Με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η διαδικασία απαγγελίας της απόφασης στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον 19χρονο Άλκη Καμπανό τα ξημερώματα της πρώτης Φεβρουαρίου στην περιοχή της Χαριλάου.
Οι δώδεκα νεαροί που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη – οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.
Η σημερινή 49η συνεδρίαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης – που ξεκίνησε με την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας ως προς την απόρριψη ή μη των ελαφρυντικών περιστάσεων – αναμένεται να είναι μαραθώνια.
Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε κανέναν κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
Πιο αναλυτικά, η Κυριακή Κλιάμπα ανέφερε:
Μέσα στην αίθουσα αυτή ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη συγνώμη, αλλά ήταν μία ξερή λέξη, χωρίς συναίσθημα που δείχνει την ειλικρινή μεταμέλεια. Κανένας δε μας είπε μέσα στην αίθουσα αυτήν, τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα. Οι κατηγορούμενοι δεν επέλεξαν να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους αυτοβούλως, αλλά πριν παραδοθούν, συμβουλεύτηκαν δικηγόρος. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους νεαρής ηλικίας, οι οποίες, ωστόσο, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ορίζουν τη ζωή τους.
Δε διακρίνεται ανωριμότητα και επιπολαιότητα όπως τις ορίζει ο νόμος για την απόδοση ελαφρυντικών. Οι πράξεις που έλαβαν χώρα ήταν συνειδητές επιλογές και έγιναν κατόπιν ώριμων σκέψεων. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν οργανωμένοι σε συνδέσμους και ακολουθούσαν την ομάδα τους εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους που δε μετανόησαν, δεν πόνεσαν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά, σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας.
Υπενθυμίζεται πως τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).
Κατόπιν διάσκεψης το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών, τυχόν αναγνώριση των οποίων οδηγεί σε μειωμένες ποινές. Ακολούθως τον λόγο θα λάβει εκ νέου η εισαγγελέας, που θα προτείνει επί των ποινών, και αφού τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, το δικαστήριο θα αποσυρθεί πάλι ενόψει νέας διάσκεψης, η οποία θα αφορά τις ποινές.
Πηγή: dikaiologitika.gr