ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 2025
Στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας πραγματοποιεί κατά το διάστημα από 13 Ιανουαρίου έως 13 Ιουνίου 2025 τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:
1.« Το παιχνίδι στην αρχαία ελληνική κοινωνία»
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το παιδικό παιχνίδι στην αρχαιότητα, τη μεγάλη παιδαγωγική σημασία που του απέδιδαν και την αδιαμφισβήτητη διαχρονική του αξία. Παρουσιάζονται διάφορα είδη παιχνιδιών-αντικειμένων, πολύ συχνά παρόμοιων με των σημερινών, καθώς και διάφορα ομαδικά παιχνίδια που παίζονταν σε εξωτερικούς χώρους, αρκετά από τα οποία επιβίωσαν μέχρι τις μέρες μας. Στη δράση που ακολουθεί , τα παιδιά θα αναβιώσουν με ενθουσιασμό ένα από τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια!
Υλοποίηση : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
- «Ιστορίες από την Οδύσσεια: οι νέες απίθανες περιπέτειες του Οδυσσέα»
Με αφορμή τη διδασκαλία της Οδύσσειας στο Δημοτικό αλλά και στην Α΄ Γυμνασίου, αξιοποιείται ο θαυμαστός κόσμος των περιπετειών του Οδυσσέα , ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους και κυρίως να καλλιεργήσουν με ευχάριστο βιωματικό τρόπο σημαντικές δεξιότητες όπως φαντασία, διαίσθηση, πνευματώδες χιούμορ, αυτοέκφραση και δημιουργική γραφή. Ο Οδυσσέας ξεκινάει για νέες περιπέτειες!
Υλοποίηση : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
- «Διατροφή και μαγειρική των αρχαίων Ελλήνων»
Το πρόγραμμα στοχεύει στην επαφή των μαθητών με μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά του πολιτισμού και του υλικού βίου των αρχαίων Ελλήνων, που είναι ο ζωτικής σημασίας κόσμος της τροφής. Ειδικότερα, τα παιδιά μαθαίνουν για το τι έτρωγαν και τι έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες, ποιες από τις σημερινές τροφές δεν υπήρχαν στην εποχή τους, ποια ήταν τα αγαπημένα τους φαγητά, με ποιους τρόπους μαγείρευαν, ποια τα διάφορα σκεύη που χρησιμοποιούσαν, τι συνταγές μας έχουν σωθεί και τέλος τι ήταν τα συμπόσια και ποιες οι καθημερινές συνήθειές τους στο τραπέζι. Το διασκεδαστικό και εποικοδομητικό θέμα θα ολοκληρωθεί με μια «μαγειρική εμπειρία» που θα απολαύσουν πραγματικά τα παιδιά!
Υλοποίηση : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
- «Γνωριμία με το αρχαίο ελληνικό θέατρο»
Με αυτό το πρόγραμμα επιδιώκεται μια πρώτη γνωριμία των μαθητών με την ανώτερη φιλοσοφία και τον μοναδικό πολιτισμό του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, καθώς και η σύνδεσή του κατ’ επέκταση με τη σημερινή εποχή. Τα παιδιά μαθαίνουν για την μορφή και την λειτουργία του αρχαίου θεάτρου, την μεγάλη διδακτική και ηθική του αξία καθώς και για τις σημαντικότερες γιορτές των αρχαίων Ελλήνων στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονταν οι θεατρικές παραστάσεις. Στο τέλος, τα παιδιά καλούνται να γίνουν τα ίδια ηθοποιοί και να παίξουν σε ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας!
Υλοποίηση : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
- «Από τους Ήρωες του χθες στους Υπέρ-ήρωες του σήμερα»
Από τον Ηρακλή στην Αταλάντη, από την Ιωάννα της Λωρραίνης στους Τρεις Σωματοφύλακες, από τον Κολοκοτρώνη στη Μπουμπουλίνα και από τον Σπάϊντερ-Μαν στη Γουόντερ-Γούμαν. Ας μιλήσουμε για τα μυθικά/φανταστικά και ιστορικά πρόσωπα που έχουν συναρπάσει με τις ιστορίες και τα κατορθώματα τους μικρούς και μεγάλους. Άραγε μπορούμε να γίνουμε και εμείς Ήρωες;
Υλοποίηση : Παπαδόπουλος Ανδρέας, Βιβλιοθηκονόμος
- «Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: ιστορία, θησαυροί και λειτουργία»
Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη και την ιστορία της από την αρχή της συγκρότησής της μέχρι την οργάνωση και την σύγχρονη λειτουργία της, με παρουσίαση των αποθησαυρισμένων παλαιών βιβλίων και συλλογών και κατατοπιστική ξενάγηση στους χώρους της.
Υλοποίηση : Λιάμας Δημήτριος, Βιβλιοθηκονόμος.
Συμμετοχή στα προγράμματα κατόπιν ραντεβού
στο τηλ. 2465021261 (υπεύθυνος Ανδρέας Παπαδόπουλος).
Τα προγράμματα διεξάγονται καθημερινά εκτός Τετάρτης,
από 09:00π.μ. έως 13:00μ.μ. και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές
από Δ΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου. Εφόσον υπάρξει
ενδιαφέρον, κάποια προγράμματα κατόπιν σχετικής προσαρμογής τους,
μπορούν να παρακολουθηθούν και από μαθητές Λυκείου.