Η φετινή θεματολογία αφορούσε τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως ο επίσημος φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με 3 δημόσια σχολεία (1ο και 3ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 9ο νηπιαγωγείο Κοζάνης) και με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) συντόνισε δράσεις που προσέλκυσαν μικρούς και μεγάλους με μεγάλο ενδιαφέρον.
Όλοι οι συμμετέχοντες με πολύ μεράκι και αγάπη παρουσίασαν το υλικό που δούλευαν τις τελευταίες 2 βδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Πιο αναλυτικά:
Το 1ο Λύκειο μας έδειξε πως με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορείς να μειώσεις τα απόβλητα συσκευασίας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και μάζευαν τα απόβλητα για 2 συνεχόμενες εβδομάδες. Η ομάδα «Non-eco thinkers» (καμία στρατηγική μείωσης αποβλήτων) συγκέντρωσε απόβλητα συσκευασίας με συνολικό μ.ό. συνολικής ποσότητας 3,750 κιλά/νοικοκυριό/βδομάδα, ενώ η ομάδα «eco-friendly» υλοποιώντας στρατηγικές πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων συσκευασίας συγκέντρωσε 2,900 κιλά/νοικοκυριό/βδομάδα. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι με λίγες και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα ένα νοικοκυριό, μπορεί να γλιτώσει περίπου 1 κιλό αποβλήτων συσκευασίας την εβδομάδα, που σε ετήσια βάση είναι 52 κιλά, ποσό αρκετά σημαντικό στην προσπάθεια μείωσης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος και τις οδηγίες της ΕΕ.
Το 3ο Λύκειο έφτιαξε ένα εντυπωσιακό πύργο τύπου «ΒΑΒΕΛ» δηλώνοντας πως «Η ιστορία του Πύργου της Βαβέλ βοηθάει τον σημερινό άνθρωπο να καταλάβει τις δυνατότητες του παρά την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειώσει, πρέπει να καταλάβει τα όρια της και να φροντίσει να τη χρησιμοποιούν για την ωφέλεια της ανθρωπότητας και όχι για την καταστροφή της». Επίσης έφτιαξαν τη Γη χρησιμοποιώντας απόβλητα συσκευασίας, τοποθετώντας λυπημένες φατσούλες πάνω της και παράλληλα πραγματοποίησαν έκθεση θεματικών καλλιτεχνικών δημιουργιών. Ο Πύργος της Βαβέλ εκτίθεται πλέον στον χώρο του σχολείου.
Το 9 Νηπιαγωγείο με παρουσία 4 νηπίων τα οποία δε δίστασαν μάλιστα να δώσουν και συνέντευξη τύπου (!) μας παρουσίασαν τη δική τους οπτική για τη μείωση των αποβλήτων ζωγραφίζοντας και εξηγώντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ότι μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε τον πλανήτη μας. Η δράση τους στο σχολείο περιλάμβανε καταγραφή των κάδων ανακύκλωσης της γειτονιάς τους πάνω σε χάρτη και τη συμπλήρωση Εβδομαδιαίου Ημερολογίου καταγραφής χρησιμοποιούμενων συσκευασιών στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των οικογενειών τους, προκειμένου να πείσουν περισσότερους για τη διαδικασία πρόληψης συσκευασιών και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τέλος, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε δύο ομάδες (Ομάδα Συσκευασίας – Ομάδα Επαναχρησιμοποίησης) συλλέγουν και ελέγχουν τα απορρίμματα συσκευασιών για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τον όγκο τους και τα αποθέτουν στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE πραγματοποίησε Εργαστήριο Τέχνης από “Συσκευασίες”. Στην δράση συζητήθηκε το ταξίδι των συσκευασιών και πως, μετά την αρχική τους χρήση, μπορούν να διατηρήσουν την χρηστική τους αξία, μεταμορφώνοντας παλιές συσκευασίες! Έτσι, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους έργο τέχνης αξιοποιώντας 1 κιλό πλαστικών μπουκαλιών. Ένας βυθός δημιουργήθηκε και μέσα σ ’αυτόν υπάρχει ζωή! Με τη δράση του έδωσαν χρώματα και γέλια μικρών παιδιών στην εκδήλωση, δηλώνοντας πως παλιές συσκευασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τέχνη.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενημέρωνε τους πολίτες για τη δράση, τους ξεναγούσε στους πάγκους των συμμετεχόντων και παράλληλα τους ενημέρωνε για τους εναλλακτικούς τρόπους επαναχρησιμοποίησης που υπάρχουν με επίδειξη σκευών/μπουκαλιών κλπ. και μοίρασε έναν οδηγό με έξυπνα tips που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητα τους. Παράλληλα μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες ανακύκλωσης και μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων.
Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για την προώθηση της πρόληψης των αποβλήτων όσον αφορά τις συσκευασίες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την πρόληψη, τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ως καλές πρακτικές σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Επιπλέον, θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κύκλο ζωής των αντικειμένων, ειδικά εκείνων που δεν είναι κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση και ως εκ τούτου να υιοθετήσουμε φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα στον δρόμο προς τα μηδενικά απόβλητα.