Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, που διεξήχθη την Τετάρτη 22-06-2022 στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα, στην οποία συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θέματα Μηχανικών της Εορδαίας και θέματα υποδομών και ανάπτυξης της περιοχής.
Καθώς η πόλη της Πτολεμαΐδας, δε διαθέτει ξεχωριστή εκπροσώπηση μέσω κάποιας Επιτροπής, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, απόφαση της Διοίκησης και του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Νικολάου Συλλίρη, προκειμένου να τιμήσει τους συναδέλφους της Εορδαίας, ήταν η διεξαγωγή μιας διευρυμένης Διοικούσας Επιτροπής, με συμμετοχή τόσο των πολιτικών του Νομού, που με το θεσμικό τους ρόλο και τις ουσιαστικές τους παρεμβάσεις, συνέβαλαν στο διάλογο που αναπτύχθηκε, όσο και συναδέλφων μηχανικών, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τη συνεδρίαση.
Την Διοικούσα Επιτροπή τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής του Ν. Κοζάνης, κα Καλλιόπη Βέττα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κος Κασαπίδης Γεώργιος με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Μετάβασης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κο Στέργιο Κιάνα και την Αντιπεριφερειάρχη Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κα Ντιό Ευφροσύνη, ο Δήμαρχος Εορδαίας, κος Πλακεντάς Παναγιώτης με τους συνεργάτες του, μέλη του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας και μέλη του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές του Ν. Κοζάνης, κος Στάθης Κωνσταντινίδης και κα Παρασκευή (Βίκυ) Βρυζίδου, συγχαίροντας αμφότεροι τη Διοίκηση του ΤΕΕ για την πρωτοβουλία της.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στο διττό ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στα πολύ σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις επαφές που καθιέρωσε η νέα Διοίκηση του Τμήματος, τόσο με τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποφασιστικό ρόλο (Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας κτλ), όσο και με όλους τους δημόσιους φορείς της περιοχής, η ορθή λειτουργία των οποίων είναι προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρώτη το λόγο πήρε η Βουλευτής του Ν. Κοζάνης, κα Καλλιόπη Βέττα, η οποία αναγνώρισε στο θεσμό του ΤΕΕ έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που ανέδειξε τα προβλήματα που προέκυψαν από το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης. Η κα Βέττα, η οποία επισκέφτηκε για δεύτερη φορά πριν λίγες ημέρες το Τμήμα του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και στις συνεχείς αυξήσεις που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τους μηχανικούς και τις τεχνικές εταιρείες, ενημέρωσε το ακροατήριο για όλες τις παρεμβάσεις που έκανε για προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των Μηχανικών (εξίσωση πτυχίων κολεγίων, συνταξιοδοτικό, αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών, δικαιώματα χημικών μηχανικών στην εκπαίδευση κα) και επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στο Νομό όσο και στην Εορδαία. Αναφέρθηκε στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ, στις αποκαταστάσεις των εδαφών της ΔΕΗ, στην ανάγκη για αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην ανάγκη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ονομασίες ΠΟΠ και στην απουσία της ρήτρας απολιγνιτοποίησης προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Περιφερειάρχης, κος Κασαπίδης Γιώργος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τη Διοίκηση του ΤΕΕ για την πρόσκληση που του απηύθυνε για συμμετοχή στη συνεδρίαση. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, που επηρεάζει την εκτέλεση των δημοσίων έργων στη χώρα μας, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών φρενάρουν την ομαλή εκτέλεση των έργων και οδηγούν σε αδιέξοδο τους εργολάβους, γεγονός που παρακολουθεί στενά και ο ίδιος και δήλωσε βέβαιος ότι άμεσα θα δοθεί μία λύση από την ελληνική Κυβέρνηση. Ειδικά ως προς την περιοχή της Εορδαίας, αναφέρθηκε στη νέα, υπερσύγχρονη και πράσινη ΒΙ.ΠΕ στην περιοχή της Αναρράχης, στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ως Περιφερειακή Αρχή ως προς τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, στο εμβληματικό για την ενδοπεριφερειακή συνοχή έργο της κατασκευής της σήραγγας της Κλεισούρας, στο μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε 94 επιχειρήσεις και στο πιο κρίσιμο περιβαλλοντικά έργο της περιφέρειας, αυτό της ολοκλήρωσης των εργασιών για τη μεταφορά των λυμάτων της ανατολικής Εορδαίας, που σήμερα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη λίμνη Βεγορίτιδα, στο βιολογικό καθαρισμό.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας, κος Πλακεντάς Παναγιώτης, συνεχάρη με τη σειρά του τη Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την τιμητική συνεδρίαση που πραγματοποίησε στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πρότεινε η πρωτοβουλία αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε πρωτίστως στις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση και στην ανάγκη παράτασης των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς και στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν ως δημοτική αρχή για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας για τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την απορία του για το μέλλον των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ενημέρωσε το ακροατήριο για το αίτημα που απηύθυνε ο Δήμος στη ΔΕΗ, για την παραχώρηση του οικισμού της ΔΕΗ, ώστε να αξιοποιηθεί είτε ως πόλος καινοτομίας, είτε σε σχέση με το ΒΙΟΠΑ, είτε για τη φιλοξενία εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, μέ χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος. Αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει για τις επιχειρήσεις της περιοχής η σιδηροδρομική σύνδεση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ενημέρωσε το σώμα για τις δυσκολίες ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής της πόλης, ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο 1500 οικόπεδα, για την προοπτική κατασκευής κλειστής λαϊκής αγοράς στην πόλη και για την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου με μηχανικούς. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στην άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι οι 75 ανεμογεννήτριες που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στον κάμπο της ανατολικής Εορδαίας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις προς όφελος των αγροτών της περιοχής (κατασκευή φράγματος και αρδευτικού) και που θα ακυρωθούν στην πράξη με τη μόνιμη εγκατάσταση εκεί των ανεμογεννητριών, καθώς εξαιτίας τους θα περιοριστεί δραματικά η πρωτογενής παραγωγή.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του κου Τσακμάκη Παναγιώτη και του κου Ακτενίζογλου Κλεάνθη, που, ως πρώην (και εν αναμονή των νέων αρχαιρεσιών του Συλλόγου) Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας ο μεν πρώτος, εξέφρασε την αγωνία του για την εργασιακή προοπτική των νέων μηχανικών στην περιοχή και για το μεγάλο κύμα φυγής των νέων επιστημόνων, κυρίως προς το εξωτερικό, που παρατηρείται και ο δεύτερος, ως Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απολιγιτοποίησης, δήλωσε την ανάγκη τόσο συγκράτησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, όσο και στήριξης των νέων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση από τη μεριά του κράτους της εργασίας και όχι με επιδοτήσεις της ανεργίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, παρουσίασε εν συντομία στους παριστάμενους τα αποτελέσματα του έργου της ομάδας εργασίας του Τμήματος που αφορούν στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη σε άλλα προϊόντα, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κο Κασαπίδη για τη χρηματοδότησή του, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.) Δυτικής Μακεδονίας – Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών.
Στην πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου «Παντελίδης», είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες και να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων. Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, δρώντας ως συνδετικός κρίκος όλων των φορέων της περιοχής θα εργαστεί, ώστε να αναδειχτούν όλα τα προβλήματα της περιοχής και να βρεθούν λύσεις προς όφελος των μελών του και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.