Την έγκριση του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας –ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε- έλαβε το αίτημα της Κέρκυρας , για την μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων για μηχανική επεξεργασία ,στο εργοστάσιο που λειτουργεί στην περιοχή της Κοζάνης.
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε Δημοσθένης Μαυρίδης, η Κέρκυρα έχει ζητήσει την μεταφορά 60.000 τόνων ετησίως για την επόμενη τριετία 2020-2022 και με βάση την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας , δίνεται το «πράσινο φως» να προχωρήσει και η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και της αλλαγής της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου στην περιοχή της Κοζάνης, προκειμένου να αυξηθεί από 120.000 σήμερα σε 150.000 τόνους ,η δυνατότητα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η Δυτ. Μακεδονία επεξεργάζεται σήμερα 89.000 τόνους απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΔΙ. Α. ΔΥ. ΜΑ και εφόσον αυξηθεί η δυναμική της χωρητικότητας του σε 150.000 τόνους ,θα εξετασθεί και το αίτημα της Κέρκυρας για 60.000 τόνους ετησίως , με βάση την δυνατότητα επιπλέον μεταφοράς απορριμμάτων, για μηχανική επεξεργασία στην περιοχή.
«Δεν μετατρέπεται σε χαβούζα όλης της χώρας η Δυτική Μακεδονία, γιατί πρόκειται για επεξεργασία και όχι για ταφή σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε και Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς , ενώ απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης για το κόστος των δημοτικών τελών σχετικά με τα απορρίμματα που πληρώνουν οι κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας, επεσήμανε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταρτισθεί ένα πλάνο δράσης , προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 64 ευρώ τον τόνο, έχοντας και την επιδότηση του 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .»
Σε ότι αφορά την συμφωνία και την αποδοχή της μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη για επεξεργασία, σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου, αποφασίσθηκε η καταβολή αντισταθμιστικών ωφελειών που προκύπτουν για την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ , η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια μηχανήματος αντίστροφης ώσμωσης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ του οποίου τις υπηρεσίες πληρώνει σήμερα η Εταιρεία με 9.000 ευρώ το μήνα, την χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός 4ου κυττάρου-Χ.Υ.Τ.Α, προϋπολογισμού 2 έως 2, 5 εκατ. Ευρώ και την επέκταση στην διαχείριση των ογκωδών στο χώρο που είναι οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας , συνολικής αξίας 150.000 ευρώ.
ΕΡΤ Κοζάνης- Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης