγραμμα LIFE ATIAS. Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την εντόπιση και την περισυλλογή των μινκ, εκείνα που απελευθερώθηκαν το 2010 από ακτιβιστές.
Ένα πρόγραμμα με Ευρωπαϊκά κονδύλια σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θράκης, Αποκεντρωμένη Δυτικής , Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με την ΚΟΜΜΑ.
20) Συμμετοχή στο This is Fur για άλλη μια φορά και έγινε ξανά συζήτηση για την ένταξη της συνθετικής γούνας στα υπό απαγόρευση πλαστικά προϊόντα.
21) Δωρεάν μηχανήματος απολύμανσης αέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επιφανείς συνάδελφοι από την Σιάτιστα και το σύνολο των Συνδέσμων.
Με τα χρήματα που περίσσεψαν αγοράστηκε ιατρικό υλικό, που χορηγήθηκε στα Κέντρα Υγείας Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Σιάτιστας και Τσοτυλίου.
22) Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες ημερίδες σε Καστοριά και Σιάτιστα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS.
23) Σε συνεργασία με τον Προφήτη Ηλία Καστοριάς κατορθώσαμε να καταργήσουμε τον φορολογικό αντιπρόσωπο.
24) Με την βοήθεια του Διευθυντή κ. Κουτσαλιάρη, μπορέσαμε να πάρουμε περαιτέρω παράταση της προθεσμίας επανεξαγωγής των εμπορευμάτων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης προς εξαγωγή.
25) Ένταξη του κλάδου της Γούνας στους πληττόμενους ΚΑΔ. Θέλω να τονίσω ότι ο κλάδος ήταν ενωμένος μαζί με τα Επιμελητήρια.
26) Εγκρίνεται το Πρόγραμμα από το Υπουργείο Ανάπτυξης «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Όλο το διάστημα των τριών χρόνων, σχεδόν σε καθημερινή βάση είχαμε να κάνουμε κάτι.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους Επιστημονικούς Συνεργάτες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους .
Αφήνουμε Ταμείο περίπου 33.000,00 Ευρώ , ένα πρόγραμμα ύψους 2.500.000,00 Ευρώ LIFE ATIAS, ένα πρόγραμμα ύψους 1.500.000 Ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης –Κατάρτιση- Πιστοποίηση Εργαζομένων – Εργοδοτών.
Θέλω να τονίσω ότι από την IFF είχαμε περικοπές γύρω στις 65.000,00 Ευρώ, λόγω κρίσης χρηματικής.
Είναι να παίρνουμε γύρω στις 2.500,00 Ευρώ από δράσεις που κάναμε για την IFF και αν τα προσθέσουμε όλα μαζί, φτάνουμε στο ποσό των 100.000,00 Ευρώ. Δηλαδή το ταμείο που παραλάβαμε από την προηγούμενη Διοίκηση, που ήταν γύρω στις 105.000,00 Ευρώ.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την γραμματεία της ΕΟΓ, που στάθηκε δίπλα μου βοηθώντας με να κατορθώσουμε να πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις δράσεις που ανέφερα.
Ευχαριστώ πολύ.