• Latest
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας

Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας

10 Φεβρουαρίου 2024
Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

11 Σεπτεμβρίου 2025
“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

11 Σεπτεμβρίου 2025
Σοφία Ζαχαράκη

Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

11 Σεπτεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025

11 Σεπτεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

11 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

11 Σεπτεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Καστοριά: Συνελήφθη 26χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

11 Σεπτεμβρίου 2025
Διανεμήθηκαν από αστυνομικούς των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας Ενημερωτικά Φυλλάδια Τροχαίας και Σχολικών Προγραμμάτων

Στους Αγιασμούς των Σχολείων ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

11 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλακοπίτη και Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL)

11 Σεπτεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός στο Γυμνάσιο- Λύκειο Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Μήνυμα Δημάρχου Βοΐου, κ. Χρήστου Ζευκλή, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

11 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας

sierafm by sierafm
10 Φεβρουαρίου 2024
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
0
SHARES
388
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε δημοπράτηση βγήκε το μεγάλο ενεργειακό έργο για την σύνδεση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς ενώνωντας τις τηλεθερμάνσεις των πόλεων της περιοχής δημιουργείται ένας “ιστός” μεταφοράς της τηλεθέρμανσης σε όλες τις πόλεις που έχουν δίκτυο.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης και το κόστος με τον ΦΠΑ φτάνει τα 52,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 42 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου.

Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν το έργο υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2024 τότε θα μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις μέχρι το τέλος του 2026.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 16,2 χιλιόμετρα αγωγών που θα μεταφέρουν και θα διασυνδέουν την τηλεθέρμανση Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο Θα χρηματοδοτηθεί από από πιστώσεις του Ε.Π. “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” (ΠΕΚΑ) της Προγραμματικής Περιόδου (ΠΠ) 2021-2027 “Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή” στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Κατασκευή – εκσυγχρονισμός δικτύων τηλεθέρμανσης» με τίτλο «ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΑΡ. ΑΝ. ΤΘ 0464/2023» και από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ της ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ σε βάρος του Κωδικού Προϋπολογισμού ΚΑ 15-01-00-2406.

Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει δυνάμει της με αριθμό 061/2023 εγγραφής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022. Η ανάληψη Νομικής δέσμευσης με τον Αναθέτοντα Φορέα δεν θα λάβει χώρα προ της έκδοσης Απόφασης ένταξης για χρηματοδότηση του έν λόγω έργου στο πλαίσιο της από 17.05.2023 Πρόσκλησης ΕΥΔ ΥΠΕΚΑ 1.1.54.1. ΟΠΣ ΕΣΠΑ- 1687 ΑΔΑ:99ΒΤ46ΜΤΛΡ-ΚΥΡ και την έκδοση σχετικού Ενάριθμου έργου για την διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλιων από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το αντικείμενο του έργου

Με το έργο αυτό η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης συνδέεται λειτουργικά με το Eνιαίο Διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας – Αμυντάιου με στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο, όσο και μετά την απόσυρση των υφισταμένων λιγνιτικών μονάδων της περιοχής σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος υπόγειων χαλύβδινων εργοστασιακά προμονωμένων αγωγών μεταφοράς υπέρθερμου νερού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13941:2019 ( District heating pipes – Design and installation of thermal insulated bonded single and twin pipe systems for directly buried hot water networks) από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και το αντλιοστάσιο μεταφοράς εντός ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς στα κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς & διανομής της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης στη περιοχή Κασλά της πόλης Κοζάνης.

Η ονομαστική ικανότητα μεταφοράς θερμικής ισχύος προβλέπεται να ανέλθει στα 195MWth, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη αιχμή του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης , καθώς και την θερμική απαίτηση λόγω των μελλοντικών επεκτάσεων του συστήματος στην Κοζάνη και σε όμορους οικισμούς.

Συνοπτικά περιλαμβάνονται:

(α) Νέος αγωγός μεταφοράς υπέρθερμου νερού ονομαστικής διαμέτρου DN700mm/Φ900mm αποτελούμενος από αγωγό προσαγωγής και επιστροφής (διπλός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του νέου αγωγού DN700mm ανέρχεται σε ~ 8,32km και ξεκινά από τις εγκαταστάσεις διασύνδεσης στον ΑΗΣ Καρδιάς έως και την διασύνδεση στο υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς της τηλεθέρμανσης Κοζάνης εντός περιλαμβανόμενου στο παρόν έργο βανοστασίου, σε θέση Β-ΒΔ του οικισμού Δρεπάνου.

(β) Νέος αγωγός μεταφοράς ονομαστικής διαμέτρου DN600mm/Φ800mm αποτελούμενος από αγωγό προσαγωγής (μονός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του νέου αγωγού DN600mm ανέρχεται σε 7,85km περίπου συνδέοντας το νέο βανοστάσιο με τις κύριες εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης στην περιοχή ΚΑΣΛΑΣ της πόλης Κοζάνης.

(γ) Δύο νέα τμήματα νέων αγωγών μεταφοράς ονομαστικής διαμέτρου DN4500mm/Φ6300mm αποτελούμενων από αγωγό προσαγωγής και επιστροφής (διπλός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του δύο τμημάτων DN450mm ανέρχεται σε 1,02km περίπου η κατασκευή των οποίων είναι απαραίτητη για την διασύνδεση των νέων με τους υφιστάμενους αγωγούς.

(δ) Για την διασφάλιση της λειτουργικότητας του έργου προβλέπεται η κατασκευή βανοστασίου το οποίο χωροθετείται εντός του αγροκτήματος Δρεπάνου Κοζάνης, σε έκταση η οποία ήδη βρίσκεται στην κυριότητα της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης.

Με τον παραπάνω σχεδιασμό του συστήματος μεταφοράς η τροφοδότηση του συστήματος τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια θα γίνεται πλέον από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή ΑΗΣ Καρδιάς. Με την παρεμβολή του βανοστασίου στην περιοχή Δρεπάνου και εφόσον οι εγκαταστάσεις ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ακόμη σε λειτουργία θα είναι δυνατή η τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Οι προμονωμένμοι αγωγοί μεταφοράς θα είναι χαλύβδινοι, προμονωμένοι κατά EN 253:2019 με μόνωση από πολυουρεθάνη (PUR) και προστατευτικό περίβλημα από πολυαιθυλένιο (ΡΕΗ), κατάλληλοι για εγκατάσταση απευθείας στο έδαφος, ονομαστικής διαμέτρου DN700/Φ900, DN600/Φ800 ενώ για τις συνδέσεις με τους υφιστάμενους αγωγούς DN450, DN450 /Φ630.

Το μέσο μεταφοράς θα έχει ονομαστική θερμοκρασία προσαγωγής 120°C, εποχιακή διακύμανση της θερμοκρασίας αυτής από 900 – 1200, ενώ η θερμοκρασία επιστροφής του νερού προς επαναθέρμανση θα κυμαίνεται μεταξύ 500-70°C. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αγωγών του δικτύου μεταφοράς θα είναι σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για υπόγειους σωλήνες τηλεθέρμανσης – πρότυπο ΕΝ 253.

Οι αγωγοί μεταφοράς θα εγκατασταθούν σε όλο σχεδόν το μήκος υπόγεια. Στους προμονωμένους αγωγούς μεταφοράς προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ανίχνευσης διαρροών. Προβλέπονται κανάλια ελέγχου του κάθε εντοπιστή (fault locator) μήκους τουλάχιστον 2,5Km.

Για τη λειτουργία των εντοπιστών προτείνεται η ηλεκτρική τους τροφοδότηση από το δίκτυο Χ.Τ. των εγκαταστάσεων της τηλεθέρμανσης, για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν εντός των εγκαταστάσεων.

Ypodomes.com

Tags: ΑΜΥΝΤΑΙΟΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚοζάνηΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Previous Post

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην λαϊκή αγορά Κοζάνης

Next Post

Απατεώνες παριστάνουν υπαλλήλους δήμου & ζητούν πρόσβαση σε προσωπικούς υπολογιστές

Next Post
ΑΠΑΤΗ

Απατεώνες παριστάνουν υπαλλήλους δήμου & ζητούν πρόσβαση σε προσωπικούς υπολογιστές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή
  • “Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση
  • Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025
  • Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr