• Latest
πονος κοιλια

Δυσμηνόρροια – Πόνοι περιόδου: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε

14 Ιανουαρίου 2020
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

“Μαζί για την Κοζάνη”: Τα Χριστουγεννιάτικα Ψέματα του κ. Μαλούτα

12 Δεκεμβρίου 2025
Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

12 Δεκεμβρίου 2025
Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

12 Δεκεμβρίου 2025
Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

12 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, για το έργο της ανακατασκευής – εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου»

Ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του ΔΑΚ Γρεβενών “Μίλτος Τεντόγλου

12 Δεκεμβρίου 2025
Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

12 Δεκεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

12 Δεκεμβρίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κλείνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

12 Δεκεμβρίου 2025
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

12 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσμηνόρροια – Πόνοι περιόδου: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε

sierafm by sierafm
14 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
3
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύρια αιτία απουσίας από την εργασία μπορεί να είναι για κάποιες γυναίκες «οι δύσκολες μέρες» του μήνα. Και πιο συγκεκριμένα, 2 στις 10 γυναίκες βιώνουν πιο έντονο πόνο και δυσφορία, επειδή πάσχουν από δυσμηνόρροια, που τις αναγκάζει για μια δύο μέρες να μείνουν στο κρεβάτι λόγω έντονου πόνου.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά απουσίας από την εργασία, στις νεαρές γυναίκες με δυσμηνόρροια κυμαίνονται από 34% έως 50%, με το 10% έως το 30% όλων των γυναικών που εργάζονται ή σπουδάζουν, να απουσιάζουν 1-2 ημέρες τον μήνα. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αναζητούν θεραπεία, καθώς δεν είναι λίγες εκείνες οι γυναίκες που θεωρούν τον έντονο πόνο ως φυσιολογικό μέρος του κύκλου τους.
Πώς καταλαβαίνει μια γυναίκα τη διαφορά;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, η δυσμηνόρροια είναι οι έντονοι πόνοι – περισσότερο από το φυσιολογικό – κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σαν πόνος κράμπας – μετά την ωορρηξία – ή ενόχληση στην Άνω Κοιλιακή Χώρα, που μπορεί να παρουσιάζεται σε κύματα, ενώ ο πόνος της μέσης, στους μηρούς και τα ισχία είναι συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν την κατάσταση αυτή. Είναι πιθανόν οι πόνοι αυτοί – περίπου όμοιοι με εκείνους του τοκετού – να καθηλώσουν τη γυναίκα στο κρεβάτι, να την ακινητοποιήσουν και να της περιορίσουν τη δραστηριότητά της. Ακόμη, μπορεί να παρουσιαστεί ναυτία, τάση προς έμετο, εφίδρωση, πονοκέφαλος, ημικρανία, ζαλάδα, λιποθυμικά επεισόδια, αδυναμία, διάρροια, φούσκωμα. Όμως, μπορεί να επιφέρουν και ψυχολογική αναστάτωση – όπως κατάθλιψη και συναισθηματική ανισορροπία.

Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι η δυσμηνόρροια διακρίνεται στην πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, που παρουσιάζεται σε νεαρές γυναίκες – περίπου 20 ετών – και σε όσες δεν έχουν τεκνοποιήσει, οφείλεται συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες, και συγκεκριμένα στην υπερβολική παραγωγή της προσταγλανδίνης.

Η δευτεροπαθής επηρεάζει ηλικίες από 25 έως 40 ετών, και οφείλεται κυρίως στην ενδομητρίωση (διαβάστε περισσότερα), αλλά και στα ινομυώματα, στις κύστες ωοθηκών. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι πιο έντονος και μεγαλύτερος σε διάρκεια. Τα πιο έντονα συμπτώματα αρχίζουν μία με δύο ημέρες πριν την έμμηνο ρύση και συνήθως διαρκούν για δύο με τρεις ημέρες αφού ξεκινήσει, και υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή.

Παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμηνόρροιας είναι η πρώιμη εμμηναρχή, το κάπνισμα, η παρατεταμένη διάρκεια της περιόδου, η υπερβολική απώλεια αίματος, καθώς και η παχυσαρκία. Η βασική συσχέτιση όμως είναι το οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας. Αν για παράδειγμα η μητέρα μιας γυναίκας είχε δυσμηνόρροια, είναι πιθανό να έχει το ίδιο και η κόρη της.
Υπάρχει θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας γίνεται με τα αντισυλληπτικά από το στόμα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και με ασπιρίνη. Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Στις περιπτώσεις δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας η αντιμετώπιση του πιθανού αιτίου, ινομύωμα ή ενδομητρίωση, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Αρκετές γυναίκες καταφεύγουν σε εναλλακτικές μη φαρμακολογικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας όπως για παράδειγμα ζεστά επιθέματα, ξεκούραση στο κρεβάτι και ύπνος, άσκηση, διαλογισμός, αρωματικά έλαια, αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου ή/και βιταμίνης D). Πάντως, η πλειοψηφία των νεαρών γυναικών χρησιμοποιούν αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου, δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές μέθοδοι θεραπείας καταγράφονται ως πιο αποτελεσματικές από τις μη φαρμακευτικές μεθόδους.
Μπορεί να αλλάξει κάτι με την πάροδο του χρόνου;

Τα καλά νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια είναι ότι η ένταση του πόνου μπορεί να μειωθεί μετά ην τεκνοποίηση, αν κι αυτό δε συμβαίνει πάντα. Αρκετές γυναίκες αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού. Γι’ αυτό και συστήνουμε στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους το πρόβλημα να μην αναβάλουν την τεκνοποίηση. Επίσης, καθώς αυξάνει η ηλικία και πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να παρατηρηθεί και ύφεση των συμπτωμάτων.
Πηγή: iefimerida.gr

Previous Post

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τελευταία ευκαιρία για πληρωμή και κατάθεση πινακίδων -Ερχονται πρόστιμα

Next Post

Κάνατε άσχημο ύπνο; Έχετε 39% πιθανότητες να εκδηλώσετε αυτό το πρόβλημα σε 48 ώρες

Next Post
ΑΥΠΝΙΑ

Κάνατε άσχημο ύπνο; Έχετε 39% πιθανότητες να εκδηλώσετε αυτό το πρόβλημα σε 48 ώρες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • “Μαζί για την Κοζάνη”: Τα Χριστουγεννιάτικα Ψέματα του κ. Μαλούτα
  • Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη
  • Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση
  • Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr